Alumnus Philip Hendrickx
Hybride werken is een opportuniteit in de “war for talent”
Philip Hendrickx behaalde in 1991 zijn diploma TEW aan de UAntwerpen. Hij startte zijn carrière bij PwC, in audit bedrijfsrevisoraat. Na vervolgens een financiële functie op te nemen bij Reckitt Benckiser, maakte hij de bewuste switch naar een carrière in consulting bij Robert Half.
“Als Managing Director ligt mijn focus vooral op Executive Search, het helpen van bedrijven bij het uitbouwen van sterke management teams. Dat gaat dan over het matchen van C-level profielen (CEO’s, CFO’s, COO’s…), board members en directieleden, met de juiste bedrijven.”
Evolutie C-level
“Ik merk dat een CFO vroeger veel meer een directeur was die cijfers genereerde en rapporten opmaakte. Tegenwoordig is diezelfde CFO een business partner, iemand die meedenkt met het bedrijf en het management uitdaagt. Natuurlijk is de wereld rond dat bedrijfsleven ook veranderd, dankzij digitalisering en disruptieve technologieën. Denk maar aan bedrijven als de Gouden Gids, die zichzelf volledig hebben moeten heruitvinden.”
“Als je sterk bent in change management, sta je sterk in de markt.”
War for talent
“Er heerst op dit moment een echte war for talent. Er is een tekort aan kandidaten en een overvloed aan opdrachten. Bedrijven moeten daarom het onderste uit de kan halen om goede medewerkers aan boord te krijgen. Als ze blijven vasthouden aan een rigide nine-to-five zonder een hybride aanbod, gaan ze talentvolle kandidaten missen.
“Tegelijkertijd zien we dat, dankzij corona en het hybride werken, de perimeter aan potentiële kandidaten enorm verruimd is.”
Mensen moeten niet meer elke dag naar kantoor, en kunnen verder van huis jobs aannemen. Wij hebben zelfs klanten die op internationale schaal rekruteren. Het maakt niet uit of een kandidaat uit de USA of uit China komt, zolang die maar een juist profiel heeft en past bij het bedrijf. Kortom, hybride werken is geen bedreiging maar een opportuniteit om in de war for talent bekwame medewerkers aan te trekken.”
Brede basis
“Mijn TEW-opleiding komt mij nog dagelijks van pas. Ik kan met CEO’s in gesprek gaan over marketing, accounting, solvabiliteit, liquiditeit, operationeel beheer, … Het vak psychologie leerde me om goed mensen in te kunnen schatten. Dankzij macro-economie begrijp ik waarom de conjunctuur schommelt en weet ik wat inflatie is. De cursus zakelijke communicatie leerde me hoe ik een verslag of rapport moet schrijven. Enzovoort.
Ik ben ook erg dankbaar dat ik zoveel talen op een hoog niveau heb kunnen leren, zeker als je dat vergelijkt met het aanbod bij andere universiteiten. Kortom, TEW is een brede opleiding maar ik zou ze absoluut opnieuw volgen.
Kleingeld voor de telefooncel
Wat Philip het meest is bijgebleven aan zijn studententijd, is de examenperiode. “Ik was het soort student die na een examen altijd dacht dat het slecht was gegaan. Aan het eind van de examenperiode was er een proclamatie op het Hof Van Liere, waarbij alle namen afgeroepen werden van zij die geslaagd waren.
Toen ik tegen alle verwachting in daar toch bij was, ben ik naar de dichtstbijzijnde telefooncel (op de Paardenmarkt) gelopen om mijn ouders te bellen. Natuurlijk had ik geen kleingeld bij… Andere tijden.”
Tip voor young graduates
“Ik zie bij jongeren tegenwoordig veel ondernemerschap en durf, en dat siert hen. Toch zou ik jongeren vanuit mijn ervaring in een recruitment agency adviseren de omgekeerde beweging te doen. Dus te starten bij een groot bedrijf en dan richting een scale-up of start-up te gaan.
“In een grote organisatie leer je over de processen achter complexe structuren en over stakeholder management. Je profiteert van expertise van ervaren topmanagement en gestructureerde trainingsprogramma’s… Met die kennis is het interessant om na een aantal jaar de stap te zetten naar een kleiner bedrijf.”
Zelf werd ik als pas-afgestudeerde bij PwC voor de leeuwen gegooid. Elke week zat ik bij een ander bedrijf en bij andere ervaren professionals. Ik ben daarom blij dat ik niet bij een klein revisorenkantoor ben gaan werken. Kortom, ondernemerschap is fantastisch maar sla de stap om ervaring op te doen in een groot bedrijf niet meteen over. Zo bouw je bagage op in je rugzak.”