Technische campus

De Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen kreeg in juni 2016 een gloednieuwe thuishaven op de aangrenzende Campus Groenenborger (Gebouw Z).

Op Campus Groenenborger verrees Gebouw Z. Het gebouw is nu de thuishaven van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. In het gebouw zijn laboratoria, bouwateliers, onderzoeksruimten, pc-klassen en kantoren ingericht. Dit nieuwe gebouw biedt sinds dit academiejaar onderdak aan de opleidingen elektromechanica en bouwkunde van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. 

In Gebouw Z meten de sensoren in elke ruimte de temperatuur, de energiestromen en de luchtkwaliteit. Dit systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ramen 's zomers automatisch open gaan om overtollige warmte af te voeren, rekening houdend met de weersverwachting van de volgende dag. Zo kan het gebouw een toonbeeld zijn van duurzaamheid. Studenten en onderzoekers kunnen bovendien naar hartenlust experimenteren met de installaties. 

Toonbeeld van duurzaamheid

Een BEO-veld, betonkernactivering, een hydraulisch buizennetwerk: het gloednieuwe Gebouw Z op Campus Groenenborger is een toonbeeld van duurzaamheid. Een goeie zaak voor het milieu en voor het budget, maar ook voor de studenten en onderzoekers van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Hun nieuwe infrastructuur is meteen ook een boeiend onderzoeksobject.

Jan Meersman en Kwinten Crauwels van DMT architecten focusten op de functionaliteit en de rationaliteit van het gebouw. “Het complex omvat onder meer bouwateliers, heel diverse labo’s, garages met zware machines, computerlokalen en kantoren. Erg bijzonder: de studenten hebben het proces van dichtbij gevolgd, en ook de professoren waren heel betrokken.”

Eén groot labo

De technologische hoogstandjes zijn een goede zaak voor het milieu en voor de energiefactuur, maar tegelijkertijd vormen ze ook één groot onderzoekslabo voor studenten en wetenschappers van de opleidingen elektromechanica en bouwkunde.

“De labo’s zijn verbonden met de technische installaties”, vertelt Walter Sevenhans, decaan van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. “Dat is uiteraard erg handig voor wetenschappelijke experimenten. De toegepaste technieken zijn ook makkelijk zichtbaar, en dus ideaal om de vakinhoud, die vaak focust op energie en duurzaamheid, ter plekke te vertalen naar de praktijk.”

Gebouw Z

Thuishaven voor ingenieurs

Innovatieve materialen en technologische hoogstandjes


De talloze innovatieve technieken maken van Gebouw Z een pareltje van duurzaamheid.

Universiteit Antwerpen wil op dat vlak een voorbeeld zijn en koos resoluut voor een passiefbouw met doorgedreven isolatie en winddichtheid, boordevol innovatieve materialen en technologische hoogstandjes.

Een belangrijke technologie is de betonkernactivering. Dit zijn leidingen in de betonvloeren waar water door stroomt. Die zorgen ervoor dat de acht computerlokalen koel blijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van koude uit de bodem zonder enige vorm van energietoevoer.

Wie koelt, onttrekt warmte. Die vrijgekomen warmte wordt elders in het gebouw benut. De warmte kan ook afgegeven worden aan de buitenlucht of opgeslagen worden in de bodem door middel van het zogeheten BEO-veld van Gebouw Z. BEO staat voor Boorgat-Energie-Opslag en bestaat uit een reeks buizen die tot honderd meter diep in de grond zitten. In die buizen circuleert een vloeistof die gedurende de zomer overtollige warmte van het gebouw afvoert en opslaat in de grond. In de winter wordt deze warmte gebruikt als bron voor de warmtepompen.

Gebouw Z is bovendien ook uitgerust met talrijke sensoren die continu metingen uitvoeren van bijvoorbeeld temperaturen, energiestromen en luchtkwaliteit. Dit systeem zorgt er onder meer voor dat de ramen ’s zomers automatisch open gaan om overtollige warmte af te voeren, rekening houdend met de weersverwachting van de volgende dag.

Kunst op de Campus

Net zoals in de andere gebouwen van de Antwerpse universiteit speelt kunst een prominente rol. 

in Gebouw Z worden werken van Philippe Van Snick en Nick Ervinck geïntegreerd.


Kunstenaar Philippe Van Snick schildert zelf de 'paddenstoelen': betonnen fietsenstallingen van 10 op 10 meter.

Kunst op de Campus

Gebouw Z in cijfers

  • Kostprijs: 20 miljoen euro, erelonen inbegrepen
     
  • 8897 m² totaaloppervlakte
     
  • 3750 m² labo’s
     
  • 1709 m² onderwijslokalen en pc-lokalen
     
  • 702 m² kantoren
     
  • 50% minder elektriciteitsverbruik door LED-verlichting
     
  • Terugwinning van meer dan 80 % van de warmte uit de ventilatielucht
     
  • 1400 m² drievoudige beglazing
     
  • 762 m² buitenzonnewering
     
  • 240 beweegbare kipramen
     
  • 2 condensatieketels met een gezamenlijk vermogen van 240 kW
     
  • 2 warmtepompen met een gezamenlijk vermogen van 70 kW
     
  • Overspanningen tot 15 meter lang
     
  • 8 pijpenbundels van 100 meter diep voor Boorgat-Energie-Opslag