Vanaf academiejaar 2025-2026 kiest UAntwerpen ervoor om volledig rookvrij te zijn, op alle campussen. Vandaag passen we toe wat de vernieuwde wetgeving ons vraagt en zetten we de eerste stappen naar rookvrije campussen. Wat dat precies inhoudt en waar je wel en niet mag roken, lees je in ons huidig rookbeleid.
Huidig rookbeleid
Voor alle campussen van UAntwerpen geldt een algemeen verbod op roken of vapen op volgende plaatsen:
- Aan de in- en uitgangen van alle gebouwen (inclusief nooduitgangen) binnen een straal van 10 meter, is het sinds 31 december 2024 niet meer toegelaten om te roken of te vapen.
- Binnen in alle gebouwen.
- Volgens de wet is het ook niet meer toegelaten om te roken of vapen binnen een perimeter van 10 meter van de in- en uitgang van een sportcomplex. Dus ook aan Basic Fit op Campus Middelheim, een sporthal of sportveld mag niet meer gerookt worden.
Deze richtlijnen volgen de wet van 22 december 2009 betreffende een regeling voor rookvrije plaatsen en ter bescherming van de bevolking tegen tabaksrook.
Veelgestelde vragen
Voor welke producten geldt het rookverbod?
Alle producten op basis van tabak en soortgelijke producten om te roken vallen onder het rookverbod. Hieronder vallen dus ook elektronische sigaretten (met en zonder nicotine) en kruidenproducten bestemd om te roken.
Mag ik roken op mijn kantoor of in een dienstwagen?
Alle afgesloten werkruimtes en sociale voorzieningen in België zijn rookvrij. Dus ook in je kantoor of in de dienstvoertuigen mag niet gerookt worden.
Waarom hangen er nog asbakken aan sommige in- en uitgangen?
Op sommige plaatsen hangen nog asbakken, maar die worden geleidelijk aan weggehaald. Zeker de asbakken die zich binnen de 10 meter perimeter bevinden, worden op korte termijn weggehaald. Tegen de start van het academiejaar 2025-2026 zullen alle asbakken en ook het rookhokje op Campus Groenenborger verdwijnen.
Als er geen asbakken meer zijn, waar moet ik dan mijn peuk kwijt?
We vragen je om hoffelijk te zijn en geen peuken op de grond te gooien. Je kan een draagbaar zakasbakje gebruiken of op straat/buiten de campus roken waar er wel asbakken zijn. Let op: gooi ook daar je peuken niet op de grond.
Kan ik mijn peuk niet gewoon in de vuilbak gooien?
Peuken in vuilbakken zijn heel gevaarlijk. We kregen al meermaals melding van brandende vuilbakken omwille van peuken. Ze blijven langer smeulen dan je denkt, dus gooi je peuken zeker niet in de vuilbak. Ook hier raden we je het gebruik van een zakasbakje aan.
Mag ik nog roken op wandel- en fietspaden?
Als die wandel- en fietspaden behoren tot de openbare weg, dan mag daar nog gerookt worden. Maar als die wandel- of fietspaden op een sportterrein lopen, of op de campussen binnen de perimeter van 10 meter van de in- en uitgangen van de gebouwen, dan geldt er wel een rookverbod.
Wat als ik het rookverbod niet naleef?
De controleurs van de inspectiedienst consumptieproducten van de FOD Volksgezondheid zijn verantwoordelijk voor het opsporen van inbreuken op het rookverbod. De politie is ook verantwoordelijk voor de handhaving van de wet van 22 december 2009.
De inbreuken op het rookverbod zijn strafbaar volgens de strafbepalingen van artikel 13 van de wet van 24 januari 1977. Dit betekent dat zowel de roker als de universiteit een geldboete riskeren van 208 tot 8000 euro.
Waar kan ik hulp vinden om te stoppen met roken?
Misschien zijn de wijzigingen in de wetgeving en het rookbeleid aan UAntwerpen voor jou wel de juiste gelegenheid om te stoppen met roken. Ben jij klaar voor een Frisse start? Er zijn heel wat hulmiddelen en kanalen die je kunnen helpen bij het stoppen met roken.
- Je kan zelf aan de slag, met de informatie van Tabakstop.
- Je kan de hulp inroepen van een geregistreerde tabakoloog.
- Ook bij je huisarts of apotheker kan je terecht.
- Je mutualiteit betaalt (een deel van de) rookstophulpmiddelen terug.
- Stichting tegen Kanker – Buddy Deal
In de maand mei kan je deelnemen aan de Buddy Deal van Stichting tegen Kanker. Jij zoekt een buddy en je maakt een deal: als jij stopt met roken, wat doet jouw buddy dan in ruil?
Meer informatie?
- Meer informatie over de aangepaste wetgeving rond roken vind je op de pagina van Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.