Bedrijfs­wetenschappen en Economie

Aanvraagformulier vrijstellingen

Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie

Algemene informatie

Een aanvraag tot vrijstellingen houdt in dat je een gestaafd dossier indient om te bewijzen dat je eerder in een andere opleiding credits behaalde en daardoor de competenties van één of meerdere opleidingsonderdelen reeds beheerst voor je met de nieuwe opleiding start. Jij dient dit als student zelf te bewijzen.

Als je vrijgesteld wordt van een opleidingsonderdeel krijg je geen cijfer en dus ook geen creditbewijs voor dat opleidingsonderdeel. Wie wordt vrijgesteld voor meer dan de helft van de studiepunten van een programma kan geen graad van verdienste toegekend krijgen.

In de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie is de Commissie Bijzondere Inschrijvingen en Studievoortgang bevoegd voor het behandelen van deze dossiers.

Deadlines

Aanvragen voor inschrijvingen in academiejaar 2025-2026 kunnen ingediend worden tussen 1 april 2025 en 3 oktober 2025. Dien je aanvraag in vóór 4 september om voor de start van het academiejaar antwoord te krijgen.

Voor inschrijvingen in het tweede semester (enkel indien je je inschreef na 3 oktober) kan je een aanvraag indienen tussen 15 november 2025 en 14 februari 2026. Dien je aanvraag in vóór 1 februari om voor de start van het tweede semester antwoord te krijgen.

Voor de verwerkingstijd van de dossiers moet rekening gehouden worden met 4 weken, dit kan iets langer zijn in de vakantieperiode. Dossiers worden behandeld in volgorde van ontvangst.

Samenstelling dossier

Het indienen van je aanvraag gebeurt via dit webformulier, aangevuld met een aantal bijlagen. Een volledig aanvraagdossier bevat:

  • je persoonsgegevens;
  • de opleiding(en) waarin je vrijstellingen wil bekomen aan de Universiteit Antwerpen;
  • de opleidingsonderdelen waarvoor je een vrijstelling wenst te bekomen, inclusief vakkencode/studiegidsnr. en docent (consulteer hiervoor de opleidingspagina van de opleiding die je wil volgen);
  • een kopie van diploma(‘s) van relevante vooropleidingen of creditbewijzen van relevante behaalde opleidingsonderdelen of een kopie van diplomasupplement(en) (officiële puntenlijst(en) met vermelding van de opleidingsonderdelen, ECTS en behaalde cijfers). Screenshots van resultaten zijn geen geldig creditbewijs.
  • de officiële vakbeschrijvingen van alle opleidingsonderdelen op basis waarvan je vrijstellingen vraagt, met minstens informatie over de eindcompetenties, inhoud, evaluatiemethoden en studiemateriaal. Je bezorgt de vakbeschrijving van het academiejaar waarin je een credit behaalde voor het opleidingsonderdeel.

Alle bijlagen moeten in het Nederlands of Engels opgesteld zijn. Anderstalige creditbewijzen en vakinhouden worden niet aanvaard. De student moet dan bij de instelling een Engelstalige versie opvragen.

Afspraken​

  • Als je reeds eerder credits hebt verworven kan je op basis van die credits uit een vorige opleiding een vrijstelling aanvragen binnen je nieuwe opleiding. Voorwaarde is wel dat het gaat om credits verworven in een academische opleiding.
  • Je hoeft nog niet officieel ingeschreven te zijn in de opleiding om de vrijstelling te kunnen aanvragen.
  • Ben je wel ingeschreven, dan neem je - zolang er geen vrijstelling is goedgekeurd - het opleidingsonderdeel op in je studieprogramma, je volgt de lessen en neemt deel aan eventuele permanente evaluatieactiviteiten
  • Je mag slechts één dossier voor vrijstellingen indienen per opleiding of programma per academiejaar. Denk dus vooraf grondig na over de vrijstellingen die je wenst te bekomen. Lees de cursusinformatie van alle opleidingsonderdelen van je programma goed door en weeg af welk(e) opleidingsonderdelen uit je studieverleden eventueel equivalent zouden kunnen zijn met opleidingsonderdelen uit dit programma. De studietrajectbegeleiders kunnen advies geven over de samenstelling van jouw programma, maar kunnen zelf niet beslissen of je vrijstelling zal toegekend worden. Bereid je daarom zo goed mogelijk voor.
  • Er worden enkel vrijstellingen voor volledige opleidingsonderdelen toegekend, deelvrijstellingen zijn niet mogelijk.
  • Enkel tijdig ingediende en volledige dossiers worden behandeld. Aanvullingen die later doorgestuurd worden (bijvoorbeeld omwille van creditbewijzen die niet tijdig werden ontvangen) worden dus ook niet behandeld. Ook onvolledige dossiers worden niet behandeld.
  • Je kan een aanvraag indienen van zodra je een credit hebt behaald voor het opleidingsonderdeel op basis waarvan je een vrijstelling wil aanvragen. Een vrijstellingsaanvraag kan je enkel indienen op basis van opleidingsonderdelen waarvoor je effectief een credit behaalde. Vrijstellingen op basis van een eerdere vrijstelling of vrijstellingen op basis van een deliberatiecijfer zijn niet dus niet mogelijk.
  • Indien je het maximum aantal bijlagen in het formulier bereikt hebt en je nog bijkomende bijlagen wenste op te laden, dan stuur je de niet opgeladen bijlagen zo snel mogelijk na het indienen van het formulier naar cbis.fbe@uantwerpen.be.
  • Toegekende vrijstellingen worden door de onderwijsadministratie geregistreerd in je SisA-Self Service. Check voor aanvang van de examenperiode of dit wel degelijk is gebeurd, bij twijfel contacteer je de onderwijsadministratie via de Helpdesk.

Bachelor

  • Vrijstellingen zijn mogelijk voor zowel plicht- als keuzeopleidingsonderdelen, maar voor de bachelorproef wordt nooit een vrijstelling toegekend.
  • Voor (bedrijfs)economische opleidingsonderdelen kan uitsluitend een vrijstelling worden toegekend op basis van een creditbewijs voor een equivalent (bedrijfs)economisch opleidingsonderdeel behaald aan een faculteit (bedrijfs)economie.

Schakel-/voorbereidingsprogramma

  • Vrijstellingen zijn mogelijk voor zowel plicht- als keuzeopleidingsonderdelen, maar enkel op basis van credits behaald in een academische opleiding.
  • Voor schakelprogramma’s worden geen vrijstellingen toegekend op basis van verworven credits in een professionele bachelor of HBO-bachelor.

Master

  • Vrijstellingen zijn mogelijk voor zowel plicht- als keuzeopleidingsonderdelen, maar enkel op basis van credits behaald in een academische masteropleiding.
  • Wie niet over een masterdiploma of creditbewijzen uit een masteropleiding beschikt, kan geen vrijstellingen aanvragen in een masteropleiding. Schakel- en voorbereidingsprogramma’s zijn opleidingen met opleidingsonderdelen op bachelorniveau.
  • Voor de masterproef wordt nooit een vrijstelling toegekend.
  • Voor (bedrijfs)economische opleidingsonderdelen kan uitsluitend een vrijstelling worden toegekend op basis van een creditbewijs voor een equivalent (bedrijfs)economisch opleidingsonderdeel behaald aan een faculteit (bedrijfs)economie.