Waarvoor staat SEHPO?
De onderzoeksgroep Social Epidemiology and Health Policy (SEHPO) heeft als doel om onderzoek uit te voeren op het vlak van sociale epidemiologie, milieu-epidemiologie en preventieve gezondheidszorg met focus op beleidsondersteuning. Het interdisciplinaire karakter van SEHPO stelt ons in staat waardevolle inzichten te verschaffen in maatschappelijke gezondheidskwesties en evidence based beleidsvoering te onderbouwen.
Medewerkers van SEHPO hebben bijvoorbeeld expertise in het uitvoeren van grootschalig observationeel onderzoek, het evalueren van kankerscreeningprogramma’s en het onderzoeken van milieu-epidemiologische problemen. Binnen SEHPO wordt deze expertise gecombineerd om het onderzoek toe te passen op een breed scala aan populaties (bijv. kinderen, studenten, oudere volwassenen, sekswerkers, ...). Medewerkers van SEHPO doen ook geregeld beleidsondersteunend onderzoek op vraag, zoals naar de geïnformeerde keuze bij de opsporing van aangeboren aandoeningen (vraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid) of rond elektronische sigaretten voor de Hoge Gezondheidsraad.
Het is de uitdrukkelijke bedoeling van SEHPO om ook op internationaal vlak onderzoek uit te voeren. Dat is op dit moment al uitgebreid het geval. De belangrijkste thema’s zijn middelengebruik, kankerscreening en de gezondheidseffecten van luchtvervuiling, klimaatverandering en groene ruimten. Een gedetailleerde beschrijving van de projecten van SEHPO-onderzoekers vind je onder 'projecten'.
Onderzoek
Wat sociale epidemiologie betreft, wordt binnen SEHPO onderzoek gedaan naar middelengebruik. Het onderzoek naar legale en illegaal middelengebruik gebeurt zowel op lokaal niveau (stad, provincie), als op Vlaams, federaal en ook internationaal niveau. Dit onderzoek gebeurt in diverse groepen van de maatschappij (minderjarigen, studenten, ouderen, sekswerkers, geverbaliseerden). Op Vlaams niveau wordt bijvoorbeeld in samenwerking met de Vereniging voor Alcohol en andere Drugs (VAD) om de vier jaar een grootschalige enquête gehouden naar het middelengebruik bij de Vlaamse studenten. Internationaal was de onderzoeksgroep betrokken bij het grootschalige onderzoek naar de ‘Social Norms Approach’ voor druggebruik binnen het ‘SNIPE’-project (Social Norms Intervention for the Prevention of substancE use in students). Sinds 1 januari 2021 is er binnen SEHPO ook een Leerstoel Reinier de Graaf Jongeren & Alcohol.
Wat milieuepidemiologie betreft, richt het onderzoek zich op de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging, klimaatverandering, groene ruimten en het omgevingsmicrobioom. De groep was, en is nog steeds, betrokken bij internationale onderzoeken naar geografische variantie, tijdstrends en risicofactoren voor allergische aandoeningen bij kinderen en volwassenen. De groep was betrokken bij de "International Study of Astma and Allergies in Children" (ISAAC) en leidt de Antwerpse centra van de "European Community Respiratory Health Survey" (ECRHS). In 1997-2001 startte de groep de PIPO-geboortecohorte (“Prospective project on the Influence of Perinatal factors on the Occurrence of asthma and allergies”). SEHPO is daarnaast betrokken bij verschillende andere projecten rond milieu-epidemiologie in samenwerking met onderzoekscentra in en buiten België.
Wat gezondheidsbeleid betreft, wordt binnen SEHPO veel onderzoek gedaan naar kankerscreening, zoals hierboven reeds vermeld. Het gaat dan om zowel borst-, baarmoederhals-, dikke darm- als longkankerscreening. Daarnaast hebben we studies uitgevoerd naar geïnformeerde keuze bij het opsporen van aangeboren aandoeningen en de impact van elektronische sigaretten geëvalueerd, in nauwe samenwerking met organisaties zoals het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de Hoge Gezondheidsraad. Op vraag van de stad Antwerpen evalueren we momenteel de impact van interventies rond gezonde voeding in basisscholen in Antwerpen.
Binnen SEHPO worden verschillende doctoraten begeleid rond o.a. oneigenlijk gebruik van geneesmiddelen, alcoholintoxicaties onder jongeren, kankerscreening en het gezondheidseffect van luchtvervuiling, klimaatverandering en groene ruimten.