UAntwerpen vergeet overleden professoren niet

Universiteit lanceert galerij met portretten van vroegere hoogleraren

De Universiteit Antwerpen lanceert een blog met ‘Hoogleraarportretten’. Op die manier wil de universiteit haar overleden professoren een laatste eer betuigen en hun wetenschappelijk werk voor nieuwe generaties levendig houden.

Het initiatief om ‘hoogleraarportretten’ te maken ontstond in de schoot van EFUA (het Emeriti Forum van de Universiteit Antwerpen, zeg maar de vereniging van professoren met pensioen). “Omdat we vonden dat overleden professoren van onze universiteit vaak snel in de vergetelheid belanden, hebben we binnen ons emeritiforum een werkgroep ‘Portretten’ opgericht.

De werkgroep vroeg aan een aantal professoren (maar sommigen dienden zich ook vrijwillig aan) om een geschreven portret van een overleden collega te maken. De werkgroep heeft de aanmaak van die portretten nauwgezet opgevolgd en gecoördineerd”, aldus em. prof. Frans Van Meir, voorzitter van EFUA.

Mooie samenwerking

“Dit liep niet altijd meteen van een leien dakje. Toch slaagden we er met de werkgroep in reeds een vijftigtal portretten aan te maken. Uiteraard is dit nog maar een begin en we zijn ervan overtuigd dat, nu we echt gestart zijn, er nog heel wat portretten moeten en zullen bijkomen.”

Onder anderen van prof. Rudi Verheyen is er een portret terug te vinden in de galerij.

“De nauwe samenwerking tussen EFUA en de afdeling Universiteitsarchief van het Departement Bibliotheek & Archief dient zeker onderstreept te worden”, zegt em. prof. Walter Sevenhans, ondervoorzitter van EFUA. “Dankzij dit overleg en vooral de uitwisseling van ideeën kregen de hoogleraarportretten nu een plek op de blog.”

Herinneringen en anekdotes

Bij de eerste reeks geportretteerden zitten bekende namen zoals oud-rector Alain Verschoren, ererector-voorzitter Rudi Verheyen en Marie De Groodt, de eerste vrouwelijke rector in Vlaanderen. Ook de portretten van socioloog Herman Deleeck en historicus Karel Van Isacker kwamen bijvoorbeeld al online.

Sevenhans: “Die portretten zijn natuurlijk in de eerste plaats interessant voor oud-collega’s en de medewerkers van de Universiteit Antwerpen, maar we mikken ook ruimer. Onze universiteit telt vele tienduizenden oud-studenten, allemaal met – hopelijk hoofdzakelijk goeie – herinneringen aan hun professoren. Het lezen van zo’n portret haalt die herinneringen en anekdotes ongetwijfeld weer naar boven.”

https://blog.uantwerpen.be/collectief-geheugen/hoogleraarportretten/