Open lessen voor militanten van de 3 Belgische vakbonden aan de UAntwerpen
10 januari en 31 januari
10 januari 2025 11u tot 13u: Visies over economie en de aarde - prof. dr. Blent Bleys - Campus Stad Uantwerpen, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
Economie kent verschillende invalshoeken en visies. Denk aan Keynes die vond dat de overheid moest investeren en jobs creëren, aan Marx die stelde dat werknemers de fabrieken moesten leiden maar denk ook aan de idee dat producenten, consumenten en werknemers zichzelf moeten reguleren.
Ook in de omgang met de aarde zijn er verschillende economische scholen. Prof. dr. Blent Bleys zet de belangrijkste van die scholen uiteen. Hij spreekt over de aanhangers van groene groei en die van ontgroei. Beide scholen ‘groene groei’ en ‘ontgroei’ staan voor een totaal verschillende samenleving. De eerste houdt economische groei aan met (over)productie en consumptie terwijl de andere dat pad wil verlaten.
10 januari 2025 14u tot 16u: Beschermen tegen wateroverlast - prof. dr. Gert Verstraete - Campus Stad Uantwerpen, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
Water treft mensen het hardst. Armoede en gezondheidsrisico’s tot overlijdens nemen toe en de huisvesting vormt jaren een probleem bij overstromingen. We hebben in België een plan van aanpak nodig voor een veilig waterland. Prof. dr. Gert Verstraete werkte als expert in de aardrijkskunde mee aan zo’n plan. Hij onderzoekt hoe mensen de plaats van water innemen en hoe water die plaats terug opeist. Zijn onderzoek resulteert in en concreet draaiboek tegen wateroverlast. Tijdens deze uiteenzetting luisteren we ook naar een getuigenis van een werkneemster in noodcentrales.
31 januari 2025 14u tot 16u30: Belasten van robotten en artificiële intelligentie - Drs. Kimberly Van Sande - Campus Stad UAntwerpen, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
Iedere econoom die zichzelf serieus neemt, staat stil bij de impact van technologische innovatie op arbeid. Riccardo, Keynes, Marx zagen jobs verdwijnen en mits het voeren van aanhoudende actie het leven verbeteren. Niet moeilijk dat onderzoekers kijken hoe we ‘kapitaal’ lees de technologische innovatie kunnen belasten. Uiteindelijk zijn het de werknemers en de werkgevers die de belastingen betalen. Als werkgevers, de werknemers vervangen door technologie dan gaan onderzoekers op zoek naar de instrumenten om die technologie te belasten. Het belasten van technologie is dan ook de inzet van deze open les.
De open lessen zijn gratis MAAR inschrijven is verplicht. Zie inschrijvingsformulier onderaan.
*Het Instituut voor de Samenwerking tussen de Universiteit en de Arbeidersbeweging ISUA wil de militanten sterken in het overleg. Op vraag van de vakbonden organiseert het Instituut opleiding aan de UAntwerpen, UGent en VUB. Deze opleiding kreeg de naam Vorming Sociaal Economisch Beleid of de ‘VOSEB’.