Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen

Master of Biomedical Sciences

Aan de Faculteit FBD kan je de Engelstalige Master of Biomedical Sciences volgen. Je ontvangt dan een Engelstalig diploma. De master heeft twee afstudeerrichtingen: 

De onderzoeksdomeinen van deze afstudeerrichtingen behoren tot de onderzoeksspeerpunten van de Faculteit FBD. Gedetailleerde informatie vind je op de opleidingspagina's van de afstudeerrichtingen. Heb je toch vragen die niet beantwoord worden? Dan staat de info die je zoekt misschien in de FAQ hieronder.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Is je diploma uitgereikt door een erkende onderwijsinstelling in België, Nederland of Luxemburg en beschik je over één van volgende diploma’s, dan kan je rechtstreeks inschrijven voor de Master of Biomedical Scoences:
 
bachelor of Science (academisch diploma, minimum 180 ECTS) in:

  • biomedische wetenschappen
  • biochemie
  • biotechnologie
  • bio-engineering (Belgisch diploma)
  • farmaceutische wetenschappen
  • biologie
  • geneeskunde
  • diergeneeskunde

Is je diploma WEL uitgereikt door een erkende onderwijsinstelling in België, Nederland of Luxemburg, maar beschik je NIET over één van bovenstaande diploma's, dan moet je een toelatingsaanvraag indienen bij de studietrajectbegeleider van de faculteit via de Helpdesk Faculteit FBD of de Helpdesk for International Students.

Is je diploma NIET uitgereikt door een erkende onderwijsinstelling in België, Nederland of Luxemburg, of als je visum nodig hebt om in belgië te studeren, dan moet je een centrale toelatingsaanvraag indienen via Mobility Online én je kennis van het Engels bewijzen.

Is je diploma NIET uitgereikt door een erkende onderwijsinstelling in België, Nederland of Luxemburg én beschik je NIET over één van bovenstaande diploma's, dan kan je eveneens een centrale toelatingsaanvraag indienen via Mobility Online.

Gedetailleerde informatie over de centrale toelatingsprocedure vind je op de centrale webpagina's van de Universiteit Antwerpen.

Welke specifieke voorkennis is vereist?

Voor de Master of Biomedical Sciences gelden aanbevelingen over je algemene en specifieke voorkennis om de opleiding met voldoende kans op slagen te volgen.

Algemeen
basiskennis anatomie, fysiologie en celbiologie is noodzakelijk.
 
Infectious and Tropical Diseases:
basiskennis van microbiologie, immunologie en epidemiologie is noodzakelijk.
 
Neurosciences:
basiskennis van neuroanatomie en neurofysiologie  is noodzakelijk.
basiskennis van fysica is een voordeel.

Wat zijn de taalvereisten?

Is je diploma NIET uitgereikt door een erkende onderwijsinstelling in België, Nederland of Luxemburg, dan moet je je kennis van het Engels bewijzen.
 
Dit kan op twee manieren:

  1. door het bewijs voor te leggen dat je minstens één academiejaar van je bachelor- of masteropleiding in het Engels volgde. De selectiecommissie van de opleiding kan wel bijkomend bewijs vragen dat je het Engels goed beheerst.
  2. door het resultaat van een taaltest voor te leggen met volgende minimumscore:
    • TOEFL paper-based: minimum 550
    • TOEFL internet-based: minimum 87
    • IELTS: minimum score van 6.5 en een minimum score van 6.0 op elk onderdeel afzonderlijk
    • ITACE: Common European Framework of Reference for Languages (CEFR): minimum B2.

Resultaten van andere taaltests worden niet aanvaard.

Gedetailleerde informatie over de taalvoorwaarden vind je op de centrale webpagina's van de Universiteit Antwerpen.

Hoeveel studiegeld moet ik betalen?

Het studiegeld wordt jaarlijks geïndexeerd. Gedetailleerde informatie over het studiegeld vind je op de centrale webpagina's van de Universiteit Antwerpen.

