OPGELET: DEZE LEZING IS VOLZET.

Wegens groot succes herhaalt het Instituut voor Joodse Studies (Universiteit Antwerpen) volgende lezing in samenwerking met het Red Star Line Museum en dasKULTURforum Antwerpen 

Zondag 16 juni 2024 om 14.00 uur
Red Star Line Museum, Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen 

Einstein en de wetenschappelijke exodus uit Europa
Dr. Theodor Dunkelgrün - Universiteit Antwerpen 

Albert Einstein: in een tijdperk van wetenschappelijke revolutie de beroemdste wetenschapper; in een tijdperk van oorlog een pacifist; in een tijdperk van hypernationalisme een internationalist; en in een tijdperk van moorddadig antisemitisme de beroemdste Jood ter wereld. En die identiteiten waren allemaal met elkaar verbonden: de nazi’s bestempelden zijn relativiteitstheorie immers als “Joodse wetenschap”, en doorheen de jaren 1930 heeft Einstein zijn wereldfaam gebruikt om zich vurig en tomeloos in te zetten voor vervolgde medewetenschappers.
Onder de mensenmassa’s die getracht hebben om na de opkomst van het nazisme Europa te ontvluchten, bevonden zich talrijke wetenschappers en academici. Dankzij zogenaamde Exilforschung is er enorm veel bekend over wat wel de grootste “brain drain” in de moderne geschiedenis is geweest. Er is vrijwel geen vakgebied van de natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen dat niet medegevormd is door het werk van deze vluchtelingen. In deze publiekslezing zal Theodor Dunkelgrün vertellen over de rol van Einstein in die intellectuele exodus, die voor een aanzienlijk deel voerde door Antwerpen.

Theodor Dunkelgrün is docent Joodse geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en medewerker van het Instituut voor Joodse Studies. Zijn onderzoek richt zich voor een groot deel op de cultuurgeschiedenis en boekgeschiedenis van de nieuwe tijd, waarbij ballingschap een sleutelrol speelt. Hij is tevens reeds jaren betrokken bij organisaties die zich inzetten voor academische vluchtelingen.