Jef Van Alsenoy: master biologie
Jef ging in Mexico naar het Instituto Tecnológico y de Estudios Superioires de Monterrey voor een groots avontuur en kwam rijk en vol inspiratie terug.
Voor het vertrek ...
Er bestaat zoiets als gemiste kansen, en niet op uitwisseling gaan is een mooi voorbeeld. Avonturiers kunnen hun hart opdoen aan nieuwe ervaringen, smaken en geuren en huismussen krijgen de kans zichzelf te (her)ontdekken en ontwikkelen als nooit tevoren. Op uitwisseling word je blootgesteld aan een nieuwe cultuur, aan een ander ritme, eventueel aan een andere taal en dat alles doet een mens opleven. Akkoord, sommigen zullen het thuisfront missen, maar naast al het nieuwe dat je ontdekt leer je zo ook je thuis extra te waarderen.
Ik wist meteen dat ik naar een Spaanstalig land wilde, liefst zo ver mogelijk. Het ligt in de lijn van mijn ambities zoveel mogelijk stukjes van de wereld te zien en als beursstudent was een uitwisseling dan ook het perfecte duwtje in de rug. Het verre en onbekende Mexico, met zijn onterecht slechte reputatie, had een van de weinige universiteiten met een programma dat combineerbaar was met mijn studies, maar ik was meteen verkocht. Mexico beloofde een uiterst authentieke ervaring te worden. Ter voorbereiding dompelde ik mezelf onder in het Spaans, met behulp van Linguapolis en door Spanje een paar keer op te zoeken. Ik was gemotiveerd om alle communicatie met Mexico van begin af aan in het Spaans te voeren. De taal, het financiële aspect en het aanslepende papierwerk: dat waren de drie dingen waar ik me vooraf op focuste en mee bezighield, de rest zou vanzelf wel gaan. Een uitwisseling vergt wat offers en de voorbereiding kost wel wat moeite, maar in januari 2015 was het voor mij zover en kon ik eindelijk de vruchten gaan plukken. Ik mocht enkele examens vervroegd afleggen en bij het aanbreken van de examenperiode van het eerste semester stapte ik het vliegtuig op, Mexico tegemoet.
Mijn verblijf ...
Spontane en totale onderdompeling, dat was iets kenmerkend voor mijn uitwisseling. Maar half bekomen van de examens aan de Universiteit Antwerpen kon ik ter plekke aangekomen al meteen beginnen aan mijn nieuwe universiteitsleven. De eerste weken waren behoorlijk rustig en ik had genoeg tijd pm een goed onderkomen te vinden. Aan het TEC kan je rekenen op een uitgebreid gamma aan diensten en (studenten)organisaties die je helpen en ondersteunen, maar het staat je vrij te kiezen in welke mate je zelfstandig de dingen aanpakt. Je kan zowel vooraf huisvesting regelen als ter plekke.
De universiteit voorziet in tal van activiteiten waaraan de studenten kunnen deelnemen en stimuleert ook iedereen om actief deel te nemen. De campus beschikt over alle sportfaciliteiten die er te wensen vallen: een fitnesszaal, tennisvelden, een intern zwembad, een voetbalstadion, zelfs een klimmuur. Voor de meeste sporten kan je jezelf gratis of goedkoop inschrijven bij een studentenclub. Je kan dans- of kooklessen volgen, gaan acteren of gaan boksen. Een persoonlijke warme aanbeveling is echter vooral rotsklimmen: Monterrey is omringd door de meest ongelooflijke rotsformaties en is het Walhalla van professionele klimmers van over heel de wereld.
De hoeveelheid ex-cathedra lessen was beperkt, er wordt vooral gefocust op groepswerken en taken. Presentaties, zowel solo als in groep, zijn niet ongewoon. Dat kan wat intimiderend zijn in het begin, maar is het perfecte recept om te leren jezelf over je zenuwen te zetten.
Als je deelneemt aan de lessen in het Spaans is het goed mogelijk dat het aantal uitwisselingsstudenten in je klas beperkt is. De Mexicaanse jongeren zijn echter bijzonder vriendelijk en open en nemen je zonder twijfel op sleeptouw.
Monterrey als stad is erg zonaal: de verschillende wijken zijn duidelijk van elkaar gescheiden en herbergen elk andere activiteiten. Zo is er de uitgaansbuurt (San Pedro), het centrum, de universiteitsbuurt, etc. Verplaatsingen tussen de buurten gebeurt vooral met de auto, te voet of met de taxi. Fietsen wordt nauwelijks gedaan en ook de bus nemen is niet evident.
Bij terugkeer ...
Zoals elke andere reis was mijn uitwisselingsverblijf een eyeopener. De complete verandering in omgeving stimuleert tot denken en biedt nieuwe perspectieven, zowel op jezelf en je eigen cultuur als op je nieuwe omgeving. Deze andere omgeving hoeft daarom niet ‘exotisch’ te zijn, ze zal altijd bijdragen aan het vergaren van een frisse kijk op jezelf. Academisch gezien was mijn uitwisseling zeker ook een voltreffer. Creativiteit en academische souplesse worden gestimuleerd door het werken in een nieuwe academische omgeving, je leert je ding doen, waar en hoe dan ook. Het hanteren van een andere taal bewerkstelligt een grotere mate van betrokkenheid bij je studies, het brengt je uit je comfortzone zonder dat je daarbij per se aan kwaliteit moet inleveren.