Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

Solar boat 2023-24

Duurzame Antwerpse zonneboot gaat voor top 5 in Monaco

UAntwerp Solar Boat Team vertrekt vol goede moed richting zuiden

Ingenieursstudenten van de Universiteit Antwerpen stelden op het Galgenweel in Antwerpen de nieuwste versie van hun duurzame zonneboot voor, de Torpedo-MKII. Opmerkelijk dit jaar is de kleur van de boot, die bruiner is door het gebruik van vlasvezels. Door in te zetten op vlasvezels en bio-epoxy proberen de studenten vervuilende materialen zoals carbon- en glasvezel te vervangen. Na een jaar hard werken en experimenteren is deze duurzame zonneboot klaar voor de race in Monaco.

De Torpedo-MKII is ontworpen om volledig op zonne-energie te varen, met een noodbatterij voor minder zonnige dagen. "Dit jaar hebben we niet alleen gefocust op duurzame energie, maar ook op duurzame materialen," vertelt Mattijs Devlieghere, teamleider van het UAntwerp Solar Boat Team. "Het dek en de cockpit zijn gemaakt van natuurlijke vlasvezel en bio-epoxy. Zo willen we niet alleen bijdragen aan een groenere planeet, maar ook ons steentje bijdragen aan het verduurzamen van de maritieme sector."

Teamwerk en duurzaamheid

Het UAntwerp Solar Team bestaat uit vijftien enthousiaste studenten, elk gespecialiseerd in een specifiek onderdeel van de boot, waarover ze hun eindwerk maken. Dit jaar deden ze voor het eerst intensief onderzoek naar de sterktes en verschillende eigenschappen van vlasvezels. “Uit dit onderzoek hebben we een tool ontwikkeld die ons in de toekomst kan helpen bij het bepalen welke duurzame vezel kan gebruikt worden en hoeveel epoxy nodig is afhankelijk van de toepassing,” vertelt Vincent Jacobs. Het team wil in de toekomst nog verder investeren in duurzaam materiaalonderzoek om uiteindelijk een volledige boot te maken uit duurzame vezels. 

In de prijzen

De Monaco Energy Boat Challenge – van 1 tot en met 6 juli – trekt meer dan vijftien teams uit alle hoeken van de wereld aan voor spannende races. De race in het prinsdom omvat verschillende etappes, waaronder slalom, endurance en sprint, en eindigt met een kampioenschapsronde waarin alle deelnemers tegen elkaar strijden. Het UAntwerp Solar Boat Team, dat al sinds 2017 meedoet, heeft grote ambities. "Ons doel is om dit jaar bij de top 5 te eindigen, en binnen drie jaar streven we naar een podiumplaats," zegt Vincent Vercammen, teamleider van het UAntwerp Solar Boat Team.

Naast hun voorbereidingen voor de Monaco Energy Boat Challenge hebben de studenten van het UAntwerp Solar Team ook deelgenomen aan twee wedstrijden gericht op duurzame materiaalkeuze. Ze dienden een project in voor de Prince Albert II wedstrijd: winnen ze de 25 000 euro, dan willen ze de romp van hun nieuwe boot uit natuurlijke vezels maken. Dit project is een belangrijke stap in hun doel om de impact van hun activiteiten op het milieu te minimaliseren. Daarnaast hebben ze hun ontwikkelde tool ingezonden als case voor het meest innovatieve concept rond duurzaamheid. Dit toont hun verdere inzet in het vinden van duurzame oplossingen voor de toekomst.