Een simulatiepatiënt is getraind om een patiëntenrol te spelen en effectieve feedback te geven vanuit het patiëntenperspectief. Studenten krijgen zo de kans om te oefenen in een veilige leeromgeving voordat ze in contact komen met echte patiënten. Simulatiepatiënten werken mee bij lessen en examens met studenten.
Lessen met simulatiepatiënten
Studenten oefenen met simulatiepatiënten in kleine groepen en onder begeleiding van docenten verschillende klinische vaardigheden:
- patiëntgerichte communicatie, vb.: Hoe bevraag je de medische en sociale voorgeschiedenis van een patiënt, en hoe structureer je zo'n gesprek?
- medisch-technische handelingen, vb.: Hoe voer je een bewegingsonderzoek uit, en hoe beleeft de patiënt dit?
Als simulatiepatiënt bereid je een rol voor en/of laat je je lichamelijk onderzoeken. Nadien geef je feedback over hoe je het gesprek of contact hebt ervaren.
Intiem onderzoek bij simulatiepatiënten
Geneeskundestudenten oefenen in de 1e master een volledig intiem (gynaecologisch of urologisch) onderzoek bij simulatiepatiënten onder begeleiding van een docent (arts).
De simulatiepatiënt geeft persoonlijke feedback vanuit haar of zijn eigen perspectief, vb. hoe een bepaalde handeling voelde. Studenten leren dit onderzoek uit te voeren op een manier die het minst belastend is voor de patiënt. Voor deze toekomstige artsen is het een enorme meerwaarde om een intiem onderzoek op die manier te kunnen leren.
Voor deze lessenreeks zijn we steeds op zoek naar (vooral vrouwelijke) simulatiepatiënten. Contacteer vrijblijvend voor meer informatie: Sophie Ampe
Examens met simulatiepatiënten: stationsproeven
In bachelor 1, bachelor 3 en master 2 worden stationsproeven georganiseerd om de klinische vaardigheden te testen. Hierbij moeten studenten verschillende opdrachten uitvoeren, waarvan sommige met een simulatiepatiënt (vb.: bloeddruk meten; longonderzoek; intakegesprek; ...).
Wie kan simulatiepatiënt worden?
Iedereen kan zich kandidaat stellen. Een groot aantal van onze simulatiepatiënten is 60-plusser. Het zou fijn zijn als jongere personen zich aanmelden.
Wat verwachten wij van simpa's?
- Je bent enthousiast om met lerende studenten te werken
- Je bent stipt en betrouwbaar
- Inleefvermogen: je kan je een rol eigen maken en authentiek neerzetten
- Je bent in staat om feedback te geven en kunt verwoorden wat je voelt
- Je bent eventueel bereid om je lichamelijk te laten onderzoeken
- Je bent bereid om bij te leren, en staat zelf ook open voor feedback
- Je kunt vlot overweg met e-mail
Wat kun je als simpa verwachten?
- Je kiest zelf wanneer en hoe vaak je meewerkt
- We kiezen in samenspraak voor welke lessen en onderwerpen je wordt uitgenodigd
- Je krijgt begeleiding en training als voorbereiding van de lessen
- Trainingen en lessen vinden plaats op Campus Drie Eiken in Wilrijk; voor sommige onderwerpen is een online training ook mogelijk
- Je werkt in het wettelijk vrijwilligersstatuut: je bent verzekerd en ontvangt een forfaitaire belastingvrije kostenvergoeding
Meewerken als simulatiepatiënt?
Na een kennismakingsgesprek beslissen we samen of je deelneemt.
Stuur vrijblijvend een e-mail voor meer informatie: Sophie Ampe