Ontwerp­wetenschappen

Lecture prof. dr. Ann Dooms

Those Who Can Imagine Anything, Can Create the Impossible

22 februari 2022 / 19 uur
Online Inaugurale Lezing Belgische Francqui Leerstoel:

https://eu.bbcollab.com/guest/06c21329fec945a5a1d637d707b37a54
Promotor: prof. Jouke Verlinden (productontwikkeling)

De mens is van oudsher een maker. 3 miljoen jaar geleden ontwierpen we al gereedschap om problemen op te lossen. Dankzij de Babyloniërs en hun kleitabletten weten we dat we ook al 5000 jaar lang gereedschap maken dat niet meteen een fysiek object is: de wiskunde! "De kunst van het zekere", volgens Simon Stevin. "De taal waarin de natuur tot ons spreekt", volgens Galileo Galilei. 

Het proberen oplossen van praktische problemen zorgt voor nieuwe wiskundige concepten, die op hun beurt uit pure nieuwsgierigheid verder worden uitgediept. Patronen worden gezocht, gevonden en bewezen. De kunst van het abstraheren geeft ons telkens opnieuw nieuwe inzichten en middelen waar we al dan niet onverwacht later weer de vruchten van plukken. De wiskundige gereedschapskist bevat enorme rekenkracht met onder meer neurale netwerken en generatieve algoritmen - zeer relevant voor de ontwerper van de toekomst.

"Wandel je mee langs toeristische trekpleisters en verborgen parels die onze huidige wereld vormgeven?"


Over Ann Dooms

Ann Dooms (Doctor in de wiskunde, 2004) is professor aan de Vakgroep Wiskunde en Data Science van de VUB waar ze de onderzoeksgroep Digital Mathematics (DIMA) leidt. De groep werkt aan de wiskundige grondslagen voor digitale datawetenschap, waarbij Ann gespecialiseerd is in digitaal forensisch onderzoek en beveiliging. Ze heeft onder andere een jarenlange expertise in beeldverwerking voor digitaal schilderij- en documentanalyse, met toepassingen in de culturele erfgoedsector en industrie.

Ze werd verkozen tot lid van de Jonge Academie en de IEEE Technical Committee in Information Forensics and Security. Ann won verschillende prijzen in wetenschapscommunicatie en heeft een maandelijkse column in EOS Wetenschap en De Tijd. Ze is medeoprichter en bestuurder van het “Platform Wiskunde Vlaanderen” dat als doel heeft wiskunde te promoten in onderwijs, onderzoek, media en industrie.