We hebben grenzeloos respect voor elkaars grenzen

Aan UAntwerpen werken we samen in en aan een veilige werk- en studieomgeving. De diversiteit van studenten en medewerkers verrijkt onze organisatiecultuur en iedereen heeft recht op gelijke kansen. De vrije meningsuiting en academische vrijheid gaan hand in hand met een respectvolle omgang met anderen. Daarom onderschrijven onze studenten en medewerkers vijf omgangsvormen voor een veilige werk- en studieomgeving waar geen plaats is voor grensoverschrijdend gedrag.  

Wat is grensoverschrijdend gedrag?  

Grensoverschrijdend gedrag omvat elke vorm van ongewenst gedrag dat je persoonlijke grenzen overschrijdt. Het is dus persoonlijk, subjectief en voor iedereen anders. Wat voor de een niet aanvaardbaar is, kan dat wel zijn voor de ander. Grappen die eerder als pesten aanvoelen? Een onaangename aanraking? Het gevoel gediscrimineerd te worden? Als het niet goed voelt, mag je elkaar hierop aanspreken.

Bij wie kan je terecht?

Ook al is het moeilijk om te praten over een nare ervaring of grensoverschrijdend gedrag, het is belangrijk je zorgen te delen. Doe dat ook als je getuige bent van of een vermoeden hebt van grensoverschrijdend gedrag tussen medestudenten en/of personeelsleden.  

Vertrouwenspersonen voor medewerkers en studenten en doctorandi

Bij UAntwerpen staan vertrouwenspersonen klaar voor studenten, medewerkers en doctorandi. Je kan bij hen terecht voor een luisterend oor, advies en informatie, bemiddeling of doorverwijzing als bijkomende hulp nodig is. 

Een gesprek is strikt vertrouwelijk, want een vertrouwenspersoon is gebonden aan beroepsgeheim. De informatie die jij deelt, mag dus niet met anderen besproken worden. Tenzij jij daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. 

Neem contact met een vertrouwenspersoon:  

Extern meldpunt

Vind je het moeilijk om met iemand binnen UAntwerpen te spreken over een situatie die je hebt ervaren of waar je getuige van was? Dan kan je terecht bij het Vlaams meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen je informeren en ondersteunen bij je meldtraject.