Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen zitten in tien van de vijftien prestigieuze iBOF-projecten.
De Vlaamse universiteiten investeren meer dan 36 miljoen euro in de uitbouw van gezamenlijke, interuniversitaire onderzoeksconsortia. Ze bundelen zo de krachten in vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en in domeinen waarin meerdere universiteiten aantoonbaar excellent zijn. De wetenschappers van UAntwerpen zijn sterk vertegenwoordigd in de projecten die financiering krijgen.
In september 2019 lanceerden de Vlaamse universiteiten gezamenlijk een eerste oproep tot het indienen van zogenaamde iBOF-projecten. Voor de eerste keer werden op grote schaal middelen van de vijf universiteiten samengebracht om onderzoeksconsortia te financieren met onderzoekers uit meerdere instellingen. Met de iBOF-financiering leggen de universiteiten middelen samen uit hun onderzoeksfondsen. Zo wordt excellent, grensverleggend onderzoek (‘frontier’ of ‘blue sky research’) gesteund dat wordt uitgevoerd in een samenwerking van minstens drie promotoren van minstens twee Vlaamse universiteiten. Een iBOF-project brengt toponderzoekers samen, al dan niet in combinatie met veelbelovende onderzoekers met groot potentieel die dankzij een dergelijk interuniversitair project Vlaanderen internationaal (nog meer) op de kaart zetten.
De eerste iBOF-oproep resulteerde in 136 ontvankelijke intentieaanvragen die werden voorgelegd aan de onderzoeksraden van de universiteiten. 30 projecten werden toegelaten tot de tweede ronde. Elk project werd vervolgens extern beoordeeld door vijf internationale experten. De aanvragers werden ook geïnterviewd door het panel. De organisatie van het evaluatieproces werd uitbesteed aan de European Science Foundation (ESF). Het internationaal panel, onder voorzitterschap van prof. Claire Wallace (University of Aberdeen), was sterk onder de indruk van de kwaliteit van de ingediende onderzoeksvoorstellen. De experten rangschikten alle 30 projectvoorstellen als respectievelijk uitmuntend, zeer goed en goed.
Financiering voor vijftien projecten
De beschikbare financiering laat toe om de vijftien best gerangschikte projecten te financieren voor een totaal bedrag van 36,69 miljoen euro. De projecten hebben een looptijd van vier jaar en gaan van start op 1 januari 2021. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen zijn vertegenwoordigd in tien van de vijftien projecten.
- FLEXiGUT - Het Vlaamse exposoomproject: onderzoek naar de impact van levenslange voedings- enmilieugerelateerde blootstelling op de ontwikkeling van chronische low-grade darmontsteking: prof. Adrian Covaci.
- DESCARTES - infectieziekten economie en artificiële intelligentie met garanties: prof. Philippe Beutels, Guillermo Perez Mejia en Niel Hens.
- Toekomstbestendige mensenrechten door een meer robuuste rekenschapsplichtigheid: prof. Wouter Vandenhole.
- MIMICRY – Microbioom en Immuun Modulatie voor effectieve CRC Immuuntherapie: prof. Kris Laukens en Geert Baggerman.
- Autofagie in inflammatie en inflammatoire aandoeningen (ATLANTIS), van fundamentelemechanismen naar experimentele therapie: prof. Guido De Meyer, Pieter Van der Veken, Wim Martinet.
- Verkenning van het donkere heelal met gravitatiegolven: van kwantum optica tot kwantumgravitatie: prof. Nick Van Remortel en Hans Van Haevermaet.
- PERsist - ‘Strain’ gestabiliseerde perovskieten: een geïntegreerde onderzoeksaanpak van hetfundamentele niveau tot toepassingen in de opto-elektronica: prof. Sara Bals, Sandra Van Aert en Johan Verbeeck.
- POSSIBL - Implementatie van beloftevolle niet-modelorganismen voor microbiële synthetischebiologie: prof. Sarah Lebeer en Kristien Hens.
- Next- BIOREF - Nieuwe generatie lignocellulose bioraffinage concepten en hun implementatie: prof. Bert Maes.
- DIAMOND - Het begrijpen van atriale myopathie bij veroudering en ziekte: prof. Hein Heidbuchel, Vincent Segers en Gilles De Keulenaer.
Een volledig overzicht van de goedgekeurde projecten en meer informatie over de projecten staat op de website van de Vlaamse Interuniversitaire Raad.