Francqui Leerstoel
Bram Vanderborght
De Francqui Leerstoel is een titel die op voorstel van de universiteiten door de Francqui Stichting wordt toegekend aan een professor van een Belgische universiteit. Voor academiejaar 2024-2025 kiest de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen om de Francqui Leerstoel toe te kennen aan prof. dr. ir. Bram Vanderborght. Promotor is prof. dr. Steve Vanlanduit.
Bram Vanderborght
Prof. Bram Vanderborght is een hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en de leidende kracht achter het Brubotics onderzoeksinstituut. Zijn onderzoek richt zich op robotica, met specifieke expertise in adaptieve compliance van pneumatische kunstmatige spieren, humanoïde robots, en robot-geassisteerde therapie voor kinderen met autisme. Prof. Vanderborght heeft aanzienlijke bijdragen geleverd aan het veld van de robotica, zowel in fundamenteel onderzoek als in de toepassing van deze technologieën in industriële en klinische omgevingen.rld.
Tijdens zijn promotieonderzoek heeft hij baanbrekend werk verricht op het gebied van dynamische stabilisatie van bipedale robots, wat leidde tot de ontwikkeling van energie-efficiënte, veilige aandrijvingen voor robots. Zijn postdoctorale werk bij het Italian Institute of Technology richtte zich op de ontwikkeling van de humanoïde robot iCub en compliant actuatie, wat de deur opende voor nieuwe onderzoekslijnen in collaboratieve robots.
In zijn loopbaan heeft Prof. Vanderborght meerdere prestigieuze onderzoeksbeurzen ontvangen, waaronder een ERC Starting Grant, en heeft hij talloze publicaties op zijn naam staan, met meer dan 10.000 citaties en een h-index van 49. Zijn werk is internationaal erkend, niet alleen in de ingenieurswetenschappen, maar ook in de geneeskunde, sociale wetenschappen en psychologie. Zijn onderzoek naar sociale robots voor kwetsbare personen en zelfherstellende robots heeft geleid tot significante doorbraken en succesvolle vervolgprojecten.
Prof. Vanderborght's interdisciplinair en maatschappelijk relevant onderzoek maakt hem een excellente kandidaat voor de binnenlandse Francqui leerstoel. Zijn leiderschap bij Brubotics en zijn betrokkenheid bij diverse Europese en nationale projecten tonen zijn vermogen om complexe, innovatieve onderzoeksprogramma’s te coördineren en te realiseren. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor wetenschapscommunicatie en STEM-educatie, met talrijke outreach-activiteiten en publicaties die de interesse in wetenschap en technologie bevorderen.