Lopende doctoraten (alfabetische volgorde)

Castermans, Maxime                          

​Maxime Castermans is master in de rechten (KU Leuven, 2021) en master in gender en diversiteit (UGent, 2022). Ze bracht een semester door aan de Université de Montpellier in het kader van een Erasmus-uitwisseling. Tijdens haar master gender en diversiteit liep zij stage op het kabinet van de toenmalige staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. Van augustus 2022 tot en met mei 2023 voerde zij aan de Universiteit Antwerpen onderzoek naar het juridische en deontologische kader inzake ouderenmis(be)handeling, als deel van het CLOCK-onderzoeksproject (Care and Law for Older Citizens: Keeping out abuse).

​Momenteel is Maxime voltijds doctoraatsbursaal op de AHLEC leerstoel (Antwerp Health Law and Ethics Chair). Haar onderzoek heeft betrekking op medische interventies bij trans en intersekse minderjarigen. Meer specifiek onderzoekt zij de veranderende interpretatie van het ‘belang van het kind’ in het kader van genderbevestigende en ‘geslachtsnormaliserende’ medische interventies. Haar onderzoek situeert zich zowel op nationaal als op internationaal en supranationaal niveau. Er vindt tevens een rechtsvergelijkende analyse plaats van de regelgevende kaders in België, Nederland, Malta, en Engeland en Wales.

De Mulder, Charlotte

​Charlotte De Mulder is master in de rechten (Universiteit Antwerpen, 2018). Zij voert onderzoek naar het juridisch statuut en de bescherming van het ongeboren leven. Dit onderzoek situeert zich binnen het personen- en familierecht, het gezondheidsrecht en mensenrechtenrecht. In het kader van dit onderzoek bestudeert zij verschillende toepassingen van de bescherming van het ongeboren leven, m.n. abortus, handelingen met embryo’s in vitro, preventief en repressief ingrijpen bij prenatale schade en doodgeboorte. De doelstelling van dit onderzoek is de ontwikkeling van een coherent en consistent juridisch kader voor het statuut en de bescherming van het ongeboren leven in het Belgische recht. De hypothese is dat het concept van de menselijke waardigheid hiertoe als grondslag kan dienen. Charlotte is mandaatassistent personen- en familierecht. Zij is ook co-auteur van verschillende publicaties over interlandelijke adoptie.

Decoster, Ariël

Ariël voert onderzoek binnen feministische rechtstheorie en kritische juridische mannelijkheid studies aan de Universiteiten van Antwerpen en Gent. Haar FWO-gefinancierd doctoraatsonderzoek heeft als titel “Mannelijkheid als Eigendom” en bevindt zich op het kruispunt van rechten, genderstudies en filosofie. Ze maakt gebruik van het concept eigendom om zichtbaar te maken waar mannelijke privileges zich verschuilen in een steeds genderneutraler rechtssysteem. Op die manier herdenkt haar onderzoek hoe het recht, gender en macht zich tot elkaar verhouden. Na haar bachelors in rechten en filosofie, behaalde ze een LLM aan de Universiteit van Antwerpen en als Fulbright student het jaar daarop van de University of California, Los Angeles. Tijdens haar onderzoek ging ze op buitenlands onderzoeksverblijf aan King's College London en de University of California, Irvine.

El Yattouti, Naoual

Naoual El Yattouti is een doctoraatsonderzoeker en FWO Fellow aan de Universiteit Antwerpen. Ze studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen en bracht een Erasmus semester door aan de Católica Global School of Law in Lissabon.

In haar onderzoek richt Naoual zich op de rechten en plichten van zorgverleners en patiënten bij het uiten van hun religie. De studie is tweeledig: ten eerste onderzoekt ze de rechtvaardigingen achter het beperken van zorgverleners om religieuze kleding te dragen bij het verlenen van zorg en evalueert ze de wenselijkheid van dergelijke verboden. Ten tweede verkent haar onderzoek het snijvlak van het gezondheidsrecht en het discriminatierecht wanneer zorgverleners te maken krijgen met potentieel discriminerende verzoeken van patiënten om (niet) behandeld te worden door een zorgverlener van onder andere een bepaald geslacht, ras, etniciteit of religie. De nadruk ligt op het onderzoeken van een potentieel recht op cultureel passende gezondheidszorg binnen het kader van het discriminatierecht.

