Professoren

Michel Walrave (woordvoerder)

Michel Walrave (woordvoerder) onderzoekt online delen van persoonlijke informatie en privacy. Zijn onderzoek richt zich op de motieven en gevolgen van online zelfonthulling, waaronder ook intieme communicatie zoals sexting, en de risico's die dit met zich meebrengt (zoals op afbeeldingen gebaseerd seksueel misbruik, misbruik van online daten en andere vormen van geweld). Verder bestudeert hij online interpersoonlijke communicatie binnen families, waaronder motieven en risico's van (grand)sharenting.

Heidi Vandebosch

Heidi Vandebosch voert onderzoek naar cyberpesten en andere vormen van online agressie (bv. haat-berichten of seksuele intimidatie). Ook onderzoekt ze hoe (technologische) interventies kunnen helpen om cyberpesten en andere (gezondheidsgerelateerde) problemen aan te pakken.

Karolien Poels

Karolien Poels onderzoekt strategische communicatie rond complexe maatschappelijke uitdagingen die (deels) worden vormgegeven binnen sociale media en andere door technologie gemedieerde omgevingen. De rol van emoties - en hoe ze interacteren met cognitieve processen en gedrag - staat centraal, zowel op theoretisch als methodologisch niveau. Lopende projecten bestuderen 1) hoe emoties zich verhouden tot mediagebruik (bijv. verveling, smartphonegebruik, gewoontes en emotieregulatie gerelateerd aan smartphone (dis)connectie), 2) hoe communicatie emoties kan targeten (bijv. verhalen en emoties, online haat en intimidatie aanpakken, vaccinatietwijfel aanpakken) en 3) hoe technologieën emoties en gedrag kunnen meenemen en sturen (bijv. fysieke activiteit promoten via dynamische technologieën, chatbots voor slachtoffers van online seksuele intimidatie).

Charlotte De Backer

Charlotte De Backer situeert zich als onderzoeker binnen de social food studies en bestudeert daarnaast ook sociale online conversaties, celebrities, online dating gedrag en interpersoonlijke relaties.

Gert-Jan de Bruijn

Gert-Jan de Bruijn is expert binnen het domein van AI en gezondheid, in het bijzonder in twee domeinen: communicatie met AI systemen (zoals chatbots en robots) en communicatie over AI systemen (zoals medische besluitvorming tussen artsen en patiënten op basis van precision medicine)

Gastprofessoren en postdoctorale onderzoekers

Konrad Rudnicki

Konrad Rudnicki is expert in psychofysiologische methoden waarmee hij onderzoeksvragen in de sociale (mens)wetenschappen tracht te beantwoorden. Zijn onderzoeksonderwerpen omvatten: 1) Onderzoek naar de evolutionaire theorie van roddels door hormonale en fysiologische veranderingen te meten, 2) Het testen van hedendaagse functionele theorieën van verveling door de relatie tussen fysiologische markers van verveling en keuzes die mensen maken onder hun invloed te onderzoeken, 3) Psychofysiologische metingen van cognitieve belasting in studies over vertaling en tolken, en 4) Psychofysiologische technieken om de toegepaste logica achter de menselijke perceptie van paradoxen en tegenstrijdigheden te onderzoeken.

Ann DeSmet

Ann De Smet voert onderzoek naar gezondheidscommunicatie, digitale gezondheid, (media) psychologie en emoties

Lara Hallam

Lara Hallam voert onderzoek naar online dating

Rowan Daneels

Rowan Daneels onderzoekt hoe entertainmentmedia, met name digitale games, diepgaandere, betekenisvollere, emotioneel ontroerende en tot nadenken stemmende ervaringen oproepen tijdens het spelen, en hoe deze ervaringen spelers motiveren om bepaalde games te selecteren vóór het spelen (PhD). Verder combineert hij deze benadering met eudaimonisch gamen om te bestuderen hoe de vervelingsstemmingen van verschillende soorten mensen hun gamemotieven en selectie van meer of minder veeleisende games beïnvloeden.

