RECAP project:
RECAP (Research on European Children and Adults born Preterm) heeft tot doel de gezondheid, ontwikkeling en levenskwaliteit van extreem en zeer vroeggeboren kinderen (< 32 weken zwangerschap) of van kinderen met een zeer laag geboortegewicht (<1500 gram) te verbeteren. Deze kinderen hebben een hoger risico op een aantal ontwikkelings- engezondheidsproblemen. Door onderzoek te doen naar de oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte kunnen effectieve gepersonaliseerde therapieën en preventieve maatregelen ontwikkeld worden.
Dit project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 733280.
Middels een Europees multidisciplinair dataplatform wordt het mogelijk om populatiegegevens van de afgelopen 30 jaar samen te voegen en zo het onderzoek naar vroeggeboorte op het gebied van gezondheidzorg en beleidsvorming te optimaliseren. Nieuwe onderzoeksgebieden alsook geografische verschillen kunnen zo bestudeerd worden. RECAP werkt samen met diverse belanghebbenden en beleidsmakers. Zo willen we een nauwkeurige vertaalslag naar de praktijk bewerkstelligen en tegemoet komen aan de noden van patiënten en gezondheidswerkers.
Er zijn 13 Europese landen betrokken bij het RECAP-project. Alle dragen ze met één of meerdere nationale cohorten rond vroeggeboorte bij aan het RECAP-platform. De data van zo’n 20 EU cohorten worden op het platform samengevoegd.
Om deze immense hoeveelheid data uit verschillende landen gestructureerd samen te voegen op het platform, worden de taken verdeeld in 10 werkpakketten (WP’s). De eerste twee werkpakketten zijn gericht op de overkoepelende administratieve en ethische kant van het project. Drie werkpakketten hebben als doel om het platform op te starten: één focust op het harmoniseren van alle databank-gegevens zodat specifieke variabelen uit verschillende cohorten‘vergelijkbaar’ worden, en op het ontwikkelen van een groeperingsstructuur voor die gegevens; één focust op de(computer-)technische aspecten van een overkoepelend platform; en één focust op de statistische methodes die ontwikkeld moeten worden om de gebundelde gegevens uitverschillende cohorten veilig te kunnen analyseren (GDPRsafe). Verder onderzoeken andere werkpakketten hoe demotivatie voor deelname aan follow-up studies verhoogd kan worden, hoe gegevens uit nationale databanken in het project geïncorporeerd kunnen worden en hoe risico- of beschermingsfactoren van vroeggeboorte het beste onderzocht kunnen worden. Een laatste werkpakket richt zich tenslotte op de verspreiding van de resultaten naar een breder publiek en naar belanghebbenden van het project. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het RECAP-platform ook na afloop van destudie zal worden voortgezet en aangevuld met recente data uit nieuwe studies.
Team België:
- Wetenschappelijke leiding: Prof. Dr. Jo Lebeer (principal investigator – hoofdonderzoeker)
- Wetenschappelijk medewerkers: Iemke Sarrechia (PhD), Vicky Hennissen (MSc.), Marlon van Loo (MSc.)
- Consulentie: Prof. Emer. Dr. Patrick Van Reempts (emeritus diensthoofd neonatologie UZA)
- Dr. Antonius Mulder – Diensthoofd NICU UZ Antwerpen
- Sabrina Laroche – Neonatologie – NICU & COS UZ Antwerpen
- Leen De Wispelaere – Neonatologie – NICU UZ Antwerpen
- Veronique Demeulemeester – Neonatologie– NICU Sint-Augustinus GZA Antwerpen
Dr. Annelies Van Rie – Epidemiologie & Sociale Geneeskunde –vakgroep FAMPOP – Universiteit Antwerpen (tot 31/12/2018)
- Correspondentieadres: Universiteit Antwerpen, Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen, Vakgroep ELIZA, Eerstelijns- en interdisciplinaire gezondheidszorg / Unit Handicapstudies c/o Prof. Dr. Jo Lebeer jo.lebeer@uantwerpen.be Kinsbergengebouw – Doornstraat 331, 2610 Wilrijk - Tel 03 265 25 29
Internationaal Team
zie https://recap-preterm.eu/about-recap-preterm/members/
Meer info:
https://recap-preterm.eu/
https://www.prematurenfu.be/recap/