Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen

Mentoraat

Persoonlijke begeleiding tijdens je eerste maanden op de universiteit

De stap naar het hoger onderwijs brengt heel wat veranderingen met zich mee: je krijgt veel vrijheid, dient zelf een studieritme te vinden en grote hoeveelheden leerstof te verwerken. We vinden het belangrijk dat je je als startende student snel thuis voelt aan onze faculteit. Daarom bieden we aan onze universiteit het Mentoraat aan waaraan je vrijwillig kan deelnemen. Het Mentoraat heeft als doel in te spelen op de academische en sociale integratie van de startende student:

  • Academische integratie: zodat jij de gewenste competenties kan verwerven en kan slagen voor een opleidingsonderdeel en de opleiding in zijn geheel;
  • Sociale integratie: zodat jij je goed en welkom voelt in onze faculteit.

​Wat is het Mentoraat?

Voor de begeleiding binnen het Mentoraat kan je kiezen tussen een 'buddy' (ouderejaarsstudent) of een ‘mentor’ (personeel van de faculteit, zoals een doctoraatsstudent, onderwijsassistent,…). Jouw buddy of mentor zal je op vier momenten in het academiejaar contacteren voor een gesprek:

  • Eerste kennismaking met campuswandeling in lesweek 4-6 van het eerste semester
  • Eerste individueel mentorgesprek in lesweek 6-7 van het eerste semester: bespreking overgang secundair naar universiteit, resultaten ijkingstoets, hoe zijn de eerste lesweken reeds verlopen,… 
  • Tweede individueel mentorgesprek in lesweek 1-4 van het tweede semester: hoe heb je jouw eerste examenperiode ervaren, er wordt aandacht besteed aan studiemethode, sociaal welzijn,… .
  • Derde individueel mentorgesprek na de juni zittijd: opvolging examenresultaten van juni, vooruitblik naar eventuele tweede zit, bespreking volledige academiejaar, sociale integratie,…

Weet dat je ook los van bovenstaande contactmomenten bij jouw buddy of mentor terechtkan met vragen of bezorgdheden. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij je buddy of mentor en dat je in een veilige omgeving kan vertellen waar je ondersteuning bij nodig hebt. De mentor/buddy kan jou ook gericht doorverwijzen naar andere diensten of personen als je een bepaald soort hulp zoekt. Het is echter niet de bedoeling dat de mentor/buddy jou bijles geeft voor een bepaald opleidingsonderdeel, maar deze persoon kan jou wel op de goede weg helpen door tips te geven voor een gunstige studiemethode.

Bovenop de infosessies die in het eerste en het tweede semester worden gegeven door de studietrajectbegeleiders (rond examens, studievoortgangsbewaking, tweede zit, leerkrediet,…) worden er  binnen het Mentoraat  twee extra infosessies/workshops rond een bepaald thema georganiseerd:

  • In het eerste semester wordt er een groepsbijeenkomst georganiseerd rond studieplanning, omgaan met een druk collegerooster, studiemethode,… 
  • In het tweede semester wordt er een groepsbijeenkomst georganiseerd rond het efficiënt beantwoorden van examenvragen, in samenwerking met het Monitoraat op Maat.