Geneeskunde en Gezondheids­wetenschappen

Vervolgopleidingen

Q&A

Q&A Vervolgopleiding Huisartsgeneeskunde

Q&A Vervolgopleidingen ASO

De selectie voor de vervolgopleiding is een belangrijke mijlpaal in je carrière, die dikwijls gepaard gaat met heel wat stress en terechte vragen.

Daarom maken we dit proces zo transparant mogelijk voor jullie met deze Q&A.

Hoe wordt het aantal opleidingsplaatsen bepaald?

Het totale aantal opleidingsplaatsen (contingent) is wettelijk bepaald. De Vlaamse decanen komen jaarlijks samen om het aantal contingentplaatsen per universiteit (proportioneel) vast te leggen aan de hand van het aantal afstuderende masterstudenten per faculteit . Als dat aantal gekend is, worden de plaatsen verdeeld over de verschillende specialismen door het Instituut voor Ziekenhuisspecialismen (IZO) (geldig tot en met kalenderjaar 2024). Vanaf kalenderjaar 2025 is de Vlaamse overheid bevoegd voor het opmaken van een verdeling over de verschillende specialismen (subcontingentering). Per specialisme communiceert de coördinerend stagemeester hoeveel plaatsen hij of zij dat jaar effectief vacant kan stellen. Wanneer dat aantal plaatsen bekend is, kunnen de vacatures en de selectie starten.

Hoe kandideer ik voor een opleidingsplaats?

Op het einde van je stagejaar zal je je kandidaat stellen voor een bepaalde opleidingsplaats. We raden aan om voor twee opleidingen te kiezen. Als je je kandidaat gesteld hebt, moet je een coassistentschap lopen in het specialisme van je voorkeur. Dat is een speciale stage waarop de opleiders zeer nauwlettend gaan toezien of je wel de kwaliteiten hebt om in aanmerking te komen voor een vervolgopleiding binnen dat specialisme.

Wanneer de coassistentschappen afgerond zijn, zal het IZO een interviewsessie organiseren, met het opleidingscollege van dat specialisme ( = coördinerende stagemeester met de opleiders) en zullen de verschillende kandidaten voor die opleiding gehoord worden.

Welke criteria zijn er om je voor een opleidingsplaats te kandideren?

Op het einde van die interviewsessie zal dat opleidingscollege een rangorde opmaken van de kandidaten. Als criteria voor die rangorde worden een aantal vastgelegde items gehanteerd. Je studieresultaten tellen deels mee, net als de resultaten van je stages en coassistentschappen. Ook eventueel extracurriculair wetenschappelijk werk dat je gepresenteerd hebt wordt mee in de keuze opgenomen, en het portfolio dat je hebt moeten maken tijdens je stagejaar. Daarnaast zijn er nog specialisme-gebonden criteria. Sommige disciplines zullen een kort bijkomend examen organiseren, anderen een technische proef. Dat is omdat verschillende specialismen verschillende kwalificaties nodig hebben.

De volgend criteria tellen mee op een totaal van 150 punten.

Studieresultaten ba en ma

20

Stages/coassistentschap (hoger gewicht voor coassistentschap)

20

Wetenschappelijke activiteit

10

Portfolio

20

Klinisch eindexamen

30

Interview

30

Specialismespecifieke criteria

20

Hoe krijg je je resultaat te weten?

Wanneer het IZO alle resultaten van alle selectiecommissies bij elkaar heeft, organiseren we een telefoonsessie. Op een op voorhand afgesproken dag nemen we dan telefonisch contact op met jou. Elke kandidaat krijgt daar het resultaat te horen van zijn of haar rangschikking. Daarbij zijn er een aantal mogelijkheden:

Je bent geselecteerd voor één van de twee opleidingen die je gekozen hebt

Proficiat, je start met deze opleiding!

Je bent geselecteerd voor de twee opleidingen die je gekozen hebt

Proficiat! Je dient nu tijdens het telefoongesprek te kiezen wat het specialisme van uw voorkeur is. Zo komt er bij het specialisme dat je afwijst een plaats vrij voor iemand die op de reservelijst staat.

Je bent gerangschikt zonder direct beschikbare opleidingsplaats

Je staat dan op de reservelijst. Je kan ervoor kiezen om tot de volgende selectie te werken als toegevoegd arts, niet in opleiding. Zo kan je meer ervaring opdoen, je sollicitatiedossier versterken en je het jaar erop weer kandidaat stellen. Je kan er ook voor kiezen om je te heroriënteren en onmiddellijk te hersolliciteren in een tweede ronde. Sommige opleidingsplaatsen die tijdens een eerste ronde nog niet ingevuld zijn, kunnen namelijk nog vacant gesteld worden tijdens een tweede sollicitatieronde. Je kan er ook voor kiezen om je kans te wagen aan een andere universiteit of in het buitenland.

Je bent niet gerangschikt

Het verschil met de situatie hierboven is dat je niet meer opnieuw kan kandideren voor hetzelfde specialisme aan UAntwerpen (indien oordeel definitief niet gerangschikt) of nog slechts één keer kan herkandideren (indien oordeel tijdelijk niet gerangschikt). Je kan er wel voor kiezen om je te heroriënteren voor een andere opleiding (hetzij in een tweede ronde, hetzij het jaar erop nadat je bv. een jaar als toegevoegd arts, niet in opleiding hebt gewerkt).

We zijn altijd bereid om hier verder op in te gaan tijdens een infosessie. We weten dat dit voor jullie echt een belangrijk moment is en willen hier zo transparant mogelijk over communiceren

Wat als je niet vanaf de eerste bachelor, maar pas later instroomt in de opleiding geneeskunde aan UAntwerpen?

Laat het heel duidelijk zijn: wanneer je beslist om pas vanaf de master aan UAntwerpen te studeren, je net zo goed een student van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen bent en dus evenveel kans maakt op de vervolgopleiding van je dromen als iemand die al vanaf de bachelor aan UAntwerpen studeert.