De starttoets (verplichte ijkingstoets)
Alles over de verplichte toets voor nieuwe studenten
Als toekomstige student industriële wetenschappen ben je verplicht om deel te nemen aan de starttoets. De starttoets test je voorkennis van wiskunde: sluit je wiskundekennis aan bij de kennis die nodig is om vlot te starten aan de opleiding? Of heb je nog extra voorbereiding nodig? Daar kom je achter dankzij de starttoets.
5 dingen die je over de starttoets moet weten:
- Deelname aan de starttoets deze zomer is verplicht. Zonder een deelnamebewijs van de starttoets kan je dus niet inschrijven voor de opleiding industriële wetenschappen in het komende academiejaar.
- Je resultaat is niet-bindend, dus ook als je niet slaagt voor de starttoets, mag je starten aan de opleiding.
- Er zijn 2 momenten in de zomervakantie om aan de starttoets deel te nemen: 1 juli en 24 augustus 2024. Inschrijven kan tot 15 juni en 15 augustus 2024 via ijkingstoets.be.
- Je krijgt binnen de week jouw deelnamebewijs en resultaat via mail toegestuurd.
- Je kan ook inschrijven voor de opleiding als je deelgenomen hebt aan sommige andere starttoetsen, dit noemen we compatibele starttoetsen. Meer info vind je hieronder.
Voorbereiden op de starttoets
De starttoets test op je voorkennis wiskunde uit het secundair onderwijs. Toch kan het zijn dat je wat extra voorbereiding nodig denkt te hebben. In dat geval kan je je voorbereiden op deze manieren:
- Via de voorbeelden en het oefenplatform via ijkingstoets.be.
- Via de zelfstudiepakketten wiskunde van 'Aan de slag', het voorbereidingsplatform van de Universiteit Antwerpen.
Na deelname aan een starttoets: geslaagd of niet geslaagd?
Een week na de starttoets, krijg je een feedbackmail met je resultaat en een deelnamebewijs. Met dat bewijs kan je je inschrijven voor de opleiding. Denk eraan dat het resultaat niet-bindend is en je ook als je niet slaagt kan starten aan de opleiding. Toch is het resultaat wel belangrijk.
Geslaagd voor de starttoets?
Met je deelnamebewijs kan je je inschrijven voor de opleiding. Je gunstige resultaat vertelt je dat je klaar bent voor de opleiding. Als je je toch verder wil voorbereiden, kan je de fysieke of online voorbereidingscursus wiskunde volgen.
Niet geslaagd voor de starttoets?
Ben je niet geslaagd voor de starttoets, dan mag je wel inschrijven maar moet je de verplichte remediëring volgen. Je moet je eerst inschrijven voor de opleiding, daarna contacteren we je zo snel mogelijk per mail met daarin alle informatie over de verplichte remediëring. De verplichte remediëring kan op twee manieren:
- Deelnemen aan de fysieke voorbereidingscursus wiskunde voor eerste bachelorstudenten 2024-2025 van 5 t.e.m. 18 september 2024 op Campus Groenenborger.
- De online remediëringscursus wiskunde volledig op je eigen tempo doorlopen voor 30 november 2024 (informatie over de registratie voor de online remediëringscursus krijg je na je inschrijving voor de opleiding per mail).
Als je de verplichte remediering niet volgt, zal je voor alle opleidingsonderdelen van je startpakket moeten slagen. Je hebt dan geen recht op enige deliberatiemarge voor het afwerken van je startpakket.
We raden je aan om, wanneer het resultaat op de starttoets niet zo goed was, de fysieke voorbereidingscursussen wiskunde in september 2024 te volgen.
Heb je deelgenomen aan verplichte remediëring aan een andere universiteit? Dan kan je via dit formulier een uitzondering op deelname aan de verplichte remediëring aanvragen.
Deelgenomen aan een andere starttoets?
