Vier geboden voor een goede nachtrust
“Een productievere werkdag? Probeer een powernap!”
Belgische slaapexperts vragen werkgevers om plek voor dutjes te voorzien
Op 17 maart draait tijdens de 16e editie van de World Sleep Day alles rond een goede nachtrust. De Belgische Vereniging voor Slaaponderzoek en Slaapgeneeskunde (BASS) wil het positief effect van slaap op onze werkprestaties onder de aandacht brengen. Daarom geeft ze enkele tips aan werknemers om goed uitgerust aan de dag te beginnen. Al is er ook een rol voor de werkgever weggelegd: die zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor ruimtes om een powernap te doen.
Voor een goede gezondheid is gezonde slaap een onmisbaar element. Wie regelmatig en diep slaapt, voelt zich namelijk mentaal fitter dan wie dat niet doet. Een slaaptekort brengt vermoeidheid doorheen de dag met zich mee. Dat lijkt onschuldig, maar levert heel wat problemen op. Zo presteer je minder goed op de job en loop je een grotere kans op een ongeval tijdens of onderweg naar het werk.
Wie (te) weinig slaapt, tekent ook doorgaans minder present op de werkvloer en is vatbaarder voor psychische gezondheidsproblemen. Een gezonde slaap is dus niet alleen belangrijk voor onze eigen levenskwaliteit, maar ook voor de economie en welvaart in het algemeen.
De ideale powernap
Wie elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en ’s morgen weer opstaat, slaapt langer en beter. Voor avondtypes kunnen glijdende werkuren een zegen zijn omdat ze hun werkdag kunnen afstellen op hun eigen bioritme. Fris en monter op het werk aankomen, begint dus in je eigen bed. Al kan een uiltje knappen op het werk ook wonderen doen. “Belangrijk daarbij is dat je het dutje beperkt tot 20 minuten. Een powernap vermijd je ook best na 15 uur”, verduidelijkt prof. dr. Johan Verbraecken (UZA/UAntwerpen), voormalig voorzitter van BASS.
“Een kopje koffie vóór de powernap kan het effect ervan versterken. Belangrijk is natuurlijk dat je niet gestoord wordt tijdens je slaap. Werkgevers kunnen daarbij helpen door ruimtes voor powernaps beschikbaar te stellen.”
Nog vier geboden voor een goede nachtrust
- Zorg voor voldoende blootstelling aan natuurlijk daglicht op het kantoor of op je werkplek. Moet je voor je werk langdurig naar een computerscherm kijken, maak dan tijdens de middagpauze een wandeling. Zo wordt je biologische klok afgestemd op een gezond slaapritme.
- Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Neem bijvoorbeeld de fiets naar het werk. Als werkgever kan je ook bewegingsprogramma’s aanbieden aan je werknemers.
- Bouw je dag volledig af voor je naar bed gaat. Daardoor geef je het signaal aan je lichaam om vanaf ‘s avonds te ontspannen. Last van piekeren over het werk? Schrijf je frustraties en onzekerheden dan van je af in een dagboekje.
- Probeer positieve emoties te stimuleren op het werk. Ze leiden tot een betere algemene gezondheid, professioneel welzijn en – niet te vergeten – een goede nachtrust.