Praeconiale Viridis Vallis of het erepaneel van Groenendaal
Het erepaneel is een zestiende-eeuws schilderij dat beroemde kloosterlingen uit Groenendaal afbeeldt. Wij stellen graag enkelen van hen aan u voor:
- Foto 3: Vrank van Coudenberg († 1368) was één van de drie stichters en de eerste proost van Groenendaal. Als proost was Coudenberg verantwoordelijk voor het algemene bestuur van de priorij. Coudenberg heeft geen werken nagelaten.
- Foto 4: Jan van Ruusbroec († 1381) was één van de drie stichters en de eerste prior van Groenendaal. Als prior was Ruusbroec de officiële geestelijke leider van de priorij. Van Ruusbroec zijn verschillende teksten bekend. Zijn magnum opus is ongetwijfeld het indrukwekkende Die geestelike brulocht. Onder de rubriek ‘werken’ kan u informatie vinden over vier van zijn teksten, waaronder zijn hoofdwerk Die geestelike brulocht.
- Foto 5: Jan Hinckaert († 1355) was één van de drie stichters van Groenendaal. Vóór zijn verblijf in Groenendaal werkte hij als kapelaan in de Sint-Goedelekerk. Op elfjarige leeftijd nam hij Ruusbroec in huis. Men vermoedt dat hij de oom of mogelijk zelfs de biologische vader van Ruusbroec was.
- Foto 6: Jan van Leeuwen († 1378) werd geboren in Affligem en trad toe tot Groenendaal in 1344, slechts één jaar na het ontstaan van de stichting. Hij staat bekend als ‘de goede kok’ of cocus bonus, omdat hij zijn leven lang trouw de taak van kok heeft vervuld. Bij zijn intrede was van Leeuwen analfabeet en het is waarschijnlijk Ruusbroec zelf die hem leerde lezen en schrijven. Uiteindelijk maakte van Leeuwen hier snel grote vorderingen in, hij heeft niet minder dan 22 traktaten nagelaten. Van Leeuwen heeft nooit veel oefening gehad en hij moest letterlijk tussen pot en pint schrijven. Er valt dus wel wat af te dingen op zijn schrijfstijl, maar inhoudelijk heeft van Leeuwen zeker zijn strepen verdiend. Enkele teksten: Van vijfterhande bruederscap, Wat een armen mensche van gheeste toebehoert, Die rolie van der woedegher minnen.
- Foto 7: Willem Jordaens († 1372) was een kanunnik in Groenendaal vanaf 1352. Er wordt aangenomen dat hij voor zijn intrede een magistertitel in de theologie behaalde. Door zijn opleiding beheerste Jordaens het Latijn goed en werd daarom aangeduid om enkele werken van Ruusbroec naar het Latijn om te zetten. Hij vertaalde onder andere Ruusbroecs Die geestelike brulocht (De ornatu spiritualium nuptiarum). Hoewel er in Jordaens' tijd geen Middelnederlandse werken van zijn hand vermeld worden, vermoedt men sterk dat hij De mystieke mondkus schreef.
- Foto 8: Henricus Pomerius († 1469), of Hendrik Uten Bogaerde, werd in 1382 te Brussel geboren. Van 1431 tot 1432 was hij de Groenendaalse prior. Hij schreef een kroniek over de ontstaansgeschiedenis van Groenendaal, De origine monasterii Viridis Vallis. Het bestaat uit drie delen, waarvan het eerste over het ontstaan van Groenendaal en haar vroegste bewoners gaat. Het tweede deel gaat over het leven van Jan van Ruusbroec en het derde en laatste deel gaat over de goede kok Jan van Leeuwen