Diversiteit en inclusie
Ons beleid
Diversiteit is één van de kernwaarden in de opdrachtverklaring van de Universiteit Antwerpen, waarrond heel wat beleid en initiatieven ontwikkeld werden.
Ook voor de Faculteit Sociale Wetenschappen zijn diversiteit en inclusie centrale thema’s die we binnen onze dagelijkse werking willen uitdragen. Diversiteit duidt op de waaier aan kenmerken waarop mensen van elkaar kunnen verschillen en die in wisselwerking met elkaar mensen uniek maken en mee hun identiteit bepalen. Diversiteit is niet limitatief en steeds dynamisch afhankelijk van tijd en ruimte. Het begrip inclusie gaat over het omgaan met deze verschillen om een toegankelijke omgeving, cultuur en/of systeem te creëren waar ieder zich gerespecteerd voelt.
Te midden van de Antwerpse grootstedelijke context waaruit de universiteit in toenemende mate rekruteert, wil de faculteit een stimulerende leeromgeving bieden waarin alle studenten en personeelsleden zich thuis kunnen voelen. De faculteit stelde daartoe een diversiteitsstrategie op in 2018 [zie pdf onderaan deze pagina].
Facultaire initiatieven
Om de gevoeligheid voor diversiteit en het bewustzijn rond impliciete vooroordelen te vergroten, ondernamen we enkele faculteitsbrede initiatieven.
Om het beleid te voeden en kritisch te belichten, en om diverse stemmen te laten horen, richtten we een Netwerk Diversiteit en Inclusie op.
Diversiteit en inclusie staan ook centraal in de driemaandelijkse Lunch Talks, georganiseerd door Nuff Said en FSW Connects, waarbij we maatschappelijke thema’s verbinden aan inspirerende persoonlijke verhalen van artiesten. Ook bieden we in de loop van 2023 enkele opleidingen aan voor medewerkers rond de rol van de actieve omstaander en impliciete vooroordelen.
Op het vlak van onderzoek staan diversiteit, inclusie, ongelijkheid en maatschappelijke machtsverhoudingen centraal in verschillende onderzoekgroepen.
Ook in het onderwijs erkent de faculteit het belang van diversiteit en inclusie. Een grote verscheidenheid aan perspectieven, talenten en vaardigheden komt de kwaliteit van ons onderwijs ten goede; het versterkt het leerproces van studenten en draagt bij tot hun ontwikkeling tot kritische en genuanceerde sociale wetenschappers die vanuit een open houding mee vorm geven aan onze maatschappij. Interculturele competenties zijn onmisbaar voor de huidige en toekomstige generaties studenten die zullen leven en werken in een superdiverse samenleving.
Aansluitend bij deze visie vormen diversiteit en ongelijkheid niet alleen belangrijke thema's in heel wat opleidingsonderdelen, maar is de faculteit ook actief betrokken bij een aantal interdisciplinaire 'korfvakken' zoals Stad en diversiteit en Migratie, integratie en diversiteit.
Om dit alles te versterken, organiseren we in de loop van 2023 een faculteitsbrede diversiteitsscan om zowel op het niveau van de opleidingsonderdelen als de opleiding in het geheel de reeds bestaande aandacht voor diversiteit in vakinhoud en onderwijsaanpak in kaart te brengen en verder te ontwikkelen.
Geef je mening
De faculteit heeft een vaste medewerker in dienst die werkt in het domein van diversiteit en inclusie.
We vernemen graag jouw opmerkingen, feedback en/of voorstellen met betrekking tot ons diversiteitsbeleid.