STIG team

Het STIG team, geleid door prof. dr. Evelien Smits, focust zich op de ontwikkeling van nieuwe combinatiebehandelingen met immuuntherapie. Deze behandelingsvorm is erop gericht om het immuunsysteem de nodige wapens te geven om kankercellen te vernietigen. Dit gebeurt enerzijds door het activeren van het immuunsysteem en anderzijds door het blokkeren van de mechanismes waarmee kankercellen aan het immuunsysteem ontsnappen. De beste resultaten zullen hoogstwaarschijnlijk verkregen worden door het combineren van beide pistes en dit onderzoeken we in ons team. Bovendien is ondertussen duidelijk dat bepaalde andere methodes, zoals plasma als geïoniseerd gas, tumorcellen kunnen doden op een manier die het immuunsysteem activeert. Daarom is het interessant om ook combinaties van immuuntherapie met andere behandelingen te onderzoeken.

TACTT team

Het TACTT team, geleid door prof. dr. An Wouters, focust zich op nieuwe, doelgerichte geneesmiddelen die de kankercellen aanvallen en de gewone cellen minder verstoren. De doelgerichte therapieën richten zich selectief op de foutieve genen of eiwitten die bijdragen tot de groei en de ontwikkeling van kanker. Meestal worden deze geneesmiddelen gecombineerd met andere behandelingsvormen. In onze onderzoeksgroep besteden we uitgebreid aandacht aan het verder optimaliseren van deze combinatietherapieën. Daarnaast bestuderen we ook het effect van verminderde zuurstofspanning (hypoxie, een fenomeen dat frequent voorkomt in tumoren) op kankerbehandelingen. Veel voorkomende kankertypes die we onderzoeken zijn onder meer longkanker, darmkanker en hoofd-halstumoren.

TUSC team

Het TUSC team, geleid door dr. Christophe Deben, focust zich op het ontwikkelen van patiënt-afgeleide organoïden of ‘mini-tumoren’ in het lab. Deze organoïden kunnen beschouwd worden als een patiënt in het lab en stellen ons in staat om verschillende behandelingen te testen en op deze manier een behandeling te identificeren die de kankercellen van de patiënt vernietigt. Ons onderzoek is gericht op de ontwikkeling van testen die gebruik maken van geavanceerde microscopen zodat we zeer accuraat de invloed van een behandeling op de kankercellen kunnen testen. Al deze organoïden bewaren we ook in onze organoïden biobank die kan gebruik worden door verschillende kankeronderzoekers voor baanbrekend kankeronderzoek.

AReRO team

Het AReRO team, geleid door prof. dr. Pierre Montay-Gruel, prof. dr. Alessia Gaspari en prof. dr. Philip Poortmans, is een multidisciplinair team bestaande uit biologen, fysici en artsen verbonden aan de Universiteit Antwerpen, het Antwerpse Iridium Netwerk en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Het ultieme doel van de onderzoeksgroep is het ontwikkelen van innovatieve technieken en behandelingen om bestralingstherapie te verbeteren en zo ook de overlevingskans en levenskwaliteit van de kankerpatiënt te verhogen. Het team onderzoekt nieuwe bestralingsmethoden om toxiciteit op gezond weefsel te voorkomen, te minimaliseren of ongedaan te maken en tegelijkertijd de effectiviteit van bestraling op het tumorweefsel te verhogen. De fysici binnen de groep onderzoeken nieuwe technieken voor het bepalen van bestralingsdosis, behandelingsschema en bestralingsbescherming. Ook artificiële intelligentie wordt ingezet om behandelingen te verbeteren.

Oncogenetica team

Het Oncogenetica team, geleid door prof. dr. Ken Op de Beeck, houdt zich bezig met biomerkeronderzoek.


Via dubbele affiliaties van CORE-collega’s werken we ook nauw samen met het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) en het klinische studiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Meer info via deze link: https://www.uza.be/over-het-moca