Planten als blauwdruk
Wij, planten. Waarom mensen meer plant moeten zijn.
Lezing door Roeland Samson
10 maart 2025 - 13:00
Campus Mutsaard - Aula Dieperik K1.6
Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen
Wij, planten. Waarom mensen meer plant moeten zijn.
In 1972 publiceerde de Club van Rome het rapport “Grenzen aan de Groei”. Sindsdien is de wereldbevolking verdubbeld, is het aantal stedelingen verdrievoudigd, zijn de atmosferische CO2-concentratie en de temperatuur gestegen, hebben we wereldwijd te maken met toenemende overstromingen en bereiken de temperaturen recordhoogten.
Maar geen paniek, er is een oplossing. We moeten een stap terugzetten en de wereld bekijken vanuit een ander perspectief: dat van de plant. Hoewel dit perspectief op het eerste gezicht vreemd en te simplistisch lijkt, biedt het sterke, ontwikkelde organisme van de plant verrassende oplossingen voor de klimaat- en grondstofcrisis waarmee we worden geconfronteerd. Als mensen moeten we meer plant worden.
Over Roeland Samson
Roeland is professor Milieu- en stadsecologie aan de Universiteit Antwerpen en doceert vakken als Plantkunde, (stads)ecologie, en meteorologie, en vanuit die achtergrond benadert hij de mondiale (ecologische) crisis op holistische wijze.
De focus in zijn onderzoek ligt op de verduurzaming van het stedelijke ecosysteem, en meer bepaald op de rol van vegetatie hierin. Hij was ook een pionier van grootschalige citizen science projecten in Vlaanderen. Met het eerste project in 2014; AIRbezen, liet hij de stedelijke luchtkwaliteit meten via aardbeiplantjes.
Daarna volgden nog Curieuzeneuzen (2017) waarbij de concentratie stikstofdioxide, een belangrijke graadmeter voor luchtvervuiling door verkeer onderzocht werd. AIRbezen (stedelijke luchtkwaliteit) werd in 2019 opnieuw uitgevoerd in zes specifiek gekozen Europese steden (Antwerpen, Lissabon, Parijs, Poznan, Tartu of Zürich). En in 2021 konden vrijwilligers op stap met ClAIRe en GilbAIRe in de kinderwagen om te onderzoeken of trage wegen een gezond alternatief zijn voor wegen met veel verkeer. Stuk voor stuk projecten die het grote publiek direct in contact brachten met onderzoek en veel weerklank kenden.