Jan Vanhoof
1. Wat was je favoriete vak tijdens je studententijd?
Alles wat met onderwijsbeleid en leiderschap te maken had. De vakken die ik nu zelf mag doceren dus. De cirkel is mooi rond. En daarnaast didactiek.
2. Ben je ooit gezakt voor een examen? Zo ja, welk vak?
Ja, voor mijn eerste proefexamen. Daarna nooit meer. De wake-up call had gewerkt.
3. Wat is het vreemdste dat je ooit hebt gedaan om studiestress te verlichten?
Studiestress hielp me om in actie te schieten en focus te houden, zonder te verlammen. Geen nood aan vreemde praktijken om de stress te verlichten dus.
4. Wat was jouw meest memorabele studentenervaring?
Na een stevig en lang nachtje stappen op straat in (een gênant) gesprek geraken met mijn masterproefpromotor die in de ochtend op weg was naar zijn kantoor aan de KULeuven. En nadien door diezelfde promotor achter mijn rug toch aanbevolen worden voor een job aan de Universiteit Antwerpen.
5. Heb je ooit een studentenjob gehad? Wat was dat?
Elk jaar stond één zomermaand in het teken van vakantiewerk. Vele dingen gedaan, maar vooral mijn job in ‘den bouw’ is memorabel. Afbraakwerken, isolatie plaatsen, roofing branden. Totaal andere wereld, hard werk en harde taal. Goed betaald wel, en nadien weer 10 maanden weten waarom studeren zo slecht nog niet is.
6. Als je terug kon gaan in de tijd, wat zou je jouw jongere zelf adviseren?
Ik ben van eind december (geboortemaandeffect nipt overwonnen) en was een laatbloeier. Dat bracht altijd wat het gevoel mee niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen (imposter, weet je wel). Nu weet ik dat iedereen naar best vermogen aanmoddert en dat ‘niet met anderen vergelijken’ de sleutel is om je eigen geluk te organiseren. Dat als jonge Jan al geweten hebben, had meer mentale rust gegeven.
7. Als je geen professor was geworden, wat zou je dan nu doen?
Ik zou eerst even leraar worden, daarna schoolleider, inspecteur of lerarenopleider. Dat ik professor geworden ben is een zeer toevallige speling van het lot (zie ook vraag 4).
8. Wat was vandaag jouw eerste gedachte?
Ik heb een soort van mantra. Dat popt nu als in mijn brein geprogrammeerd op bij het ontwaken. Vroeger piekerde ik steevast. Nu denk ik aan waarom ik uitkijk naar de dag, aan waarom ik content mag zijn. Ik wens mezelf en de mensen die me dierbaar zijn het beste voor de dag die komt.
9. Wat is jouw favoriete boek, en waarom?
Ik hou meer van non-fictie dan van fictie. Boeken die verhalend zijn en ondertussen een boeiend thema verhelderen kan ik moeilijk wegleggen. Denk aan ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ van Bill Bryson, of diens boek ‘Het lichaam’. Dat soort dingen. Daarnaast smul ik van zelfmanagementboeken allerhande. Noem er eentje, en het staat hier in de kast.
10. Welke muziek of artiest luister je graag?
Ik ben een muzikale kameleon, maar geen kenner. Zonder talent om als fan van iemand door het leven te gaan. Puur muzikaal geniet ik vooral van het geluid van een piano. Verder een kind van de alternatieve jaren ’90. Het mag een tikkeltje bombastisch. Denk aan Queen, Meat Love, Iron Maiden, Muse, Linkin Park. Nick Cave heeft dat ook wat. Dat gezegd zijnde, op het eind kan er maar eentje The Boss zijn.
11. Als je één historische figuur zou kunnen ontmoeten, wie zou dat zijn en waarom?
Soms fantaseer ik wel eens over hoe het zou zijn om met sprongen van telkens één generatie steeds verder terug in de tijd te gaan en dan telkens één van mijn voorouders te ontmoeten voor een wandeling, goed gesprek en avondmaal. Niet dat ik denk historische figuren tegen te komen, maar het zou me veel leren over mezelf en deze wereld.
12. Wat is een reisbestemming die nog op jouw bucketlist staat?
Ik heb het geluk - op Antarctica na - alle continenten al een paar keer bezocht te hebben. Ik denk dus niet zozeer meer in termen van reisbestemmingen. Wel in termen van reisgezelschap.
13. Wat is jouw favoriete manier om een vrije zondag door te brengen?
Sunday is runday.
14. Wat is het leukste dat je recentelijk hebt geleerd (buiten je vakgebied)?
Ik startte een tijdje terug trompetles en speelde recent voor het eerst mee in een koperensemble. Samen muziek maken is niet alleen fun, het is ook verbindend en rustgevend.
15. Wat is het meest avontuurlijke dat je ooit hebt gedaan?
Het meest avontuurlijke moet allicht nog komen. Ik leerde vorige week met een persluchtmasker geblinddoekt een ‘brandend’ gebouw binnen te gaan. Ben brandweerman in wording. Ik bereid me dus voor op het echte avontuur.
16. Wat is jouw dierbaarste bezit?
Los van de mensen die me dierbaar zijn kan ik zonder alles wat tastbaar bezit is. Niet tastbaar en wel zeer dierbaar is mijn verzameling aan ervaringen, ontmoetingen en levenslessen doorheen de jaren.
17. Hoe kom je tot rust?
Door actief te zijn. Lopen, fietsen, vrijwilligerswerk, nieuwe dingen leren. Ik word onrustig van echte rust.
18. Heb je een verborgen talent dat jouw studenten niet kennen?
Ik ben wellicht handiger dan je zou verwachten. Stopcontact aansluiten, muurtje metselen, tuinhuisje zetten. Omdat de schrijnwerker maar op zich liet wachten heb ik zelf het dak op ons huis gezet. En het ligt er nog.
19. Als je naar de toekomst kijkt, wat zie je dan?
Dat hangt af van de bril die ik opzet. Soms zie ik wazig, dan weer scherp. Soms donker, dan licht. Op mooie momenten scherp én licht. Dan zie ik ‘genoeg voor iedereen’ en zie ik de oudere versie van mezelf en mijn vrouw met de elektrische gravelbike tussen de Italiaanse wijngaarden fietsen.
20. Wat is de belangrijkste les die het leven je geleerd heeft?
Als je anders naar de dingen kijkt, veranderen de dingen.