Toegepaste Ingenieurs­wetenschappen

2025

Woon een doctoraat bij of raadpleeg de voorbije verdedigingen

'Ontwikkeling van een reversibel geïmmobiliseerde celreactor voor de valorisatie van verdunde lignocellulosische afvalstromen naar microbiële olie' (14/01/2025)

Waut Broos 

  • 14 januari 2025
  • 16.00 uur
  • Campus Drie Eiken - lokaal d.O.01
  • Promotoren: prof. dr. Iris Cornet, prof. dr. Siegfried E. Vlaeminck & prof. dr. Jan Dries  ​
  • Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen

Abstract

Op lignocellulose gebaseerde bioraffinaderijen produceren een aanzienlijke hoeveelheid afvalwater dat verschillende fenolverbindingen bevat. Tegenwoordig worden deze afvalwaters meestal als een last beschouwd. Sommige micro-organismen, bijvoorbeeld Rhodotorula kratochvilovae en Cutaneotrichosporon oleaginosum, kunnen fenolen echter omzetten in waardevolle intracellulaire componenten, namelijk microbiële olie (SCO). Hierdoor wordt de afvalstroom een grondstof en een economische opportuniteit. Door de lage substraatconcentratie is het valoriseren van afvalwater tot SCO, echter een uitdaging. Daarom wordt in de literatuur een hoogwaardige koolstofbron toegevoegd aan het afvalwater om hoge SCO-concentraties te bereiken. Tot op heden is de productie van SCO uit hoogwaardige koolstofbronnen economisch onhaalbaar gebleken. Daarom onderzoekt deze studie het gebruik van een herhaalde batchfermentatiestrategie. In een herhaalde batchfermentatie worden de cellen gerecycled voor gebruik in de volgende batch. Celrecycling en herhaalde voeding zorgen ervoor dat SCO zich in de cellen accumuleert. Hierdoor kunnen hoge SCO-concentraties bereikt worden uit substraatarm afvalwater. Voor celrecycling kunnen drie technologieën gebruikt worden: centrifugatie, membraantechnologie en immobilisatie. Elk van deze technologieën heeft echter zijn nadelen: centrifugeren kost veel energie en vereist grote investeringen, membranen zijn vatbaar voor vervuiling, en conventionele immobilisatietechnologieën maken het terugwinnen van het intracellulaire product problematisch.
Onze hypothese is dat het ontwerp van een nieuw reactortype, namelijk een reversibele geïmmobiliseerde celreactor (RICR), een mogelijke oplossing biedt. In deze reactor worden de cellen eerst geïmmobiliseerd op een geschikte drager, vindt herhaalde batchfermentatie plaats en tenslotte worden ze opnieuw gemobiliseerd om de intracellulaire componenten terug te winnen. Als case study wordt het afvalwater verkregen uit de thermochemische voorbehandeling van lignocellulose onderzocht als substraat voor microbiële olieproductie. Deze studie had tot doel een economisch haalbaar proces te ontwerpen voor de valorisatie van dit lignocellulosehoudende afvalwater.