Michelle Symons

Michelle Symons heeft zich tijdens haar doctoraat toegelegd op het aanmoedigen van vermoeide individuen tot regelmatige lichaamsbeweging via humor berichten (cat memes) die ontvangen worden op de smartwatch. Ze is gespecialiseerd in gezondheidscommunicatie, mede door haar ervaring in sociale media-experimenten, die ze via diverse gezondheidsprojecten heeft verkregen. Als je wil dat mensen gezonder gedrag vertonen, aarzel dan niet om contact met haar op te nemen.

Lauranna Teunissen

Lauranna Teunissen doet onderzoek naar het gebruik van food media om de kennis over voeding onder jongvolwassenen (18-25 jaar) te vergroten.

Erik Snoeijers

Erik Snoeijers

Doctoraatsonderzoekers

Katrien Maldoy

Katrien Maldoy onderzoekt hoe gezonde voeding beter gepromoot kan worden door te kijken naar de sociale context waarin het gegeten wordt. Ze beantwoordt verschillende vragen zoals: Welke sociale context wordt getoond in reclame en is dit anders voor gezond versus ongezond voedsel? Kunnen we gezond voedsel aantrekkelijker maken door het op een meer sociale manier te presenteren? Daarnaast probeert ze te begrijpen hoe de sociale context waarin iemand eet en voeding serveert de gezondheid van de voeding beïnvloedt, en waarom deze invloed bestaat.

Roos van Gogh

Roos van Gogh is expert in milieu-communicatie. Ze bestudeert onder andere hoe je via sociale media 'groene' thema's aantrekkelijk(er) kunt maken. Zit je met een vraag of wil je meer weten over hoe je het best (online) communiceert over milieubewuste topics? Stuur haar gerust een mailtje!

Yi-Lun Jheng

Yi-Lun Jheng voert onderzoek naar de emotionele en cognitieve processen die betrokken zijn bij het leren van teksten. In haar werk gebruikt ze dynamische metingen van processen tijdens het lezen van teksten, met behulp van een multi-method benadering die zelfrapportages combineert met eye tracking en psychofysiologische metingen.

Sofie Apers

Sofie Apers verdiept zich binnen het Europese RadoNorm-project in gezondheidscommunicatie en gedragsverandering met betrekking tot blootstelling aan radon. Met haar onderzoek wil ze inzichten leveren die helpen het bewustzijn te vergroten en een gezonder leven te bevorderen in gemeenschappen die worden getroffen door radon. Ze zet zich in om de kloof te dichten tussen wetenschappelijke kennis en uitvoerbare maatregelen om de volksgezondheid te beschermen.

Toni Claessens

Toni Claessens verdiept zich in onderzoek naar vaccinatiecommunicatie. Ze streeft ernaar om het vertrouwen in vaccins te begrijpen en het geïnformeerde publieke begrip en de steun voor vaccinatie-initiatieven te vergroten.

Amber Peeters

Amber Peeters onderzoekt de relatie tussen vleesconsumptie en mannelijkheid op persoonlijk, interpersoonlijk en maatschappelijk niveau met behulp van kwantitatieve methoden. Het doel is om mannen aan te moedigen hun vleesconsumptie te verminderen en de kloof tussen vleeseters en veganisten/vegetariërs te dichten.

Yuying Tan (Sherry)

Yuying Tan (Sherry) onderzoekt hoe we online ruimtes veiliger kunnen maken, door het bestuderen en beoordelen van rapportagesystemen voor slachtoffers van online seksuele intimidatie. Ze wil social media-bedrijven praktisch, op bewijs gebaseerd advies geven over het verbeteren van hun rapportagesystemen om slachtoffers beter te ondersteunen.

Ina Weber

InaWeber.png

Ina Weber richt zich in haar onderzoek op online hate speech en wat je tegen dit probleem kunt doen. Momenteel bestudeert ze waarom online discussies over polariserende onderwerpen vol kunnen zitten met onbeschofte en intolerante opmerkingen. Ze wil deze inzichten gebruiken om een educatieve online game te ontwikkelen om internetgebruikers te leren hoe psychologische mechanismen hun online gedrag kunnen beïnvloeden.

