Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Onderzoeksstage

Duik in de wereld van research

Als student kan je aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie een onderzoeksstage opnemen. Tijdens deze stage draai je een viertal weken mee in een onderzoeksgroep en werk je mee aan interessante onderzoeksprojecten. Dit is de perfecte voorbereiding als je ambitie hebt om te doctoreren of als je gewoon al eens kennis wil maken met de academische wereld

De onderzoeksstage geldt als praktijkproject research methodology (6 ECTS) en kan worden opgenomen tijdens het academiejaar of tijdens de zomer. Alleen masterstudenten die zijn ingeschreven aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie komen in aanmerking.

Oscar deed een onderzoeksstage tijdens zijn master in Economic Policy

“Ik werd geïnspireerd om een onderzoeksstage te doen tijdens het Shape Your Career event van de faculteit. Dat leidde tot een gesprek met Professor Vujic, mijn docent in ‘Labor Economics’ & ‘Applied Econometrics’.

Prof. Vujic informeerde me uitgebreid over de verschillende paden die je kan bewandelen richting een doctoraat, en over de onderzoeksstage. Dit soort stage zou me een beter beeld geven van (academisch) onderzoek en mij een beter geïnformeerde keuze laten maken. Dat sprak me enorm aan. Van het ene kwam het andere, en in februari startte ik aan mijn 6-weken durende onderzoeksstage.

Waarover ging je onderzoeksstage?

Tijdens de stage schreef ik mee aan een paper over hoe een bepaald type beroepen, of greedy jobs, de loonkloof tussen mannen en vrouwen in stand houden. Het concept ‘greedy jobs’ of ‘hebberige banen’ werd geïntroduceerd door Claudia Goldin, Nobelprijs winnares van de economie in 2023. Dit zijn beroepen waarbij verwacht wordt dat de werknemer lange en inflexibele uren werkt, waardoor deze typisch slecht gecombineerd kunnen worden met een gezinsleven.

Doorgaans is het de man die de lange uren werkt, en de vrouw die huishoudelijk werk combineert met deeltijds (of geen) werk. Het resultaat is een loonverschil tussen mannen en vrouwen die eenzelfde beroep doen.

Hoe belangrijk is het om praktijkervaring op te doen tijdens je studies?

Ik ben ervan overtuigd dat studenten sneller moeten kiezen voor praktijk in hun opleiding. Ik had het zelf nooit overwogen maar nu is er een wereld voor me opengegaan. Je leert veel op korte tijd, je beseft hoe nuttig je vakken waren én leert hoe je met die vakken ook effectief aan de slag moet gaan.

Bovendien is een doctoraat volgen niet vanzelfsprekend, en ik ben zelf ook geen bolleboos die met de vingers in de neus 18 haalt. Het idee van een onderzoeksstage en een doctoraat motiveerde me tijdens de januari examens om het onderste uit de kan te halen.

Ik denk dat een stage bij een bedrijf eenzelfde effect kan hebben. Je kan ervaren welke mogelijke posities je kan bekleden en hoe je je kan onderscheiden. Dat begint met het behalen van goede punten, maar ook door het leggen van connecties en het opdoen van ervaringen.

Zou je het aanraden aan andere studenten?

Absoluut! Als je aanvoelt dat research iets voor jou is, zou ik geen seconde twijfelen. Dat wil ook niet zeggen dat je meteen moet gaan doctoreren, dus beschouw het als een ervaring die jou zal leren of je verder wil gaan in economisch onderzoek.

Het is voor mij alvast een unieke ervaring geweest. Je bouwt een netwerk uit, komt in contact met andere PhD studenten, je verdiept je in een onderwerp en het staat goed op je CV. Wie weet kan je zelfs een publicatie behalen, of alleszins leren hoe dit proces werkt. Mijn onderzoeksstage heeft me ervan overtuigd om verder te gaan in de economische onderzoekswereld.

Hoe werkt het?

Onderzoekster Laura geeft je alle informatie

Ine en Ines over de onderzoeksstage

"een ideale kennismaking met de academische wereld"