Weet je wat het Ruusbroecgenootschap zo speciaal maakt?
Je gelooft je oren misschien niet als ik het je zeg, maar het is een erfgoedbibliotheek waar meer dan 40.000 devotieprenten worden bewaard!
Devotieprenten (prentjes met heiligen en/of religieuze taferelen uit het Christendom) werden van de zestiende tot de zeventiende eeuw vaak in grote oplages gedrukt en waren meestal klein van formaat.
Maar waarvoor werden devotieprenten eigenlijk gemaakt? En waarom waren ze zo populair?
Dat komt omdat er tot zeker de zestiende eeuw (en zelfs verder) veel mensen niet konden lezen. Aangezien het wel belangrijk was de analfabeten ook de christelijke moraal mee te geven, werden prenten ingezet in de plaats van tekst. Want prenten konden je ook een verhaal vertellen en devotionele gevoelens opwekken.
Vooral tijdens de periode van de Contrareformatie moesten de analfabeten dus ook mee kunnen volgen met de kritiek die (vaak ook via de prenten) werd geleverd op die "ketters en ongelovigen".
Bovendien was de stad Antwerpen hét drukkerscentrum voor o.a. devotieprenten, wat de hoeveelheid prenten van Antwerpse herkomst in de collectie van het RG verklaart.
Het zal je mogelijk niet verbazen als ik je zeg dat veel van de bewaarde devotieprenten zijn toegewijd aan de Antwerpse patrones Maria?
Laat me je meevoeren naar een unieke koperplaat over Sint-Ignatius en Sint-Franciscus-Xaverius die neerknielen voor Maria en Jezus. Of heb je ooit al eens een prent gezien die voor een Antwerpse bisschop is gemaakt en de eer kreeg naar het lofzang Maria Salve Regina genoemd te worden? En wat hebben de jezuïeten met het Onze-Lieve-Vrouw van Toevlucht in hun professenhuis?