Yawen Xu

Yawen Xu gebruikt in haar onderzoek een experimentele aanpak om het communicatie-effect van AI-reclame te bestuderen.


Elina Vrijsen

Elina Vrijsen bestudeert voeding als een gender gerelateerde en culturele praktijk. In het bijzonder is ze geïnteresseerd in hoe culturele ideeën en overtuigingen over 'echte mannen eten vlees' worden (gere)produceerd via media. Het onderzoek richt zich op het snijvlak van food studies, culturele studies en kritische studies over mannen en mannelijkheid, met behulp van kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Miguel Vissers

Miguel Vissers

Kim Verhoeven

Kim Verhoeven onderzoekt hoe journalistieke factchecks gebruikt kunnen worden om mis- en desinformatie te corrigeren. Ze onderzoekt de inhoud (bijv. onderwerp, transparantie en opmaak), effecten (bijv. cognitief en affectief) en implicaties (bijv. praktisch en theoretisch) van journalistieke factchecks. Als u vragen heeft over het onderwerp van haar PhD-project, aarzel dan niet om haar een e-mail te sturen.

Marthe Mennes

Marthe Mennes verdiept zicht binnen het DISCONNECT TO CONNECT-project in digitale ontkoppeling en digitaal welzijn. Haar onderzoek richt zich op digitale ontkoppeling binnen gezinnen, met behulp van kwalitatieve onderzoeksmethodes. Haar specifieke focus ligt op het begrijpen van de verschillende manieren waarop gezinnen hun digitale en niet-digitale leven vormgeven om het persoonlijke en interpersoonlijke welzijn binnen de gezinscontext te verbeteren. Als u meer informatie wilt over haar onderzoek, aarzel dan niet om contact op te nemen via: Marthe.Mennes@uantwerpen.be

Laura Lemahieu

Laura Lemahieu bestudeert de relatie tussen habitueel smartphonegebruik en digitale ontkoppeling. Met behulp van verschillende kwantitatieve onderzoeksmethoden onderzoekt ze hoe habitueel smartphonegebruik de mogelijkheid van individuen om hun smartphonegebruik te beperken beïnvloedt en wat er gedaan kan worden om dit te verhelpen.

Kato Helsen

Kato Helsen richt zich op hoe communicatietools kunnen worden gebruikt om het bewustzijn rondom antimicrobiële resistentie te vergroten. Met behulp van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden onderzoekt ze waar individuen hun informatie over antibiotica/AMR vandaan halen en hoe deze kan worden gebruikt om hun bewustzijn rondom dit groeiende gezondheidsprobleem te vergroten.

David Walewijns

David Walewijns onderzoekt in hoeverre Virtual Reality (VR) kan worden ingezet om bewustzijn te creëren over maatschappelijke kwesties, met name de vluchtelingencrisis en klimaatverandering. Zijn onderzoek gebruikt een experimentele benadering om de cognitieve en psychologische effecten van het ervaren van VR Storytelling te bestuderen.

Fran Eelen

Fran Eelen doet onderzoek naar beauty gerelateerde content op sociale media, in relatie met het opkomende fenomeen "FOGO" (Fear Of Getting Older). Ze bestudeert op welke manier topics zoals skin care aan bod komen op sociale media zoals TikTok, wat de effecten zijn van blootstelling aan dergelijke inhouden op jongeren, en hoe dit verband houdt met de angst om ouder te worden.

Luwei Xu

Luwei Xu

Yue Xu

Yue Xu

Sien Vrijmoed

Sien Vrijmoed

Geassocieerde medewerkers

Paulien Decorte

Paulien Decorte onderzoekt hoe opkomende volwassenen (18-25 jaar oud) mediacontent over eten verwerken, en wat de mogelijke effecten hiervan zijn op hun besluitvorming over eten. Ze beschouwt zowel bewuste als onbewuste verwerkingsmechanismen via kwalitatieve, kwantitatieve en psychofysiologische methoden.

Isabelle Cuykx

Isabelle Cuykx 

Gaëlle Ouvrein

Gaëlle Ouvrein

Sara Pabian

Sara Pabian

Joris Van Ouytsel

Joris Van Ouytsel