Globale mobiliteit en migratie zijn naar voren gekomen als sleutelthema's in de onderzoeksagenda van de CRESC-onderzoekers. Door de interactie tussen migratiebeleid en de aspiraties van geïmmobiliseerde bevolkingsgroepen en anderen op de vlucht te bestuderen, onderzoeken we hoe het huidige mondiale mobiliteitsregime levenskansen stratificeert (bv. kansen op toegang tot werk, onderwijs, veiligheid) en hoe dit afhangt van nationaliteit, wettelijke status, geslacht en woonplaats. We bestuderen ook wie als 'migrant' wordt beschouwd (en wie niet), hoe migranten symbolisch en cultureel worden gecategoriseerd (bijvoorbeeld als een bepaald type burger of mens) en hoe dit sociale ongelijkheid beïnvloedt.
Enkele van de vragen die ons onderzoek in Europa en het globale Zuiden sturen, zijn: Wat zijn de oorzaken en gevolgen van (im)mobiliteit? Hoe vormen visumsystemen, migratiebeleid en welvaartsstaatregimes de buiten- en binnengrenzen in onze samenlevingen? Hoe beïnvloeden migratiegerelateerde ongelijkheden strategieën voor levensonderhoud, gevoelens van inclusie en kansen om opgenomen te worden in een nieuw land van vestiging?
Onze belangrijkste thema's zijn onder meer: de wisselwerking tussen migratiebeleid en de aspiraties en strategieën van mensen om grenzen over te gaan; arbeids- en asielmigratie en hoe deze worden vertegenwoordigd in beleid en publieke discoursen; inclusietrajecten voor migranten en vluchtelingen in Europa en het globale Zuiden; de impact van migratie op gezinnen en hun manieren van "doing family"; het ontstaan van culturele, juridische en administratieve categorieën van migratie; en klimaatmobiliteit.