Istace, Timo

​Timo Istace is een doctoraatsonderzoeker en FWO fellow aan de universiteit Antwerpen. Hij is master in de rechten (Uantwerpen en Université de Namur, 2020) en wijsbegeerte (Uantwerpen, 2023). Tevens is hij als onderzoeker verbonden aan de Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human rights, en is hij actief lid van de Antwerp Health Law and Ethics Chair (AHLEC). Zijn expertise omvat verschillende gebieden, waaronder mensenrechtenrecht, medisch recht, rechtsfilosofie en bio-ethiek. In zijn onderzoek richt hij zich specifiek op het analyseren van de implicaties van opkomende technologieën, met neurotechnologie in het bijzonder, binnen deze vakgebieden.

Keukeleire, Artuur

Artuur is master in de rechten (2020, grote onderscheiding). Nu bereidt hij een doctoraatsproefschrift voor over contractsluitingen op onlineplatformen bekeken vanuit het gemene verbintenissenrecht. Als mandaatassistent in het verbintenissen- en verzekeringsrecht begeleidt hij bachelor- en mastervakken in datzelfde domein. Artuur heeft diverse publicaties, nationaal en internationaal, en presenteerde meermaals aspecten van zijn doctoraatsonderzoek en het nieuwe verbintenissenrecht aan een academisch en niet-academisch publiek.

Artuur voert onderzoek naar de contractsluiting op onlineplatformen, volgens het nationale verbintenissenrecht. Hij besteedt daarbij aandacht aan de gemeenrechtelijke bescherming van platformgebruikers tegen beperkende maatregelen door de platformuitbater en (onredelijke) voordelen die andere gebruikers genieten onder het platformdesign. Zijn onderzoek betreft concreet de identificatie van de partijen bij het platformcontract, de bepaling van de contractinhoud en de herroepelijkheid van de instemming met het platformcontract.

Leire, Damiaan

Damiaan studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen en behaalde zijn master in 2021.

Damiaan legt zich toe op het (intestaat) erfrecht en onderzoekt meer specifiek de rol van billijkheidscorrecties ter voorkoming en oplossing van erfenisconflicten die kunnen rijzen bij een mathematisch gelijke verdeling van de nalatenschap onder de afstammelingen. Daarvoor wordt aan rechtsvergelijking gedaan met het Franse en Nederlandse recht en wordt er ook een beroep gedaan op (rechts)sociologische literatuur.

Lievens, Sven

Sven studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen van 2016 tot 2021. Hij was aspirant-onderzoeker in de onderzoeksgroep Overheid en Recht.

Sven verricht onderzoek naar de reikwijdte en de voorwaarden van de verlies van een kans-leer in het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht en het bewijsrecht. Zijn onderzoek vindt plaats aan de hand van een functionele rechtsvergelijking met Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika. Sven doceert tevens het practicum buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht en risicoverzekeringen (3e BACH) en assisteert in de Grondige Studie Buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht en risicoverzekeringen voor de Masterstudenten (2e Master).

Lotoczuk, Marta

Marta is master in de rechten (2023, UAntwerpen). Zij liep stage bij de Raad van State en was jobstudent op de juridische dienst van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Zij was aspirant-onderzoeker in de onderzoeksgroep Overheid & Recht en verrichtte er onderzoek in het kader van het JUDICON-EU Project. Marta was lid van het studentenpanel Diversiteit van de UAntwerpen. ​

Marta Łotoczuk is voltijds doctoraatsbursaal op een IMPULS-project. Het project gaat over de juridische aspecten van medische besluitvorming in een diverse samenleving. Personen met een migratieachtergrond, vooral die uit niet-westerse landen, kunnen grote problemen ondervinden bij het zoeken naar medische zorg. Enkele van de belangrijkste uitdagingen doen zich voor bij medische besluitvorming, waar culturele voorkeuren voor nauwe familiebetrokkenheid moeilijk te rijmen vallen met het westerse model van geneeskunde, zoals vastgelegd in gezondheidsrecht en medische deontologie. Dit is het eerste omvattende onderzoeksproject over medische besluitvorming bij patiënten met een migratieachtergrond in de Europese context. Daarnaast wordt het recht op cultureel passende gezondheidsrecht onderzocht en in context geplaatst.

