Sinds 1 september ben ik erg blij om deel uit te maken van het team als nieuwe coördinator van de afstudeerrichting Vroedvrouw Specialist.

In 2014 studeerde ik af als Master in de Verpleeg- en Vroedkunde aan de KULeuven, en kon onmiddellijk beginnen aan mijn doctoraatstraject aan de Universiteit van Hasselt.  In dit doctoraat zocht ik naar de toegevoegde waarde van telemonitoring in het prenatale zorgpad van zwangeren wiens zwangerschap gecompliceerd werd door gestationele hypertensieve aandoeningen. Deze studie werd de PREMOM (Pregnancy REmote MOnitoring) studie genoemd. Na het behalen van mijn PhD mocht ik onmiddellijk een vervolgtraject als postdoctoraal onderzoeker beginnen door middel van een FWO – TBM beurs, en werd de PREMOM I studie herhaald in een multicentrische randomized controlled trial waarbij vijf Vlaamse centra deelnamen; de zogenaamde PREMOM II studie. Deze resultaten worden begin volgend jaar bekendgemaakt.

Naast mijn deeltijdse aanstelling (40%) binnen de vakgroep Verpleegkunde en Vroedkunde en onderzoeksgroep CRIC, ben ik nog voor 50% aangesteld als postdoctoraal onderzoeker bij het Remote  Clinical Monitoring Center (RCMC, UHasselt). Binnen dit centrum trachten we op een evidence based manier digitale zorgpaden te implementeren in de hedendaagse klinische zorg. Tot slot heb ik ook nog 20% aanstelling als hoofdredacteur voor het Tijdschrift van Vroedvrouwen, bij de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV). Het zijn jobs die ik alle drie even graag ter harte neem en elk uitdagend vind op zijn manier. Maar elk heeft ook zijn toegevoegde waarde voor de patiënt, en bij uitbreiding voor de zwangere en haar (ongeboren) kind.

Ik kijk er naar uit om aan de slag te gaan bij de opleiding, en studenten die hun master in de afstudeerrichting ‘Vroedvrouw Specialist’ willen halen te begeleiden. Er is een grote nood aan vroedvrouwen met een masterdiploma, om zo gezamenlijk onze schouders onder kwaliteitsvolle dienstverlening en onderzoek te kunnen zetten. Ook kijk ik er mij naar uit om mij verder te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek, waar we (onder andere) gaan kijken naar de toegevoegde waarde van een vroedvrouw specialist binnen verschillende domeinen.

Een kwaliteitsvolle opleiding bouw je natuurlijk niet alleen. Mijn oprechte dank gaat uit naar mijn voorgangers Professor Mieke Embo, Professor Katrien Beeckman en Professor Annick Bogaerts, die als gastprofessoren betrokken blijven bij de opleiding. Samen met Luka Van Leugenhaege en het voltallig team wil ik onze waardering uitspreken voor alle gastprofessoren, masterproefbegeleiders, mentoren en collega’s die zich inzetten om de opleiding Master Vroedvrouw Specialist verder uit te bouwen! Geef gerust een seintje als je interesse hebt om in de toekomst ook met ons samen te werken.