Mal de Débarquement Syndrome (MdDS)

Mal de Débarquement Syndroom (MdDS) is een slopende neuro-otologische aandoening die wordt gekenmerkt door een aanhoudend gevoel van zelfbeweging. Het kan worden veroorzaakt door blootstelling aan beweging, zoals op een boot, of spontaan optreden. Vanwege de onbekende pathofysiologische mechanismen die aan deze aandoening ten grondslag liggen, zijn de huidige behandelingsopties voor symptoombeheersing beperkt. Op de KNO-afdeling van het Sint-Augustinusziekenhuis bieden we een standaardbehandelingsprotocol dat nu wordt erkend als de meest gevestigde aanpak voor de behandeling van MdDS. Deze behandeling bestaat uit optokinetische stimulatie (OKS) gecombineerd met een vaste hoofdrol op 0,167 Hz, toegediend gedurende drie opeenvolgende dagen in de OKS-cabine.

Onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling 

In een recent onderzoek hebben we de effectiviteit van de standaardbehandeling geëvalueerd door de subjectieve en objectieve uitkomstmaten te analyseren die van 131 MdDS-patiënten. Uit onze resultaten konden we concluderen dat de behandeling succesvol is in het aanzienlijk verminderen van de slingerende sensaties die MdDS-patiënten voortdurend ervaren.

Virtual realitytoepassing als wereldwijd toegankelijk behandelinstrument

Om de toegankelijkheid te vergroten en de kosten te verlagen, hebben we op basis van deze standaardbehandeling een virtualrealityapplicatie ontwikkeld, die via een online platform toegankelijk is voor patiënten over de hele wereld.

Galvanische vestibulaire stimulatie (GVS) als innovatieve behandelingsaanpak  

Onze nieuwste aanpak omvat het gebruik van galvanische vestibulaire stimulatie (GVS) voor MdDS-patiënten. Gegeven dat patiënten vaak verlichting van symptomen ervaren tijdens passief transport (zoals autoritten), veronderstellen we dat GVS, dat kleine elektrische stimulaties aan het vestibulaire systeem geeft om bewegingssensaties na te bootsen, zou kunnen dienen als een therapeutisch alternatief voor passief transport.

Duratie: 2020 - heden