Samenvatting
MdDS Reset, opgericht door Jan Van Riel en Michiel Carpentier, doelt op het uitwerken van een behandeling voor Mal de Débarquement syndroom (MdDS) tot een toegankelijke manier van toepassing via smartphone applicatie.
Jan Van Riel is een software ingenieur en een serial entrepreneur. Hij heeft over 30 software patenten bemachtigd en is medeoprichter van reeds 5 startups, waarvan sommige heel succesvol uitdraaide. Hij is medeoprichter van de startup Twintag, waar hij actief is als voorzitter en software ingenieur. Nadat Jan van een lange vlucht afstapte in 2018, bleef hij het gevoel te hebben van heen en weer te bewegen terwijl hij stil zat, alsof hij nog steeds op het vliegtuig zat. Deze toestand bleek permanent, met soms betere en soms slechtere dagen. Dit was de derde keer dat dit zich bij Jan voordeed in 10 jaar tijd. Hij werd uitvoerig onderzocht, maar niets wees op het probleem waarmee hij kampte en geen enkele dokter kon hem vertellen wat er mis was. In 2019 kreeg hij de diagnose MdDS. Deze diagnose werd voor het eerst gesteld in patiënten die terugkwamen van een cruise tocht en continu zeeziek bleven ondanks terug op land te zijn, waardoor het als een vestibulaire aandoening wordt beschouwd. Het vestibulair systeem bevat onderdelen in het binnenoor en het brein die zorgen voor evenwicht en oogbewegingen. Ondanks dat dit fenomeen al beschreven werd in de 17e eeuw, werd het nooit ten volle begrepen. Hoe kon iemand zich immers in beweging voelen terwijl die person in stilstand is? Sommige patiënten werden zelfs in psychiatrische centra geplaatst. Uiteindelijk bracht een studie in 1987 meer aan het licht, waarbij MdDS meer aandacht begon te krijgen, maar het was nog steeds veelal onbekend bij het merendeel van de medische wereld, wat ertoe leidde dat veel patiënten incorrect werden gediagnosticeerd. In 2020 kwam Jan bij Prof. Floris Wuyts, hoofd van LEIA, terecht. Bij LEIA onderzoeken prof. Floris Wuyts en zijn team MdDS en de mogelijke manieren van behandeling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van optokinetische stimuli (OKS) om zo de belangrijke vestibulo-oculaire reflex (VOR) te herstellen. De hypothese hierrond is dat MdDS veroorzaakt wordt door een slechte adaptatie van het velocity storage mechanisme en dat re-adaptatie kan worden teweeggebracht door patiënten te stimuleren met OKS in combinatie met hoofdrotaties.
De opstelling voor zulke behandeling bestaat uit een cabine waarbinnen de patiënt zich bevindt en blootgesteld wordt aan OKS terwijl iemand het hoofd alternerend van links naar rechts draait rond de naso-occipitale as. Deze cabine wordt momenteel slechts in drie locaties over de wereld gebruikt, waaronder in het Sint Augustinus ziekenhuis in Antwerpen.
Jan werd met success behandeld in oktober 2020. Tijdens een van de behandelingssessies bedacht Jan zich dat er een handigere en effeciëntere manier moest zijn om deze behandeling te kunnen uitvoeren. Daardoor kwam hij op het idee van MdDS Reset VORtex* dat doelt op de behandeling van MdDS patiënten over heel de wereld.
De specialiteit van Michiel Carpentier ligt aan het raakvlak tussen bedrijfskunde en technologie, met ervaring in product eigendom en product marktering, zowel als onafhankelijke consultant en als werkkracht in technologische bedrijven. Hij was een collega van Jan bij TechGnosis en zo bleven ze met elkaar in contact. Jan overlegde zijn idee met Michiel en zo kwamen ze tot de beslissing om MdDS Reset op te richten en haar product te ontwikkelen.
Tijdlijn
2020 - nu