Stageprojecten en stages
Zet je theoretische kennis om in de praktijk
Al tijdens je studies kan je de organisatiepraktijk op een actieve manier leren kennen. Via een stage, een stageproject of onderzoeksstage, of via een masterproefsamenwerking met een bedrijf doe je relevante werkervaring op binnen de professionele context en leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Voor deze stages krijg je bovendien studiepunten. Je kan er daarnaast ook voor kiezen om een vrijwillige stage te doen buiten jouw studieprogramma.
Waarom een stage doen?:
- Je leert een professionele werkomgeving kennen, wat bijdraagt tot je loopbaanontwikkeling;
- Je krijgt meer inzicht in je eigen capaciteiten, en leert je werkpunten te identificeren & te verbeteren;
- Je bouwt een netwerk op, wat interessant is voor een eerste werkervaring;
- Doe je een stage of project in het buitenland, dan leer je bovendien een andere cultuur kennen en zal je kennis van vreemde talen en sociale vaardigheden verbeteren;
- Het is een troef op je CV!
Hoe begin ik er aan?
- Lees alle informatie over stages, stageprojecten, onderzoeksstages en masterproefsamenwerkingen op het studentenportaal.
- Ga op zoek naar een geschikte stageplaats. Je kan stages en projecten terugvinden op het studentenportaal, maar kan ook zelf op zoek gaan;
- Doe een stageaanvraag;
- Na goedkeuring volgt een kick-off meeting met een van de stagecoörindatoren en ontvang je jouw stagecontract.
Op welke manier kan ik met een bedrijf of organisatie samenwerken?
Stageproject
Binnen het stageproject analyseer je een reëel bedrijfsprobleem of uitdaging, en maakt je concrete, realistische aanbevelingen op basis van een eigen synthese. Deze aanbevelingen worden voorgesteld in de vorm van een technisch rapport en presentatie.
Key facts
- Duur: min. vijf weken voltijds (ten minste 25 werkdagen van 7,5 uren) te spreiden over de zomermaanden en/of tijdens het academiejaar
- Begeleiding: De bedrijfsbegeleider biedt inhoudelijke begeleiding en opvolging tijdens het project. De faculteitsbegeleider voorziet hoofdzakelijk in een procesmatige en theoretische begeleiding.
- De output bestaat uit een technisch rapport, presentatie enen een reflectie over je persoonlijke leerproces en soft skills.
- Telt mee voor 6 studiepunten in je opleiding
- Dit is mogelijk in alle masteropleidingen
Onderzoeksstage
Een onderzoeksstage is een specifieke vorm van stageproject waar je meewerkt aan lopend academisch onderzoek binnen een onderzoeksgroep van de faculteit. Vanuit deze onderzoeksgroep kan je je oriënteren in het academische veld en de wereld van het academisch onderzoek verkennen.
Key facts
- Duur: min. vijf weken voltijds (ten minste 25 werkdagen van 7,5 uren) te spreiden over de zomermaanden en/of tijdens het academiejaar
- Begeleiding: De promotor zorgt voor de academische ondersteuning en is betrokken bij het onderzoeksproject waaraan je zal meewerken.
- De output kan bestaan uit een academisch artikel, een onderzoeksvoorstel, een presesentatie of poster, enz.
- Telt mee voor 6 studiepunten in je opleiding
- Dit is mogelijk in de meeste masteropleidingen
Stage
De stage bestaat uit een periode waarin je binnen een bedrijf werkt op een bepaalde dienst of afdeling rond concrete lopende projecten. Er wordt een hoge mate van initiatief en zelfstandigheid verwacht. Je maakt na afloop een reflectierapport ter evaluatie.
Key facts
- Duur: min. 4 weken voltijds (ten minste 20 werkdagen van 7,5 uren) te spreiden over de zomermaanden en/of tijdens het academiejaar
- Begeleiding: De bedrijfsbegeleider biedt inhoudelijke begeleiding en opvolging tijdens het project.
- Telt mee voor 3 studiepunten in je opleiding
- Dit is mogelijk in alle bacheloropleidingen en in de meeste masteropleidingen.
Vrijwillige stage
Studenten kunnen er ook voor kiezen om een stage te lopen, maar deze niet in het studieprogramma te integreren bijvoorbeeld wanneer hier geen ruimte voor is. Via een vrijwillige stage doen studenten een relevante werkervaring op naast hun studies
Masterproef
Voor je masterproef kan je tevens samenwerken met een bedrijf of organisatie. Deze samenwerking kan verschillende vormen aannemen: van pure dataverzameling tot grondige bedrijfsanalyses en aanbevelingen.
Key facts
- Duur: De intensiteit van de samenwerking en van het contact met het bedrijf verschilt naargelang het topic van je masterproef.
- Begeleiding: De bedrijfsbegeleider biedt inhoudelijke begeleiding en opvolging tijdens het project. De faculteitsbegeleider voorziet hoofdzakelijk in een procesmatige en theoretische begeleiding.
- Telt mee voor 12 of 15 studiepunten in je opleiding
- Dit is mogelijk in alle masteropleidingen