- Hanne Kips
- Erasmus in Bordeaux, Frankrijk
- Bachelor taal- en letterkunde: Frans-Nederlands
- Eerste semester 2021-2022
Bordeaux door Belgische ogen
Ik kan Bordeaux ten zeerste aanraden, want de stad lééft: er wonen heel veel jonge mensen en er zijn veel horeca- en uitgaangsmogelijkheden. De stad lijkt op het eerste gezicht reusachtig, maar eens je de verschillende wijken hebt ontdekt, merk je dat je ook snel een overzicht hebt en dat alles relatief dicht bij elkaar ligt. De perfecte grootte dus!
5 verschillen met België die ik opmerkte:
- Iedereen zegt beleefd dag tegen de buschauffeur bij het afstappen.
- De restaurants gaan hier gemiddeld iets later open dan in België.
- Wijn is spotgoedkoop in vergelijking met bier.
- Fransen zijn erg gehecht aan vlees waardoor het voor vegetariërs soms iets langer zoeken is naar vervangproducten.
- Je vindt hier vooral wc's zonder bril, wat ik niet zo aangenaam vond.
Het studentenleven in Bordeaux
Voor de universiteit wil ik andere studenten vooral waarschuwen voor de administratie die er veel minder vlot verloopt dan aan UAntwerpen. In Bordeaux kan je je eigen studieprogramma niet zomaar online samenstellen, maar moet je naar de universiteit komen om het te laten opstellen en vastleggen. Er zijn slechts een paar tutoren voor aangesteld om iedereen hiermee te helpen, dus je staat urenlang in de wachtrij.
Ik leerde er vooral buitenlandse studenten kennen, maar ook enkele locals (vooral via school, flatmates en toevallige ontmoetingen). Zeker in de eerste weken werd er veel georganiseerd voor studenten. Zo waren er verschillende festivals op en rond school (het ene al wat groter dan het andere). Ook ging ik mee op culturele uitstapjes, zoals naar een architecturale site van Le Corbusier in dezelfde wijk als de universiteit.
Aanraders in Bordeaux
- De Jardin Public, een park in het hartje van Bordeaux, heeft me veel mooie momenten opgeleverd. Ik ben er geregeld een boek gaan lezen of gaan picknicken.
- In de evenementensite Darwin, die meerdere hangars besloeg, werden er rommelmarkten, feestjes en nog veel meer georganiseerd. Je kan er ook terecht om te gaan shoppen, skaten of om iets te gaan drinken.
- Je vindt hier veel crêperies waar je ook zoute pannenkoeken met beleg (bv. spek en ei) kan eten.
- Daarnaast zijn de baguettes hier natuurlijk veel beter dan in België en betaal je er rond de €1 voor, terwijl een gewoon brood zoals wij dat kennen in België hier al snel €3 kost.