Aanvraag individueel aangepast startpakket
Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie
Algemene informatie
Het startpakket is het eerste modeltraject dat nieuw ingeschreven bachelorstudenten verplicht moeten opnemen. Het standaard startpakket telt 60 studiepunten en komt overeen met het eerste jaar van het modeltraject.
Als je in aanmerking voor een bijzonder statuut dat recht geeft op bijzondere faciliteiten (art. 6.2, Onderwijs- en Examenreglement), dan kan je na het verwerven van dit statuut een deeltijds startpakket van 45 of 30 studiepunten opnemen na aanvraag via het formulier deeltijds startpakket.
Er kunnen zich bijzondere individuele omstandigheden voordoen waardoor het voor jou niet mogelijk is om een standaard of deeltijds startpakket op te nemen.
In deze uitzonderlijke situaties kan een individueel aangepast startpakket worden samengesteld (cf. art. 4.1.3 van het Onderwijs- en Examenreglement).
Enkele voorbeelden:
- Je hebt een sportstatuut maar kan omwille van de sportieve planning niet één van de vooraf bepaalde deeltijdse startpakketten opnemen (zie formulier deeltijds startpakket).
- Je bevindt je in een situatie die het studeren ernstig bemoeilijkt maar je kan hiervoor geen bijzonder statuut aanvragen. Check zeker eerst de voorwaarden voor het aanvragen van een bijzonder statuut.
- Je kreeg vrijstellingen toegekend voor opleidingsonderdelen binnen het startpakket.
Je dient in het formulier de bijzondere individuele omstandigheden uitvoerig te motiveren en te attesteren. Indien nodig zal je worden uitgenodigd op een gesprek.
Indien je reeds een bachelordiploma behaalde en je je wil registreren voor een bachelor met studieduurverkorting, dan kan je op basis hiervan een individueel aangepast startpakket aanvragen via het formulier Startpakket voor houders van een bachelordiploma.
Nog een belangrijke noot: je kan dit formulier pas invullen na inschrijving aan de Universiteit Antwerpen.
Deadlines
Aanvragen voor het volgen van een individueel aangepast startpakket kunnen worden ingediend tussen 1 juli en 31 oktober 2024. Dien je aanvraag in voor 4 september 2024 om voor de start van het academiejaar antwoord te krijgen. Na 31 oktober 2024 kunnen er geen dossiers meer worden ingediend voor het eerste semester. Voor het tweede semester kan een aanvraag ingediend worden tussen 15 november 2024 en 8 maart 2025. Zolang je aanvraag niet werd goedgekeurd, zal je gekoppeld blijven aan het standaard startpakket van 60 studiepunten.
De dossiers worden zo snel mogelijk behandeld, in volgorde van binnenkomen. De verwerkingstijd kan iets langer zijn in de drukke periodes en in de maanden juli en augustus.
Belangrijk: in afwachting van goedkeuring stel je je studieprogramma samen overeenkomstig je aanvraag, bestaande uit de opleidingsonderdelen die je wenst te volgen. Als je aanvraag wordt afgewezen, zal de faculteit na kennisgeving via e-mail je studieprogramma zelf terug aanpassen.