In de rechtervleugel van het prachtige, historische Hof van Liere uit de 16de eeuw bevindt zich het restaurant van de Universiteit Antwerpen: de Universiteitsclub.

Hier worden (congres)lunches en -diners georganiseerd, eventueel in combinatie met een congres in het Hof van Liere of de Grauwzusters.

De Universiteitsclub is toegankelijk voor andersvaliden.

Contact

Openingsuren

  • De Universiteitsclub is elke weekdag geopend van 12 tot 14 uur.
  • Op weekdagen kan het restaurant 's avonds geopend worden op aanvraag vanaf 12 personen. Tijdens het weekend openen we graag voor groepen vanaf 25 personen.
  • De Universiteitsclub is gesloten in de zomer- en kerstvakantie.

Menu

  • Het wekelijks lunchmenu bestaat uit een voor- en hoofdgerecht aan 41,90 euro per persoon, inclusief btw.
  • De menukaart varieert maandelijks en bevat een keuze uit twee voorgerechten, hoofdgerechten en desserten. Deze gerechtjes zijn mediterraans geïnspireerd. Daarbij wordt een drankenforfait aangeboden met kwaliteitshuiswijn, water en koffie.
  • Op de wijnkaart staan enkele parels van nieuwe wereldwijnen van onze vaste leverancier ‘Artevino’. 
  • Voor groepen vanaf tien deelnemers voorzien we een offerte op maat met keuzes gaande van een snel lunchmenu tot een uitgebreid congresdiner. Ook zijn er alternatieven voor vegetariërs of aangepaste diëten.

Capaciteit 

  • De Jan Vanrietzaal, het à la carte restaurant, biedt 70 zitplaatsen.
  • Grotere groepen tot 120 personen kunnen terecht in de Marcel Mayerzaal op de eerste verdieping.

Menukaart

De mediterraans geïnspireerde menukaart bevat een keuze uit dagvers geselecteerde gerechten met seizoensgebonden producten. Hierbij wordt een drankenforfait aangeboden met kwaliteitshuiswijn, water en koffie.

Voor groepen vanaf 10 deelnemers voorzien we een offerte op maat met verscheidene keuzes gaande van een snel lunchmenu tot een uitgebreid congresdiner. We voorzien ook alternatieven voor vegetariërs of aangepaste diëten. 

Menukaart vanaf 9 september 2024: 

Voorgerechten

Aubergine 

    met labneh, bereidingen van tomaat, broodkrokant en mesclun

Secreto Duroc

    met komkommer, gerookte paprika-mayonnaise, groene asperge en crispy kruidensla

Gamba

    op de grill, met citroengras, thaise vinaigrette, tomatensalsa en gegrilde foccacia


Hoofdgerechten

Tagliatelle

    met parmezaan, zwarte peper en een salade van gele en groene courgette

Bavette

    bavette van rund met jus bordelaise, merg, groene salade en verse frieten 

Rode mul

    met gebrande tomaat, rozemarijn-aardappel, artisjok, crème van aubergine en balsamiek

Nagerechten

Appel

    home made tarte tatin met kaneel en pecannootijs

Nougat Glace

    met bosvruchten, vanillecrème, warme chocoladesaus en citroen verbena

Kaasschotel van het huis

Lunchmenu

Het lunchmenu van de chef wisselt wekelijks en bestaat uit een voorgerecht en hoofdgerecht.

Voorgerecht

Kroketje van scampi met rode curry, crème van bloemkool met gember, gepekelde radijs, kerrie dressing en citroenverbena

Hoofgerecht

Waterzooi met zeebaars, mosselen, prei, wortel, doperwt en geplette aardappel

De bijhorende drankenforfait bestaat uit doorlopend witte en rode kwaliteitshuiswijn en water tijdens de lunch of diner en koffie of thee aan het einde van de maaltijd.

