Het Lab for Equilibrium Investigations and Aerospace (LEIA), vroeger onder de noemer AUREA, voegt het academisch platform van de Universiteit Antwerpen samen met het klinisch platform van het Europees instituut voor otorinolaryngologie (ORL) en hoofd- en hals-chirurgie (HNS) in het Sint-Augustinus ziekenhuis in Antwerpen. LEIA staat in voor pionierswerk in de onderzoeksdomeinen rond het vestibulair systeem en ruimtevaart.
LEIA begon als een onderzoeksgroep die studies uitvoerde naar het gebruik van routine klinische testen om de functie van het vestibulair orgaan te evalueren. Daarna ging LEIA aan de slag met onderzoeksprojecten rond het begrijpen van bepaalde vestibulaire aandoeningen. Momenteel vestigt LEIA haar aandacht op onderzoeksprojecten zoals (i) de studie naar het ontwikkelen van een efficiënte behandeling voor de aandoening Mal de Débarquement Syndroom (MdDS) als één van de enige centra in de wereld, (ii) de studie naar het effect van een otoliet-vestibulair implantaat om patiënten te behandelen met ernstige bilaterale uitval van vestibulaire functie, (iii) het gebruik van nucleair magnetische resonantie (NMR/MRI) technieken om de ziekte van Ménière te diagnosticeren, (iv) het testen van het resultaat van de Balance Belt bij chronisch duizelige patiënten, en nog veel meer.
Het tweede onderzoeksdomein omvat studies naar het effect van ruimtevaart op vestibulaire functie en het brein. Omdat het vestibulair orgaan geen hoofdbewegingen met betrekking tot de zwaartekracht meer detecteert in een gewichtloze omgeving, worden de functies van het vestibulair systeem, zoals blikstabilisatie, evenwicht, oriëntatie en navigatie, aangetast. LEIA’s onderzoeksactiviteiten in het domein van ruimtevaart omvatten (i) de studie naar het effect van bepaalde medicatie op het vestibulair orgaan voor de behandeling van (space) motion sickness, (ii) het testen van de functie van het vestibulair orgaan voor en na langdurige ruimtemissies in ondertussen 71% van de Russische kosmonauten die een missie hebben volbracht op het Internationaal Ruimtestation (ISS), en (iii) de eerste prospectieve MRI studie in kosmonauten en astronauten om de gevolgen van ruimtevaart op hersenstructuur en –functie te bepalen.
Met deze onderzoeksactiviteiten doelt LEIA op het oplossen van verscheidene vormen van duizeligheid bij patiënten en op het begrijpen en aanpakken van de biomedische gevolgen van ruimtevaart op het menselijk lichaam, met name het vestibulair systeem en het brein.