Hoofd van het lab

Prof. Floris Wuyts, PhD

In de vroege jaren 2000 heb ik samen met NASA onderzoek gedaan naar de effecten van medicatie op het vestibulaire systeem om ruimtereisziekte te verlichten. Vervolgens heb ik het onderzoekslaboratorium AUREA (later omgedoopt tot LEIA) opgericht en geleid om evenwichts- en ruimtevaartgerelateerde onderzoeken verder te onderzoeken. Mijn betrokkenheid als hoofdonderzoeker bij het ESA-project GAZE-SPIN van 2007 tot 2020 markeerde een belangrijke mijlpaal in mijn carrière. Dit project omvatte uitgebreide evaluaties van de vestibulaire functie van kosmonauten voor en na langdurige ruimtemissies aan boord van het Internationale Ruimtestation. Dit leverde waardevolle inzichten op op het gebied van de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde en resulteerde in verschillende PhD’s (o.a. Angelique Van Ombergen). In 2009 kreeg ik opnieuw een ESA-subsidie als hoofdonderzoeker voor het BRAIN-DTI project, dat zich toelegt op het onderzoeken van de effecten van ruimtevluchten op de hersenen van astronauten met behulp van de modernste MRI-technieken. Dit baanbrekende initiatief was wereldwijd het eerste project dat zich op dit aspect verdiepte, met als hoogtepunt de eerste publicatie wereldwijd over dit onderwerp in 2016 (Demertzi et al, 2016). Vervolgens hebben onze onderzoeksinspanningen een reeks impactvolle publicaties opgeleverd in prestigieuze tijdschriften zoals de New England Journal of Medicine, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Science Advances, Nature Communications Biology, Lancet Neurology en NPJ Microgravity. Deze bijdragen hebben ons begrip van de structurele en functionele veranderingen in de hersenen van astronauten na een ruimtevlucht enorm verrijkt. Als erkenning voor deze inspanningen werd ik in september 2022 geëerd met de ELGRA (European Low Gravity Research Association) Award for Outstanding Contributions in Life Sciences in Space. Bovendien ontving ik in juli 2023 op de International Space Station Research and Development Conference in Seattle, samen met het BRAIN-DTI-team, de "Compelling Results Award - Human Health in Space" voor het onderzoek naar het identificeren van hersenveranderingen bij terugkerende astronauten. Deze prestigieuze erkenning werd verleend door de American Astronautical Society, ISS National Laboratory en NASA, en onderstreepte het belang van onze bevindingen bij het bevorderen van onderzoek naar de menselijke gezondheid op het gebied van ruimteverkenning.

Naast de ruimtefysiologie, heb ik mij de afgelopen dertig jaar vooral gericht op vestibulair onderzoek. Dit resulteerde in talrijke PhD's en publicaties. Ik voer wekelijks consultaties uit bij het Europees Instituut voor ORL-HNS (EIORL) in het St. Augustinus Ziekenhuis in Wilrijk, waar ik samenwerk met medische professionals om patiënten te zien, waaronder patiënten met het Mal de Débarquement Syndroom (MdDS). Mijn betrokkenheid bij de vestibulaire onderzoekswereld heeft erkenning gekregen binnen de gewaardeerde standaardisatiecommissies van de Barany Society, een mondiale autoriteit vergelijkbaar met de International Headache Society, maar gericht op het definiëren van vestibulaire stoornissen. Bovendien heb ik de innovatieve ‘SO STONED-anamnesemethode’ ontwikkeld voor het ondervragen van duizeligheidspatiënten, waardoor de diagnostische precisie wordt vergroot (Wuyts et al, 2016). Deze methode wordt vaak toegepast in de medische onderwijscurricula en klinische praktijken in Europa en heeft aanzienlijke aandacht getrokken, met meer dan 35.000 views en downloads, waarmee hij tot de top van Frontiers-artikelen behoort.

Ik ben hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, waar ik les geef aan studenten fysica, wiskunde, informatica, geneeskunde en biomedische wetenschappen, variërend van het eerste jaar bachelor tot het eerste jaar master. De cursussen omvatten medische fysica, biostatistiek, algemene fysica, systeemneurowetenschappen, capita selecta in cardiologie, wetenschappelijke rapportage, elektriciteit en magnetisme. Ik ben al meer dan tien jaar gastprofessor aan King’s College London (gerangschikt als een top 20-universiteit) en onlangs heb ik twee lezingen gegeven aan het MIT in Boston. Op dezelfde manier word ik sinds enkele jaren opnieuw uitgenodigd om les te geven aan de ESA-academie en de ELGRA-zomerschool over ruimtefysiologie.

Contact