Rechten

Werkgeversgezag en controlerecht na de Wet Private Opsporing

woensdag 19 februari, 19.30 - 21.00 uur, UAntwerpen Stadscampus en on demand tot 31 maart 2025

Sinds 16 december 2024 is de Wet van 18 mei 2024 tot regeling van de private opsporing van kracht. Zij vervangt de oude Privédetectivewet van 19 juli 1991. Een vernieuwd wettelijk kader, aangepast aan de huidige privacywetgeving en de AVG. Met de nieuwe wet worden tal van waarborgen die gelden voor de verdachte in een strafrechtelijk onderzoek, ook van toepassing op de betrokkene in een privaat onderzoek.

Anders dan de oude Privédetectivewet, is de nieuwe wet ook van toepassing op interne onderzoeken binnen ondernemingen.

Wat betekent de nieuwe Wet Private Opsporing voor het controlerecht van de werkgever en voor interne onderzoeken naar werknemers op de werkvloer? In welke mate is de nieuwe wet van toepassing bij onderzoeken naar werknemers? Welke bescherming genieten werknemers betrokken in een privaat onderzoek? Wat zijn de gevolgen voor werkgevers in geval van niet-naleving? Welke controle kan de rechter uitoefenen over het gevoerde onderzoek? Hoe verhouden private en publieke opsporing zich tot elkaar, en wat betekent dat voor interne onderzoeken naar werknemers?

Programma

18.30 - 19.00 uur
Onthaal met een broodje

19.00 - 20.30 uur
Werkgeversgezag en controlerecht na de Wet Private Opsporing

20.30 - 21.30 uur
Afsluitende borrel

Spreker

  • Christian Bayart (advocaat balie Antwerpen)

Voorzitter

  • Jan Vanthournout (Senior Legal Manager SD Worx).

​​​​Locatie

  • Universiteit Antwerpen​
    Stadscampus
    Klooster van de Grauwzusters
    Lange Sint-Annastraat 7
    2000 Antwerpen
  • On demand van 20.02 tot en met 31.03.2025.

Deelnameprijs

  • Leden: 35 euro
  • Niet-leden: 40 euro.

Inbegrepen in deze prijs: onthaal met een broodje, deelname aan de (on demand) studieavond, digitale documentatie en afsluitende borrel.

Inschrijven

Uitsluitend elektronisch via deze link.

Elke inschrijving is bindend en kan niet worden geannuleerd. Vervanging door een collega kan mits een eenvoudige schriftelijke mededeling aan de organisatoren.

Het inschrijvingsgeld wordt binnen de 30 dagen na ontvangst van de debetnota betaald op KBC rekeningnummer BE69 7350 1176 5478 van Nexus, CST-UAntwerpen, Venusstraat 23, 2000 Antwerpen.

De vermelde prijzen zijn prijzen exclusief BTW, omdat Nexus in de huidige stand van de wetgeving een niet-belastingplichtige rechtspersoon is. Hierin kan de wetgever verandering brengen en Nexus behoudt zich dan ook het recht voor deze BTW door te rekenen ingeval de wetgever hiertoe beslist.

Erkenningen

  • OVB: 1 juridisch punt
  • IBJ: 1 punt (voortgezette opleiding)
  • IGO: in aanvraag: erkende deze opleiding voor magistraten, gerechtelijke stagiairs en personeelsleden van de rechterlijke orde, op voorwaarde dat zij effectief aanwezig zijn. Voor hen die zich inschrijven doch niet effectief aanwezig zijn neemt het IGO de eventuele kosten niet ten laste. Vervanging door een collega is toegestaan, die dan met vermelding van naam en functie tekent naast de naam van de vervangen collega. Hiervan wordt de organisatie vooraf schriftelijk in kennis gesteld.

Doelgroep

Advocaten, magistraten, notarissen, gerechtsdeurwaarders, (bedrijfs)juristen, en alle rechtspractici.