“Antwerps vaccin halveerde aantal poliogevallen”

Onderzoek naar vaccinaties blijft belangrijk. Wordt allicht zelfs nog belangrijker, nu de nieuwe Amerikaanse minister van Volksgezondheid niet gelooft in vaccins. Met de nieuwste poliocijfers in de hand illustreerde prof. Ilse De Coster vrijdag alvast het belang van vaccinatieonderzoek.

Zowat vijfhonderd professionals uit de zorgsector vonden vrijdag 7 februari hun weg naar Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. Op de agenda: de 23ste editie van het Valentijn Vaccinatiesymposium, een organisatie van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties en het Vlaamse Departement Zorg. Vaccinatie-experts, artsen, apothekers, verpleegkundigen en studenten uit heel Vlaanderen kregen updates over de nieuwste ontwikkelingen rond vaccins en infectieziekten.

‘Antwerps’ vaccin werkt

“We informeerden professionals over nieuwigheden, lichtten nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad toe, maakten recente cijfers over infectieziekten in de regio en in Europa bekend, en antwoordden op ingestuurde vragen via een panel van experten”, zegt prof. Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Nu met Robert Kennedy de minister van Volksgezondheid in de VS een antivaxer is, is een symposium als het onze nog belangrijker. Amerika zal minder investeren in wetenschappelijk onderzoek, Europa zal een grotere rol moeten opnemen.”

Prof. Ilse De Coster (UAntwerpen) illustreerde het belang van onderzoek naar vaccinaties met de meest recente cijfers over polio.  “De situatie in de wereld toont dat het aantal natuurlijke poliogevallen in Afghanistan en Pakistan in 2024 niet is afgenomen tegenover 2023. Integendeel: 12 ontdekte gevallen werden er 98. Maar de circulatie van vaccin-geassocieerde poliovirussen halveerde bijna: van 529 naar 267 gevallen. Dat is te danken aan een oraal levend afgezwakt vaccin, in 2017 voor het eerst bij vrijwilligers getest in Poliopolis, op onze universiteit.”

Spelletje vergroot de kennis

Een spelletje kan een geschikte manier zijn om de kennis over en het vertrouwen in vaccinaties te vergroten. Op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie werkten wetenschappers van UAntwerpen en de universiteit van Kopenhagen samen aan Immune Patrol, een game-gebaseerd educatief pakket over het immuunsysteem, infectieziekten en vaccins.

“Het pakket is ontworpen om te worden geïntegreerd in de lesprogramma's voor 10-12-jarigen”, vertelt prof. Karolien Poels, communicatiewetenschapster op UAntwerpen. “Immune Patrol is gratis beschikbaar en gemakkelijk te implementeren, leerkrachten hebben geen voorkennis nodig. Het spel werd al in meerdere Europese landen uitgerold, en met resultaat. Zo blijkt uit onderzoek dat leerkrachten en ouders het pakket positief evalueren. Leerlingen gaven achteraf aan meer kennis te hebben over virus, bacteriën, vaccins en infectieziekten. Hopelijk springt België mee op de kar.”

De jaarlijkse ‘Valentijn-award’ ging dit jaar naar het apothekerskorps voor hun recente rol in de COVID-19 en de griepvaccinatie.

https://www.uantwerpen.be/nl/congressen/valentijn-vaccinatie-symposium/programma-2025/