Je kan ook inschrijven voor de opleiding als je deelgenomen hebt aan gelijk welke toelatings- of starttoets. Slaagde je voor:
- het toelatingsexamen arts
- het toelatingsexamen dierenarts
- het toelatingsexamen tandarts
- de toelatingsproef burgerlijk ingenieurswetenschappen van de Franse Gemeenschap
- de ijkingstoets Biochemie en biotechnologie
- de ijkingstoets Bio-ingenieurswetenschappen
- de ijkingstoets Biologie
- de ijkingstoets Biomedische wetenschappen
- de ijkingstoets Chemie
- de ijkingstoets Diergeneeskunde
- de ijkingstoets (toegepaste/sociaal-)Economische wetenschappen
- de ijkingstoets Fysica (en sterrenkunde)
- de ijkingstoets Geografie
- de ijkingstoets Geologie
- de ijkingstoets Handelsingenieur (in de beleidsinformatica)
- de ijkingstoets Ingenieurswetenschappen (architectuur)
- de ijkingstoets Koninklijke Militaire School
- de ijkingstoets Wiskunde
- de ijkingstoets Farmaceutische Wetenschappen
dan kan je inschrijven voor de opleiding industriële wetenschappen en hoef je geen verplichte remediëring te volgen. Slaagde je niet, dan krijg je zo snel mogelijk na je inschrijving per mail alle informatie over de verplichte remediëring.
Inschrijven voor de opleiding
Een week na de starttoets, krijg je een feedbackmail met je resultaat en een deelnamebewijs. Met dat bewijs kan je je inschrijven aan de universiteit.
Stappenplan
Registreer je voor de starttoets | Via ijkingstoets.be
|
Bereid je voor op de starttoets | Via
|
Neem deel aan de starttoets | 1 juli en/of 24 augustus 2024 |
Ontvang je resultaat en deelnamebewijs van de starttoets | Via mail, ongeveer een week na deelname |
Schrijf je in voor de opleiding industriële wetenschappen | Via de inschrijvingspagina van UAntwerpen |
Geslaagd voor de starttoets? | Vrijblijvende deelname aan de voorbereidingscursus wiskunde |
Niet geslaagd voor de starttoets | Via mail ontvang je informatie over de verplichte remediëring wiskunde |
Start academiejaar 2024-2025 | 23 september 2024 |
Uitzondering voor deelname aan de starttoets
In een beperkt aantal gevallen kan je inschrijven zonder de starttoets of een compatibele starttoets te hebben afgelegd. Je kan een uitzondering aanvragen bij de uitzonderingscommissie via dit formulier. Je moet je aanvraag goed motiveren en onderbouwen met relevante bewijsstukken.
Op basis van je dossier wordt je aanvraag al dan niet goedgekeurd. Bij goedkeuring ontvang je een mail ter bevestiging van je uitzonderlijke inschrijving voor de opleiding zonder deelname aan de starttoets; bij afkeuring kan je niet inschrijven.
Met vragen over het aanvragen van een uizondering kan je terecht op uitzondering.starttoetsen@uantwerpen.be.
De knoop nog niet doorgehakt?
Wat doet je twijfelen?
Ligt je resultaat lager dan verwacht?
Kan je bijkomende voorbereiding gebruiken?
Toch nog niet helemaal zeker van je studiekeuze?
De starttoets was leerrijk, maar sluit niet helemaal aan bij wat je zoekt?
Maak een afspraak om je vragen te stellen!
Met vragen over... | ... kan je terecht bij |
---|---|
... de opleiding industriële wetenschappen | De studietrajectbegeleider en dit via onze Helpdesk. Een afspraak kan telefonisch doorgaan of op de campus. |
... extra voorbereiding | De voorbereidingscursus Wiskunde Volg 2 weken les in september en overbrug zo een eventuele achterstand. Deze cursus is sterk aangeraden voor wie 6 uur of minder wiskunde had per week in het laatste jaar secundair onderwijs. |
... je studiekeuze | De Dienst voor Studieadvies en Studentenbegeleiding Maak een afspraak met één van de studentenbegeleiders en/of kom ons bezoeken op de Infodagen. |
Beroep aantekenen
Beroep aantekenen tegen het niet verkrijgen van een uitzondering op de verplichte deelname aan een starttoets, of tegen het niet verkrijgen van een vrijstelling van de verplichte remediëring, kan binnen de vier kalenderdagen na kennisgeving van de beslissing door het indienen van een verzoek tot heroverweging via
beroepen@vlir.be.
Meer informatie over de beroepsprocedure is te vinden in het instellingsoverschrijdend reglement starttoetsen (verplichte ijkingstoetsen) en niet-verplichte ijkingstoetsen academiejaar 2024-2025.