Clubkaart

Enkel leden van de UAntwerpen, bevoorrechte partners en houders van een Clubkaart kunnen in de Universiteitsclub terecht. 

Volgende personen kunnen een Clubkaart aanvragen via universiteitsclub@uantwerpen.be:

  • Alumni
  • Emeriti
  • Leden van de Associatie Hogescholen en Universiteit Antwerpen
  • Partners van Universiteit Antwerpen

Geschiedenis Universiteitsclub

Het Hof van Liere werd in 1516-1520 opgetrokken in opdracht van Aert Van Liere, destijds burgemeester van Antwerpen.

  • Toen in 1521 keizer Karel, toen nog 'Prins', een bezoek bracht aan het Hof van Liere werd het Prinsenhof genoemd.
     
  • In 1550-1552 werd het Hof van Liere ingericht als centrale zetel van de Engelse natie die voornamelijk Engelse lakens exporteerde naar de Nederlanden. De Engelse compagnie verbleef in het Hof van Liere tot 1590. 
     
  • In 1607 werd het leegstaande gebouw overgedragen aan de Antwerpse jezuïeten en ingericht als college.
     
  • Na de afschaffing van de jezuïetenorde in 1773 werd het Hof van Liere ingepalmd door de Oostenrijkse regering.
     
  • In 1777 werd in het gebouw het Koninklijk college, een school voor oude talen, ondergebracht.
     
  • In het complex werd vanaf 1783 de keizerlijke en koninklijke militaire academie gehuisvest, gesticht door Maria Theresia. Het Hof van Liere bood onderwijs en logement aan 240 kinderen van militairen.
     
  • In 1794 kreeg het Hof van Liere een nieuwe bestemming, meer dan een eeuw bleef het een militair hospitaal. De Franse bezetters brachten aan het interieur grondige wijzigingen aan. Ze braken dit mooie gebouw van binnen helemaal uit en lieten het herbouwen.
     
  • In 1929 werd het Hof van Liere door de staat verkocht aan de Sociëteit van Jezus. Zij vonden hun gebouw terug in een lamentabele staat.
     
  • Architect A. Van der Gucht leidde in 1930-1932 grondige herstellingswerken en het gebouw kreeg opnieuw zijn traditioneel uitzicht. Voortaan bood het complex onderdak aan de Hogere Handelsschool Sint- Ignatius.
     
  • Tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog (1940) werd het Hof ingericht als hospitaal van het Rode Kruis, een vormingscentrum voor Duitse officieren van 1942 tot 1944 en een transitokamp voor de Royal Navy van 1944 tot 1945.
     
  • In 1945 werden de lessen van het Handelsinstituut hervat. Deze school ontwikkelde zich in 1965 tot de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius. Deze fusioneerde in 2003 tot de Universiteit Antwerpen. De jezuïeten huisden tot 2005 in dit deel van het Hof van Liere.
     

Openings- en sluitingsdagen

Openingstijden

De Universiteitsclub is elke weekdag geopend voor de lunch van 12u00 tot 14u00. 

Op aanvraag kan het restaurant 's avonds geopend worden op elke weekdag voor een diner vanaf 12 personen. In het weekend openen we graag voor groepen vanaf 25 personen.

Sluitingsperiodes

In de loop van het academiejaar zijn er twee periodes waarin we gesloten zijn.

Voor het academiejaar 2024 - 2025 zijn dat de volgende data: 

  • Kerstvakantie: 21 december 2024 tot en met 5 januari 2025
  • Zomervakantie: 11 juli 2024 tot en met 17 augustus 2025

In de paasvakantie, van 7 april 2025 tot en met 21 april 2025, en in de zomervakantie van 18 tot en met 24 augustus 2025, zijn we enkel geopend voor groepen vanaf 12 personen. Het restaurant opent terug voor de lunch vanaf maandag 25 augustus 2025.

Universiteitsclub

Jan Vanrietzaal, Marcel Mayerzaal (Google view)