Willem Jordaens (ca. 1321-1372) stamde uit een adellijk Brabants geslacht. Zijn vader, Jordaen van Heerzele, was hofmeester aan het hof van hertogin Johanna van Brabant. Willem studeerde theologie in Parijs en deed in 1351 zijn intrede in Groenendaal. Daar was hij twintig jaar lang een medebroeder van Ruusbroec, wiens werk Jordaens ook naar het Latijn vertaalde. Jordaens was niet enkel een vertaler, hij schreef ook zelf mystieke werken, zowel in het Latijn als waarschijnlijk ook in de volkstaal.
Een voorbeeld hiervan is het traktaat De mystieke mondkus (De osculo amoris). In dit traktaat gebruikt Jordaens het Hooglied als allegorie voor het verlangen van de ziel naar een band met God. De mondkus is - na de voet- en de handkus - de hoogste van drie trappen van geestelijke groei. Via het kussen van Gods voeten ontvangt de ziel barmhartelijkheid, via het kussen van de handen verwerft de ziel een verlangen naar kennis van gerechtigdheid en deugden waardoor ze verder kan opklimmen naar de goddelijke mond.
Toen dit handschrift in het bezit van het Ruusbroecgenootschap kwam, maakte het deel uit van een convoluut. Het bevatte naast Jordaens’ De mystieke mondkus ook het verzamelde werk van de dertiende-eeuwse mystica Hadewijch. We hebben hier te maken met een Oost-Brabants dialect met een Limburgse inslag, men vermoedt dat het handschrift uit een kartuizerklooster in Zelem, nabij Diest, afkomstig is. Het handschrift kwam waarschijnlijk tussen 1501 en 1550 tot stand. Onderaan het eerste blad vinden we een eigendomsnotitie terug die als volgt luidt: “dit boeck hoort Ser iohanes groen[?] toe”.
Op het eerste beeld zien we een mooi versierde initiaal D, in het lichtblauw geschreven. Op het tweede beeld kunnen we een watermerk zien, dat door een twintigste-eeuwse onderzoeker met potlood is overgetekend, zodat het extra in het oog springt. Tot slot zien we op het laatste beeld dat de rode kapitteltitel ook met zilver opgehoogd is. Op dit laatste beeld zien we overigens ook de prikkings die gemaakt werden om het liniëren te vergemakkelijken.