RG 3043 H29
Net zoals wij tegenwoordig voor elke gelegenheid een handboek hebben met verschillende instructies, bestonden er in de zeventiende eeuw ook al zulke boeken. Kijk maar eens naar dit boekje.
Dit handboekje, uitgegeven in 1615 en geschreven door Guilielmus de Pretere, wijst op de gebruiken en gewoontes binnen de Sodaliteit van de Heilige Maagd Maria.
Dat Guilielmus de Pretere dit werk heeft geschreven is niet zo verbazend. Hij was immers mede verantwoordelijk voor het ontstaan van nieuwe sodaliteiten binnen de jezuïetengemeenschap.
Wie zou dit boekje gelezen hebben?
De Nederlandse taal en de compacte vorm van het boekje onthullen het alledaags gebruik van deze druk. Het werk zou in feite een soort spin-off kunnen zijn van het boek van Sailly.
Het taalgebruik kan erop wijzen dat dit werk eerder bedoeld was voor de middenstand.
Deze druk uit 1615 bevat enkele prenten en is minder versierd.
Het hantboexken bevat een inleidend gedeelte over de sodaliteit en een grote hoeveelheid aan oefeningen, lofzangen en gebeden die specifiek door de sodales werden gepraktiseerd.
Zo kan je lezen dat zij elke dag een roosenhoeycken ter ere van de patrones lazen. Vervolgens werd er elke morgen bij het opstaan gezamenlijk de lofzang Ave Maris Stella gelezen en ’s avonds het Salve Regina.
Neem een kijkje in het handboek. Herken jij enkele zaken uit de lofzangen of oefeningen die zelfs vandaag de dag nog in de kerkelijke diensten aanwezig zijn?
Benieuwd naar meer van dit handboekje? Een andere uitgave van deze publicatie kan volledig digitaal doorgebladerd worden via de website van Flandrica.