Het Lab for Equilibrium Investigations and Aerospace (LEIA), vroeger onder de noemer AUREA, voegt het academisch platform van de Universiteit Antwerpen samen met het klinisch platform van het Europees instituut voor otorinolaryngologie (ORL) en hoofd- en hals-chirurgie (HNS) in het Sint-Augustinus ziekenhuis in Antwerpen. LEIA staat in voor pionierswerk in de onderzoeksdomeinen rond het vestibulair systeem en ruimtevaart.
Ruimtevaartonderzoek omvat (i) het onderzoeken van de impact van ruimtevluchten op de hersenen van astronauten met geavanceerde MRI-technieken (BRAIN-DTI project) en (ii) het onderzoeken van het evenwichtsorgaan na langdurige ruimtevluchten door middel van centrifugatie van astronauten (GAZE-spin project). Bovendien biedt LEIA's deelname aan ESA's analoge ruimtevluchtonderzoeken, zoals de 'head-down bedrest' en paraboolvluchten, aanvullende manieren om het effect van gesimuleerde ruimtevluchten op de hersenen te bestuderen.
Vestibulaire wetenschappen omvatten (i) het onderzoeken van biomarkers in de hersenen en de doeltreffendheid van de behandeling van het Mal de Débarquement Syndroom (MdDS) als een van de weinige centra ter wereld, (ii) het onderzoeken van behandelingen voor patiënten met ernstig bilateraal verlies van vestibulaire functie, waaronder otoliet-vestibulaire implantaten en de balansgordel, (iii) het gebruik van de modernste magnetische resonantiebeeldvormingstechnieken (MRI) om de ziekte van Ménière te diagnosticeren, en (iv) het ontwikkelen van een behandeling voor visueel geïnduceerde duizeligheid en bewegingsziekte. Verder is hoofd van LEIA, prof. Floris Wuyts, een gerenommeerd expert op het gebied van vestibulaire pathologieën en diagnoses.
Met deze onderzoeksinspanningen wil LEIA de biomedische uitdagingen aanpakken voor astronauten die betrokken zijn bij bemande ruimteverkenningsmissies, en verschillende vormen van duizeligheid en onevenwicht bij patiënten beter te begrijpen en behandelen. Naast het bevorderen van de wetenschap, is ons doel het verhogen van de levenskwaliteit van patiënten en het waarborgen van de gezondheid van astronauten.