Kan ik een beurs krijgen?

Neen. De Universiteit Antwerpen en de Faculteit FBD reiken geen beurzen uit.

De Universiteit Antwerpen neemt wel deel aan een aantal (internationale) beursprogramma’s. Raadpleeg de informatie over deze beursprogramma's op de centrale webpagina's van de Universiteit Antwerpen.
 
Studenten die goede studieresultaten kunnen voorleggen, komen eventueel in aanmerking voor een vermindering van het verhoogd studiegeld.  Contacteer de faculteit voor de precieze voorwaarden en informatie over de aanvraagprocedure.

Hoe kan ik een toelatingsaanvraag indienen?

Is je diploma NIET uitgereikt door een erkende onderwijsinstelling in België, Nederland of Luxemburg, dan moet je een toelatingsaanvraag indienen bij de centrale studentenadministratie van de Universiteit Antwerpen via het elektronische mobiliteitsplatfrom Mobility Online. Alle informatie over deze toelatingsprocedure vind je op de centrale webpagina's van de Universiteit Antwerpen.
 
Deadlines voor toelatingsaanvragen:

  • je hebt NIET de nationaliteit van een EER-lidstaat (*): 1 maart
     
  • je hebt de nationaliteit van een EER-lidstaat (*): 1 juni

(*) Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein

Is je diploma WEL uitgereikt door een erkende onderwijsinstelling in België, Nederland of Luxemburg, maar beschik je NIET over één van de vereiste diploma's, dan moet je een toelatingsaanvraag indienen bij de studietrajectbegeleider via de Nederlandstalige Helpdesk Faculteit FBD of de Helpdesk for International Students.

Hoe verloopt de facultaire toelatingsprocedure?

Eerst zal je een aantal documenten moeten opladen in het centrale mobiliteitsplatform van de Universiteit Antwerpen (Mobility Online) en een online competentievragenlijst moeten invullen, waarna je aanvraag behandeld zal worden door de faculteit. 

Om een beter beeld te krijgen van je wetenschappelijke achtergrond en capaciteiten kan je uitgenodigd worden voor een (Skype-)interview door de toelatingscommissie. Je ontvangt dan een reviewartikel waarover je tijdens het interview vragen zal krijgen.

Op basis van de documenten in Mobility Online, de ingevulde competentievragenlijst en het eventuele interview geeft de faculteit daarna een positief of negatief advies voor je toelating.

Bij een positief advies van de faculteit zal je nog gelegaliseerde documenten moeten bezorgen aan de centrale studentenadministratie. Als die in orde zijn, ontvang je een toelatingsbrief.

De volledige toelatingsprocedure neemt twee tot drie maanden tijd in beslag en bestaat uit volgende stappen:

  1. Account aanmaken in Mobility Online (kandidaat)
  2. Documenten opladen in Mobility Online (kandidaat)
  3. Invullen competentievragenlijst Faculteit FBD (kandidaat)
  4. Administratieve controle documenten in Mobility Online (faculteit)
  5. Inhoudelijke beoordeling aanvraagdossier (faculteit)
  6. Eventueel: (Skype-)interview a.h.v. reviewartikel (kandidaat en faculteit)
  7. Positief of negatief advies toelatingsaanvraag (faculteit)
  8. Opsturen gelegaliseerde documenten (kandidaat)
  9. Controle gelegaliseerde documenten (centrale studentenadministratie)
  10. Goedkeuring of afkeuring toelatingsaanvraag (centrale studentenadministratie)

Alle communicatie over bovenstaande toelatingsprocedure gebeurt via Mobility Online en de Helpdesk for International Students.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heb je vragen over de procedure, je ingediende aanvraagdossier of de legalisatie van je documenten? Stel je vraag via de Nederlandstalige Helpdesk Faculteit FBD of de Helpdesk for International Students.