7 november 2024 - M HKA

Keynote lezingen door Nathalie Blanc, Pascal Gielen, Roel Arkesteijn en Nicola Setari
Organisatie door de Nieuwe opdrachtgevers

(Observatorium, 2024, Huldenberg)

Kunst wordt elke generatie met een nieuwe uitdaging geconfronteerd. In de huidige tijd is het duurzaamheid dat niet uit het dagelijks leven is weg te slaan en de meningen verdeelt. Hoe kan kunst bijdragen tot het creëren van een beter begrip van duurzaamheid en wat er op het spel staat? Hoe kan het de mens helpen de uitdagingen te begrijpen?

Dit is het uitgangspunt van het seminar 30 miljoen jaar: kunst, ecologie en duurzaamheid in het Muhka, dat met zijn concrete context en doordachte aanpak vragen over kunst, duurzaamheid en ecologie zal trachten te beantwoorden. Als startpunt voor dit event geldt het Creative Europe project ALILASUS. Dit project, in het kader van sustainability en ecology, brengt drie initiatieven in Spanje, België en Frankrijk samen die artistieke oplossingen voor ecologische vraagstuken trachten te bieden.

Hoewel sommige kunstwerken na eeuwen nog steeds betekenis voor mensen blijven genereren – denk aan de paleolitische muurschilderingen – kent semi permanente hedendaagse kunst een andere realiteit. Vaak moet actuele kunst met zijn eigen sterfelijkheid in het reine komen; een levensduur van meer dan een decennium is reeds een mooie verdienste. Hoe kan een hedendaags kunstwerk, dat door mensen is uitgenodigd om deel uit te maken van hun gemeenschap, betekenisvol blijven en zijn duurzaamheid vergroten?

Hoe kan kunst bijdragen tot het creëren van een beter begrip van duurzaamheid en wat er op het spel staat? Hoe veranderen kunstproductieplaatsen hun materalistische en praktische patronen en gewoonten om de uitdaging van duurzaamheid aan te gaan? Deze en bovenstaande vragen komen tijdens het seminar niet alleen discursief maar ook praktijkgericht aan bod zullen komen. Kunstprofessionals, kunstenaars, academici, studenten, overheidsinstanties en mensen uit alle lagen van de bevolking worden uitgenodigd aan deze discussie deel te nemen. 

Het seminar bevat keynote lezingen van Nathalie Blanc, Pascal Gielen, Roel Arkesteijn en Nicola Setari en wordt georganiseerd door de Nieuwe Opdrachtgevers.

Programma

Voormiddag

  • Welkom door Thérèse Legierse, de Nieuwe opdrachtgevers
    Kaderen van seminar binnen het Creative Europe project
  • Eerste lezing: Pascal Gielen, Universiteit Antwerpen
    Vertrekkende vanuit de prakijk van kunstenaars, bezorgd om hun ecologische impact, belicht Pascal Gielen de paradox van de culturele sector.
  • Tweede lezing: Roel Arkensteijn, AP Hogeschool
    De lezing focust zich op ecologische kunstenaars en hoe zij door middel van hun praktijkoplossingen ecologische problemen aankaarten.
  • Interventie door Nicola Setari, LUCA School of Arts
    In tegenstelling tot de andere sprekers, die het maken van kunst vanuit ecologisch perspecief toelichten, gaat Nicola Setari in op de tijdelijkheid van kunst en de ecologische vraagstukken daaromtrent. Bijvoorbeeld bij land art en de vraag om natuurlijke materialen.
  • Het voormiddagprogramma wordt afgesloten door een Q&A, gemodereerd door Nicola Setari.

Namiddag

  • Derde lezing: Nathalie Blanc, Université de Paris
    De derde lezing van de dag gaat in op het ecologische bewustzijn van kunstenaars en de materialen die zij gebruiken. Ook professor Blanc kadert dit binnen stromingen binnen land art en ecologische kunst.
  • Het namiddagprogramma wordt vervolgd met twee workshops:
    • Workshop 1: diepgaand gesprek met Nathalie Blanc
      Tijdens dit gesprek gaat Nathalie Blanc dieper in op artistieke vrijheid en de beperkingen door ecologisch bewustzijn.
    • Workshop 2: Thérèse Legierse, de Nieuwe opdrachtgevers
      Groen opdrachtgeven. Dit onderdeel is specifiek toegespitst op iedereen die binnen landschappelijke en groene omgevingen kunstopdrachten in verschillende vormen wil realiseren.

Praktisch

7 november 2024

9:00 - 17:00

M HKA, Leuvensestraat 32, 2000 Antwerpen

Voertaal: Engels

Registratie is verplichtinfo@denieuweopdrachtgevers.be