Panneel, Margot

Margot is voltijds doctoraatsbursaal op de leerstoel AHLEC. Zij is master in de rechten (2022, UAntwerpen) en master in human rights and democratisation (2023, Global Campus of Human Rights). Zij liep stage bij het parket van Antwerpen onder leiding van procureur des Konings Dennis Van den Cruys.

Haar doctoraat situeert zich binnen het gezondheidsrecht. In haar onderzoek gaat ze het wettelijke kader rond medische experimenten op mensen na en kijkt ze waar de huidige wetgeving aanleiding geeft tot problemen in de praktijk. Dit onderzoek zal zich zowel op nationaal als supranationaal niveau situeren, waarbij er ook aan rechtsvergelijking gedaan zal worden. Tijdens dit onderzoek zal ze ook een mensenrechtelijke invalshoek proberen te incorporeren door te focussen op kwetsbare groepen en het recht op gelijke toegang tot gezondheidszorg.

Schollaert, Victor


Victor Schollaert studeerde rechten aan de Universiteit Gent (grote onderscheiding) en wijsbegeerte aan de VUB (grootste onderscheiding). Sinds 2021 is hij aan de slag als doctoraatsonderzoeker aan de Antwerp Liability Law and Insurance Chair (ALLIC), Universiteit Antwerpen. Hij bereidt een proefschrift voor over het bestaan en het herstel van morele schade in het Belgisch buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht. Victor publiceert ook over de impact van artificiële intelligentie op het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.


Stevens, Chelsea

Chelsea Stevens is master in de rechten (Universiteit Antwerpen, 2022). Sinds 2022 is ze doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit Antwerpen gefinancierd door Antwerp Health Law and Ethics Chair (AHLEC) met als onderwerp de rechtspositie van de hoofdarts. Dit onderzoek spits zich voornamelijk toe op de rechtspositie van de hoofdarts binnen de ziekenhuisorganisatiestructuur en in welke mate deze rechtspositie in overeenstemming is met beginselen van good hospital governance.

Van Den Houte, Bert


Van Vaerenbergh, Julie

​Julie studeerde rechten aan Universiteit Antwerpen en voltooide haar master in 2022. Na het behalen van haar master in de rechten, werkte ze vijf maanden als advocaat-stagiaire bij het in bouwrecht gespecialiseerde kantoor Equator. Julie is echter sinds 1 februari 2023 doctoraatsonderzoekster aan de faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen.


Haar klassiek juridisch onderzoek richt zich op de inhoud en draagwijdte van de contractuele fout vanuit een rechtsvergelijkend perspectief met Frankrijk en Nederland. Om te bepalen of er sprake is van een contractuele fout wordt op heden een dubbel onderscheid tussen inspannings- en een resultaatsverbintenis gehanteerd. In haar doctoraat zal ze zich echter buigen over de lacunes die het huidige onderscheid kent, met name hoe de garantieverbintenis en de veiligheidsverbintenis in deze tweedeling kunnen worden ingepast.

Verhofstede, Thibaut


Vreven, Noa

Noa voltooide haar Bachelor in de Rechten in 2021 en volgde vervolgens de Master of Laws (European Constitutionalism and Fundamental Rights) aan de Universiteit van Antwerpen, waar ze afstudeerde in 2023. Tijdens haar Master volgde Noa het programma van aspirant-onderzoeker aan de Faculteit Rechten en ging ze op uitwisseling naar Trento, Italië (Università di Trento). Haar thesis behandelde het recht op seksuele integriteit.

Momenteel is Noa mandaatassistent burgerlijk recht in context bij Prof. Dr. Elise Goossens aan de Faculteit Rechten van de Universiteit van Antwerpen, met specifieke interesse in reproductieve en seksuele rechten en gender studies. In haar doctoraatsonderzoek, peilt Noa naar de meerwaarde van een gendersensitieve erkenning van het recht op reproductieve autonomie in Europa. Om deze vraag te beantwoorden, analyseert Noa de effectieve doorwerking van de rechtspraak met betrekking tot reproductie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens binnen nationale wettelijke kaders. Vervolgens deconstrueert ze de impact van deze rechtspraak vanuit een gendertheoretisch perspectief. Het doel is om te beoordelen of het bestaande Europese wettelijk kader en de rechtspraak voldoende zijn om zowel de vrijheid om zich niet voort te planten als het recht op voortplanting te waarborgen.





Geassocieerde leden/ Associated Members


Schenk, Jonathan


Kilimcioglu, Begüm​​​