Antwerpse wetenschappers vallen in de prijzen

Drie van de twaalf prijzen voor wetenschapscommunicatie gaan naar UAntwerpen

Drie (teams van) onderzoekers van de Universiteit Antwerpen vallen in de prijzen voor hun uitzonderlijke prestaties op het vlak van wetenschapscommunicatie. Zij wisten het belang van hun onderzoek op een uitzonderlijke manier naar het brede publiek te vertalen.

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten reikt jaarlijks ‘jaarprijzen’ uit aan (teams van) wetenschappers die hun onderzoek overtuigend naar het brede publiek weten te brengen. Twaalf jaarprijzen werden uitgereikt. Een kwart van die prijzen gaat naar onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.

Filip Meysman, Ivan Nijs, Camille Allonsius, Jonas Lembrechts en Stijn Van de Vondel worden onderscheiden voor hun burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen in de tuin, waarbij duizenden burgers met behulp van een gazondolk een unieke inkijk gaven in de bodem van hun tuin. Door een uitgekiende communicatiecampagne en hun vernieuwende Internet-of-Things-technologie, die de analyses automatisch doorstuurde naar de universiteit, bereikten ze een exceptioneel groot publiek en konden zo heel wat mensen sensibiliseren rond de impact van hitte, droogte en regenval op onze directe omgeving.

https://curieuzeneuzen.be/

Voor hun Fusieshow: Plasma’s. Fusie! Energie? werden Nick Schryvers, Steve Vanlanduit, Yannick Engelmann, Lennart Fernandes, Domien Van der Elst en Maja Verstraeten onderscheiden met een jaarprijs wetenschapscommunicatie. Met de Fusieshow dompelen ze leerlingen onder in de wereld van kernfusie en de brede energieproblematiek. De vakkundige uitleg van de wetenschappers wordt afgewisseld met experimenten, animaties en filmpjes. Zo bereiken ze tweejaarlijks zo’n 3500 leerlingen.

https://www.uantwerpen.be/nl/evenementen/fusieshow/

KVAB-Fusieshow-Lennart-Domien-Maja-Steve-Nick.jpg

De Fusieshow valt in de prijzen. Van linksaf: Lennart Fernandes, Domien Van der Elst, Maja Verstraeten, Steve Vanlanduit en Nick Schryvers (Yannick Engelmann niet op de foto). 

Maarten Larmuseau krijgt dan weer een prijs voor zijn burgerwetenschapsproject MamaMito, dat tot doel had om zo veel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn te laten opstellen. Want naar de vaderlijke stamlijn werd al veel onderzoek verricht, maar de moederlijke of maternale stamlijn is eveneens interessant voor genetisch onderzoek omwille van het mitochondriaal DNA. Dit Mito-DNA wordt enkel via de moeder en dus uitsluitend in moederlijn overgeërfd. Larmuseaus aanpak werd door de jury in het bijzonder gewaardeerd, omdat hij deelnemers ook expliciet het onderzoeksproces liet ervaren.

https://historiesvzw.be/projecten/mamamito/