Sustainability Engineering and Economics
Summer school | Cyprus: Limassol
Ben jij gepassioneerd door duurzaamheid en klimaatveranderingen? Dan is deze Summer school naar Cyprus zeker iets voor jou.
In twee inspirerende weken in juli duik je in de wereld van duurzaamheidsengineering en economie. Ontdek de impact van klimaatverandering, leer over de uitdagingen en kansen die het biedt, en verken de mogelijkheden van cleantech. Een unieke kans om je te verdiepen in technologieën die bijdragen aan een duurzamere toekomst!
Programma
Lessen - over klimaatveranderingen, energie, milieuanalyse circulaire economie, landbouw,...
Bedrijfsbezoeken -Solar energy plant, Cyprus Institute, FOSS, bezoek aan een wijndomein,...
- Culturele uitstappen - Kourion Archeological site, Troodos Museum, Mount Olympus,...
Deze summer school wordt begeleid door prof. dr. Steven Van Passel en lokale begeleiders van de Cyprus University of Technology.
Sustainability Engineering and Economics
Isaura legt je uit wat je kan verwachten tijdens deze Summer school!
"Een coole ervaring om samen te werken met mensen die een andere kijk hebben op uitdagingen."
Laura ging in 2019 mee op deze Summer school
Handelsingenieur Thomas Geppaard nam in 2019 deel aan de summer school naar Limassol
Voor het vertrek...
De Summerschool te Cyprus is de perfecte ervaring voor wie begaan is met onze toekomst. Voor ik vertrok zat ik met een hele reeks vragen:
- “Wat is sustainability?”
- “Hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen?”
- "Waarom speelt economie hierbij een belangrijke rol?”
Tijdens de inleidende sessie in Antwerpen maakte ik kennis met de andere deelnemers. Iedereen had een verschillende kijk op de duurzaamheidsproblematiek. We planden samen om zowel een voor- als nareis te doen op Cyprus, met verschillende trips naar mooie Griekse archeologische sites, met wandelingen door natuurgebieden en met ontspanningsactiviteiten.
Mijn verblijf...
We verbleven in een apartementencomplex te Limassol, vlakbij de universiteit. Het programma van de summerschool was gevuld met lezingen over klimaatuitdagingen. Samen met een groep internationale studenten zochten we naar mogelijke oplossingen daarvoor. Daarnaast waren er ook lessen speciaal voor onze groep, gefocust op onze economische achtergrond.
De lessen hielpen ons met de individuele en een groepsopdrachten rond technologische uitdagingen die we hadden gekregen. Creativiteit en probleemoplossend denken waren vereist. Een zeer leerrijke ervaring. Ook kregen we de hulp van een PhD student aan de universiteit van Cyprus die gespecialiseerd was in de bovengenoemde problematiek.
Ook een uitstap naar een griekse archeologische site en een waterzuiveringsinstallatie stonden op het programma. Kortweg, er werd veel aandacht besteed aan cultuur, ontspanning en het verwerven van nieuwe kennis. Tussen de lessen door kregen we veel vrijheid. We konden verderwerken aan onze opdrachten of zelf kiezen voor ontspanning en ontdekking. Zo zijn we een dag gaan rondtrekken in het Troodos gebergte (een mooi natuurgebied), maar gingen we ook soms naar het mooie strand van Limassol.
De gastronomische keuken in Cyprus is heel westers. Voor een schappelijke prijs kan je er uit eten gaan, maar vele dagen kozen we er ook voor om zelf te koken op het appartement. Dat zorgde mee voor de heel leuke groepssfeer.
Bij terugkeer...
Wat me het meeste is bijgebleven, is de prominente aanwezigheid van de problematiek rond climate change en sustainability. De samenwerking met buitenlandse studenten uit verschillende studierichtingen kan tot verrassende resultaten leiden. Samenwerken is de sleutel voor de toekomst.
Aangezien ik als handelsingenieur voor de afstudeerrichting ‘Sustainability Engineering’ koos, vormen deze inzichten een meerwaarde voor het verder verloop van mijn carrière. Zo zal de extra kennis me toelaten meer gerichte en efficientere oplossingen te zoeken voor de sustainability-problemen binnen bedrijven.