De nieuwe studentenresidentie is geopend!

Sinds 1 september 2024 hebben de eerste studenten hun intrek genomen in de gloednieuwe studentenwoningen op Campus Drie Eiken. Samen met komida en de sporthal vormt de studentenresidentie een levendige ontmoetingsplek voor onze studenten.

Hoe Campus Drie Eiken 2.0 vorm kreeg

De Universiteit Antwerpen investeerde de voorbije jaren reeds fors in Campus Drie Eiken in Wilrijk. Er kwamen twee nieuwe gebouwen met voornamelijk leslokalen, er werden onderzoekslabo’s vernieuwd, de grote Aula Fernand Nédée kreeg een nieuw jasje en onderzoekscentrum Vaccinopolis verrees. Qua onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur zit het vandaag snor op de campus, thuishaven voor zowat 10 000 studenten, onderzoekers en medewerkers.

Maar een campus heeft meer nodig. “Studentenrestaurant komida barstte uit haar voegen, we misten degelijke sportinfrastructuur, de studentenkamers uit de jaren 70 waren aan vernieuwing toe”, legt rector Herman Van Goethem uit. 

Koten met sociale huurprijs

In een werkgroep bogen studenten, faculteiten en centrale diensten zich over de vraag welke faciliteiten er op de campus moesten komen. UAntwerpen zocht vervolgens een externe partner die de campus kon ontwikkelen via het systeem van erfpacht. “Als expliciete voorwaarde namen we op dat er minstens 120 studentenkamers met een sociale huurprijs zouden komen”, verduidelijkt Bart Heijnen, algemeen beheerder van UAntwerpen.

Die externe partner werd projectontwikkelaar LIFE, die een samenwerking aanging met Xior als langetermijn (eind)investeerder, eigenaar en operator. Samen met de architecten van POLO tekenden LIFE en Xior de plannen uit. Drie nieuwe gebouwen vormen een compositie van eenvoudige volumes, die gezamenlijk een levendig plein creëren in hun tussenruimte en het centrale campushart worden.

Resoluut klimaatadaptief

Het gaat om een toren met studentenkoten, een lage dwarsbouw waar studentenkamers, een grote fietsenstalling en kleinere commerciële activiteiten een plek vinden, en een groot volume voor de nieuwe sporthal annex studentenrestaurant, waardoor 400 studenten extra aan tafel kunnen aanschuiven. Meerwaarde voor sportievelingen uit Wilrijk en omgeving: de sporthal kan ook door externen gebruikt worden.

UAntwerpen trekt voluit de kaart van de duurzaamheid en de energie-efficiëntie, en kiest er resoluut voor klimaatadaptief te bouwen. De nieuwe gebouwen werden volledig op een bestaande parking ingepland, zodat de groene ruimte niet verloren is gegaan. Het beperkt aantal bomen dat echt niet gered kon worden, werd elders op de campus gecompenseerd.

Schoolvoorbeeld van campusontwikkeling

“De samenwerking met UAntwerpen en het enthousiasme van alle stakeholders is voor ons een erg mooi voorbeeld hoe de publieke en private sector elkaar kunnen versterken,“ aldus Toon Haverals, CEO van LIFE.be. Jiri Nagels, Country Manager Belgium van Xior Student Housing: “We kijken er naar uit om zo’n 200 studenten een tweede thuis te geven. De studentenkamers voldoen aan de eisen van de hedendaagse student en we dragen graag ons steentje bij om van Campus Drie Eiken een bruisende campus te maken.”

Als creatieve ontwikkelaar zet LIFE de mens centraal in al haar ontwikkelingen en zet resoluut in op differentiatie, ziel en karakter. “We gaan voor meer levenskwaliteit en leggen de focus op een life cycle cost approach met een duurzaam energie-, materiaal- en ruimtegebruik ”, legt Haverals uit. “We schenken veel aandacht aan identiteit, een erg belangrijk woord voor studenten in volle ontwikkeling, niet enkel intellectueel, maar vooral in hun zoektocht naar zingeving en plaats in het leven. Dit resulteert in een grote diversiteit qua type studentenhuisvesting… Voor ieder wat wils.”

Student staat centraal

Er is ook ruimte voorzien voor ad hoc initiatieven van de studenten. “Een campus creëren is een organisch proces, studenten worden uitgedaagd om zelf hun campus te maken in een soort cocreatiemodel. Initiatieven zoals studentenevenementen maar ook pop-up barretjes, foodtrucks en moestuintjes zorgen voor meer activatie en ontmoetingen, maar creëren ook verbondenheid, ondernemerschap en betrokkenheid, met als eindresultaat een kwalitatieve aantrekkelijke publieke ruimte”, aldus Toon Haverals.

Ruimtelijke toekomstvisie

Het project voor de studentenhuisvesting en sporthal kadert binnen een ruimere opgave voor de gehele campus. UAntwerpen werkt aan een strategische ruimtelijke toekomstvisie, die richting geeft aan haar infrastructuurbeleid en pilootprojecten initieert, maar tegelijkertijd voldoende open is om zich aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen of kansen. Eind 2024 moet het volledige project gerealiseerd zijn. “Campus Drie Eiken zal dan een bruisend hart hebben en een campus zijn die 24/7 leeft”, besluit rector Van Goethem.