Rechten

Startpakket Bachelor in de rechten

Wat is een startpakket?

Elke student die voor de eerste keer inschrijft voor de opleiding rechten moet een standaard pakket van opleidingsonderdelen opnemen, dit wordt het startpakket genoemd.

Het standaard startpakket is het eerste modeltraject van de opleiding bachelor in de rechten, en bestaat dus uit 60 studiepunten. 

Als jouw inschrijving voor de opleiding in orde is, ga je je studieprogramma samenstellen via je SisA Selfservice en schrijf je je dus in voor dit volledig startpakket. Dit startpakket vormt dan meteen jouw studieprogramma voor het eerste academiejaar. Ben je niet ingeschreven voor het volledige startpakket? Dan zullen de opleidingsonderdelen alsnog toegevoegd worden aan je studieprogramma.

Je hebt dan twee academiejaren de tijd om te slagen voor alle opleidingsonderdelen van je startpakket. Lukt dat niet, dan wordt de verdere inschrijving geweigerd.

Let op! Het startpakket ligt vast en kan doorheen de twee opeenvolgende academiejaren niet gewijzigd worden.

Voor wie geldt het startpakket?

Voor iedereen die inschrijft voor een nieuwe bacheloropleiding

Heb je eerder al de opleiding rechten gedaan (vóór 2023-2024), aan de UAntwerpen of aan een andere onderwijsinstelling? Dan hoef je het startpakket niet op te nemen. Heb je eerder een andere opleiding gevolgd? Dan neem je wél verplicht het startpakket op.

Ook als je je wil inschrijven voor de bachelor in de rechten met studieduurverkorting, of je hebt eerder al een diploma behaald, neem je een startpakket op.

Voor het schakelprogramma en de masteropleidingen worden géén startpakketten vastgelegd.

Kan ik een kleiner startpakket opnemen?

Als je nog geen bachelordiploma behaald hebt, en je start voor de eerste keer in de opleiding rechten, neem je verplicht het standaard startpakket van 60 studiepunten op. Het startpakket voor de bachelor in de rechten met studieduurverkorting bestaat uit 57 studiepunten. Deze zijn gelijk aan het eerste jaar van het traject.

Enkel in bepaalde gevallen kan er afgeweken worden van deze 60 studiepunten: 

  • je hebt een bijzonder statuut (zie flexibel studeren) of je bent werkstudent: je kan een aanvraag doen voor een individueel startpakket;
  • je schrijft je in vanaf het tweede semester:  je startpakket bestaat uit 30 studiepunten, met opleidingsonderdelen van het tweede semester.
  • je hebt een zeer uitzonderlijke situatie: je startpakket wordt individueel vastgelegd.

Om een deeltijds startpakket te kunnen bekomen, moet je steeds een aanvraag indienen bij de studietrajectbegeleider. Dit doe je via het online formulier. Dit is enkel van toepassing voor studenten die omwille van een bijzonder statuut een deeltijds pakket willen opnemen. Indien je een voltijds pakket wil opnemen, hoef je geen aanvraag in te dienen. De aanvraag is énkel bedoeld voor bachelorstudenten!

Let op! Je kan deze aanvraag pas doen wanneer je bijzonder statuut werd goedgekeurd/toegekend.

Hoe wordt het startpakket verder opgevolgd?

In het beste geval werk je het startpakket af na het eerste academiejaar, wanneer je voor alle opleidingsonderdelen een credit behaalt. 

Lukt dat niet, dan zal je verder opgevolgd worden. Je krijgt namelijk twee jaar de tijd om jouw startpakket af te werken. 

Is het niet gelukt om na twee academiejaren je startpakket af te werken? Dan kan je niet meer verder studeren in de opleiding rechten en je dus ook niet meer herinschrijven.

Heb je enkel kleine tekorten? Dit wil zeggen een 8/20 of 9/20 voor maximaal 12 studiepunten uit het startpakket (delibereerbare tekorten), dan krijg je toch de toestemming om verder te studeren in de opleiding rechten. Jouw startpakket is in dat geval afgewerkt. Bestaat je startpakket uit minder dan 30 studiepunten? Dan mag je geen enkel tekort hebben en moet je dus een credit behaald hebben van alle opleidingsonderdelen van het startpakket. Bestaat je startpakket uit 30-50 studiepunten, dan mag je 6 studiepunten laten delibereren.

Let op! Deze tekorten blijven bestaan, ook voor de einddeliberatie. Je hebt hierdoor dus al studiepunten ingezet voor de deliberatie op het einde van de bacheloropleiding. Het is dus ten zeerste aan te raden om de tekorten van het startpakket alsnog te hernemen en te proberen om een credit te behalen.

Verschillende soorten startpakketten

Standaard startpakket - 60 studiepunten

Deeltijds startpakket - 45 studiepunten

Deeltijds startpakket - 30 studiepunten

Deeltijds startpakket - start 2e semester - 30 studiepunten

Startpakket bachelor in de rechten met studieduurverkorting - 57 studiepunten